Noże szefa kuchni

25 pozycji razem
Nóż szefa kuchni AJAX 1905, 22 cm, F.Dick
600 zł
FDCK8192222
Nóż szefa kuchni PERFORMER 16 cm, Wüsthof
1 290 zł
WU1061200116
Nóż szefa kuchni 1905 21 cm, F.Dick
568 zł
FDCK8194721
Nóż szefa kuchni RAN PLUS 20 cm, czarny, Yaxell
Nowość
1 047 zł
YAX36600
Nóż szefa kuchni PERFORMER 20 cm, Wüsthof
1 490 zł
WU1061200120
Nóż szefa kuchni DAMASCUS 67 20,8 cm, Samura
Outlet
471 zł –10 %
423 zł
SMRSND67KNES
Nóż szefa kuchni SUPER GOU YPSILON 20 cm, czarny, Yaxell
Nowość
3 164 zł
YAX37200
Nóż szefa kuchni GYUTO EYES 20 cm, Dellinger
459 zł –5 %
434 zł
DNGRSXLKHAUS8
Nóż szefa kuchni MO-V 20 cm, Samura
230 zł
SMRSNMVSN
Nóż szefa kuchni ZEN 20 cm, czarny, Yaxell
Nowość
830 zł
YAX35500
Japoński nóż szefa kuchni GYUTO OKAMI 19 cm, Dellinger
411 zł
DNGRSXLKHAUS8B
Nóż szefa kuchni 22 cm, Victorinox
296 zł
VN5200322
Nóż szefa kuchni GOURMET 14 cm, ząbkowane ostrze, Zwilling ZW36121141
Nóż szefa kuchni, 21 cm, F.Dick
170 zł
FDCK8544721
Nóż szefa kuchni SWISS MODERN 20 cm, czarny, Victorinox
296 zł –5 %
280 zł
VN6901320B
Nóż szefa kuchni ELEVATE 10532 16,5 cm, Joseph Joseph
108 zł
JS10532
Nóż szefa kuchni CLASSIC 16 cm, Wüsthof
529 zł
WU1030130116
Nóż szefa kuchni CLASSIC 23 cm, Wüsthof
729 zł
WU1030130123
Nóż szefa kuchni GOURMET 16 cm, Wüsthof
319 zł
WU1035044816
Nóż szefa kuchni GOURMET 18 cm, Wüsthof
369 zł
WU1035044818
Wgórę
Inne produkty

Noże szefa kuchni - nóż potrzebny w każdej kuchni

Czym jest nóż szefa kuchni?

Nóż szefa kuchni to bardzo wszechstronny nóż kuchenny używany do wielu zadań kulinarnych (do krojenia mięsa, plastrowania jak i szatkowania warzyw) i jeden z trzech noży, które powinny znaleźć się w każdej kuchni i pod ręką każdego kucharza (sprawdź nasz kompletny przewodnik po nożach kuchennych, aby sprawdzić pozostałe dwa noże, w które zdecydowanie powinieneś zainwestować).

Nóż szefa kuchni ma szerokie ostrze, które zakrzywia się do góry tworząc czubek. Długość ostrza to przeważnie 18-24 cm.

Jaka jest różnica między nożem szefa kuchni a nożem Santoku?

Kucharze domowi i profesjonalni szefowie kuchni używają zarówno noży szefa kuchni, jak i noży Santoku do różnych zadań związanych z krojeniem. Jakie są podstawowe różnice między tymi dwoma rodzajami noży? Noże szefa kuchni mają dłuższe, dwustronne ostrza, w przeciwieństwie do noży Santoku, które charakteryzują się jednostronnym szlifem. Kształt ostrza noża szefa kuchni sprawia, że podczas krojenia ostrze jest odchylane do przodu, a w przypadku noża Santoku kroimy pojedynczym cięciem w dół.

Kiedy używamy noża szefa kuchni?

Zakrzywione ostrze noża szefa kuchni pozwala na "kołyskową" metodę cięcia, co w połączeniu z szerokim ostrzem sprawia, że nóż szefa kuchni jest idealnym narzędziem do:

  • siekania i krojenia w kostkę wielu warzyw
  • krojenia, plasterkowania i rozbierania mięsa
  • krojenia sera w plastry
  • krojenia w plastry, w kostkę lub siekania owoców i orzechów

W Kulinie znajdziesz wysokiej jakości noże szefa kuchni produkowane przez sprawdzone marki, które wytrzymują intensywne użycie. Sprawdź noże marki Wusthof, Zwilling czy WMF. Możesz też sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże szefa kuchni tutaj.

Jak ostrzyć nóż szefa kuchni?

Jeśli używasz swojego noża szefa kuchni na co dzień, powinieneś ostrzyć go dość często - przynajmniej co dwa tygodnie za pomocą ostrzałki do noży. Najlepszą metodą ostrzenia noża szefa kuchni jest osełka, za pomocą której powinieneś ostrzyć go pod kątem 15-20 stopni z obu stron, lub stalowy pręt. Możesz też zanieść swoje noże do specjalisty.

Jak zadbać o swój nóż Santoku?

Wysokiej jakości noże szefa kuchni to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad dotyczących czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy ręczne czyszczenie noża, ponieważ detergenty do zmywarki mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych rękojeści, regularnie smaruj je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • przechowuj nóże osobno, aby ostrza nie uległy stępieniu. Używaj bloku na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrz swój nóż