Noże szefa kuchni

14 pozycji razem
Nóż szefa kuchni PERFORMER 20 cm, Wüsthof
1 324 zł
WU1061200120
Nóż szefa kuchni PERFORMER 16 cm, Wüsthof
1 290 zł
WU1061200116
Nóż szefa kuchni PROFESSIONAL „S” 26 cm, Zwilling
682 zł –30 %
472 zł
ZW31021261
Nóż szefa kuchni PRO 26 cm, Zwilling
755 zł –31 %
515 zł
ZW38401261
Nóż szefa kuchni CLASSIC 23 cm, Wüsthof
759 zł –7 %
700 zł
WU1030130123
Nóż szefa kuchni CLASSIC IKON 16 cm, kremowy, Wüsthof
599 zł
WU4596016
Nóż szefa kuchni CLASSIC 18 cm, Wüsthof
506 zł
WU458218
Nóż szefa kuchni CLASSIC 16 cm, Wüsthof
461 zł –3 %
444 zł
WU1030130116
Nóż szefa kuchni KAPPA 21 cm, srebrny, Güde
684 zł –3 %
659 zł
GUDE80521
Nóż szefa kuchni GOURMET 18 cm, Wüsthof
326 zł
WU1035044818
Nóż szefa kuchni GOURMET 20 cm, Wüsthof
326 zł
WU456220
Nóż szefa kuchni GOURMET 16 cm, Wüsthof
278 zł
WU1035044816
Nóż szefa kuchni FOUR STAR 20 cm, Zwilling
528 zł –30 %
365 zł
ZW31071201
Nóż szefa kuchni GERMAN PAKKA WOOD 20 cm, brązowy, Dellinger DNGRXZB2SC8

Noże szefa kuchni - nóż potrzebny w każdej kuchni

Czym jest nóż szefa kuchni?

Nóż szefa kuchni to bardzo wszechstronny nóż kuchenny używany do wielu zadań kulinarnych (do krojenia mięsa, plastrowania jak i szatkowania warzyw) i jeden z trzech noży, które powinny znaleźć się w każdej kuchni i pod ręką każdego kucharza (sprawdź nasz kompletny przewodnik po nożach kuchennych, aby sprawdzić pozostałe dwa noże, w które zdecydowanie powinieneś zainwestować).

Nóż szefa kuchni ma szerokie ostrze, które zakrzywia się do góry tworząc czubek. Długość ostrza to przeważnie 18-24 cm.

Jaka jest różnica między nożem szefa kuchni a nożem Santoku?

Kucharze domowi i profesjonalni szefowie kuchni używają zarówno noży szefa kuchni, jak i noży Santoku do różnych zadań związanych z krojeniem. Jakie są podstawowe różnice między tymi dwoma rodzajami noży? Noże szefa kuchni mają dłuższe, dwustronne ostrza, w przeciwieństwie do noży Santoku, które charakteryzują się jednostronnym szlifem. Kształt ostrza noża szefa kuchni sprawia, że podczas krojenia ostrze jest odchylane do przodu, a w przypadku noża Santoku kroimy pojedynczym cięciem w dół.

Kiedy używamy noża szefa kuchni?

Zakrzywione ostrze noża szefa kuchni pozwala na "kołyskową" metodę cięcia, co w połączeniu z szerokim ostrzem sprawia, że nóż szefa kuchni jest idealnym narzędziem do:

  • siekania i krojenia w kostkę wielu warzyw
  • krojenia, plasterkowania i rozbierania mięsa
  • krojenia sera w plastry
  • krojenia w plastry, w kostkę lub siekania owoców i orzechów

W Kulinie znajdziesz wysokiej jakości noże szefa kuchni produkowane przez sprawdzone marki, które wytrzymują intensywne użycie. Sprawdź noże marki Wusthof, Zwilling czy WMF. Możesz też sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże szefa kuchni tutaj.

Jak ostrzyć nóż szefa kuchni?

Jeśli używasz swojego noża szefa kuchni na co dzień, powinieneś ostrzyć go dość często - przynajmniej co dwa tygodnie za pomocą ostrzałki do noży. Najlepszą metodą ostrzenia noża szefa kuchni jest osełka, za pomocą której powinieneś ostrzyć go pod kątem 15-20 stopni z obu stron, lub stalowy pręt. Możesz też zanieść swoje noże do specjalisty.

Jak zadbać o swój nóż Santoku?

Wysokiej jakości noże szefa kuchni to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad dotyczących czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy ręczne czyszczenie noża, ponieważ detergenty do zmywarki mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych rękojeści, regularnie smaruj je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • przechowuj nóże osobno, aby ostrza nie uległy stępieniu. Używaj bloku na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrz swój nóż