Noże do carvingu

14 pozycji razem
Mały nóż do warzyw VIVUM 10 cm, stalowy, brązowy, F.DICK
Nowość
FDCK83647102H
Nóż do warzyw 10 cm, różowy, Victorinox
34 zł
VN67706L115
Nóż do warzyw 10 cm, zielony, Victorinox
35 zł
VN67706L114
Nóż do warzyw 10 cm, pomarańczowy, Victorinox
34 zł
VN67706L119
Nóż do warzyw 10 cm, żółty, Victorinox
77 zł
VN67706L118
Nóż do warzyw GOURMET 10 cm, Wüsthof
131 zł
WU4060
Nóż do warzyw 10 cm, czerwony, Victorinox
36 zł
VN67701
Nóż do warzyw CREATE 10 cm, różowy, Wüsthof
30 zł
WU1225304410
Nóż do pomidorów 10 cm, czerwony, Victorinox
40 zł
VN67831

Nóż do parowania - najlepsze narzędzie do warzyw i owoców

Co to jest nóż do obierania?

Nóż do obierania to mały, wszechstronny nóż z ostrym ostrzem i spiczastym czubkiem. Jest niezbędny w każdej kuchni i ma wiele zastosowań. Nazwa noża do obierania pochodzi od jego funkcji - odcinania/obierania zewnętrznych warstw owoców lub warzyw.

Do czego mogę używać noża do obierania?

Noże do obierania to bardzo wszechstronne noże do warzyw, które mogą być przydatne w wielu zadaniach kulinarnych, takich jak:

  • obieranie owoców i warzyw, łuskanie truskawek
  • obieranie i krojenie pomidorów (noże do pomidorów)
  • usuwanie pestek: usuwanie pestek lub innych twardszych, miąższowych, niepożądanych elementów z owoców. Mimo że istnieją specjalne narzędzia do rdzeniowania, użycie naszego noża do cięcia jest bardzo proste.
  • wycinanie nacięć lub innych wzorów na powierzchni chleba i ciasta przed pieczeniem, aby zapobiec jego pękaniu
  • mielenie i krojenie w kostkę: krojenie mniejszych składników, takich jak szalotka lub czosnek, jest łatwiejsze przy użyciu małego noża do obierania.
  • przycinanie: Zręczność noża do obierania idealnie nadaje się do takich zadań, jak przycinanie liści i łodyg marchwi lub selera oraz usuwanie tłuszczu, dodatkowych kości lub ścięgien z kurczaka lub skorupiaków
  • odkostnianie krewetek

Aby lepiej przygotować owoce i warzywa, możesz również sprawdzić nasze tarki do warzyw, a także krajalnice mandoliny i obieraczki.

Jak wybrać najlepszy nóż do obierania?

Jeśli chcesz kupić nóż do obierania do swojej kuchni, powinieneś zwrócić uwagę na:

  • wygodna długość ostrza: Jeśli masz mniejszą dłoń, będziesz preferować mniejsze ostrze, aby dobrze się nim posługiwać. Większość noży do obierania ma długość od 8 cm do 16 cm.
  • doskonała ostrość ostrza: Przy wyborze najlepszych noży do obierania należy wziąć pod uwagę ostrość ostrza i łatwość konserwacji. Należy również regularnie ostrzyć ostrze.
  • wygodny uchwyt: Nóż do obierania jest używany do precyzyjnych zadań kulinarnych, dlatego aby zapewnić najlepszą kontrolę, upewnij się, że dobrze leży w dłoni.

W sklepie Kulina oferujemy najlepsze noże do obierania, noże do warzyw i noże do pomidorów renomowanych producentów, takich jak Eva Solo, Victorinox i Wüsthof, w różnych rozmiarach i z różnych materiałów.

Jak dbać o nóż do obierania?

Noże kuchenne to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż do obierania służył przez długie lata, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrzyć nóż