Nóż kucharski TWIN® Cuisine

Kod: ZW30341201
789 zł
W magazynie (1 Szt)

Informacje szczegółowe

Opis szczegółowy produktu

Nóż kucharski TWIN® Cuisine jest masywnym, ciężkim nożem z szeroką głownią i delikatnym, ale wytrzymałym ostrzem. Znajdzie szerokie zastosowanie w domowej i profesjonalnej kuchni, może posłużyć do czyszczenia warzyw, siekania ziół lub mięsa na kotlety.

Seria TWIN® Cuisine

  • Rewolucyjny design, ergonomiczna rękojeść z tworzywa sztucznego z nierdzewną wstawką
  • Innowacyjna technologia produkcji - ekskluzywna pełna horyzontalna okładzina rękojeści pozbawiona nitów
  • Garda Standard
  • Płynne połączenie gardy z rękojeścią
  • Specjalna stal produkowana dla firmy ZWILLING J. A. Henckels
  • Ostrze FRIODUR®, hartowane przez wymrażanie
  • Nóż SIGMAFORGE® – wykuwany z jednego kawałka
  • Twardość około 57 HRC w skali Rockwella
  • Precyzyjne honowanie i ręczne szlifowanie – noże są ostre i swoją ostrość zachowują na długo
  • Ostrza są kontrolowane laserowo
  • Dożywotnia gwarancja na wady produkcyjne ostrza
  • Noże nadają się do mycia w zmywarce do naczyń – pomimo to zalecamy mycie ręczne
  • Produkt uzyskał prestiżowe nagrody za design: Red Dot Design Award i GOOD DESIGN

Noże serii TWIN® Cuisine niemieckiej firmy ZWILLING J. A. Henckels to doskonałe połączenie nowoczesnego noża z wytrzymałą plastikową rękojeścią i sprawdzonymi pełnymi okładzinami – wykonanymi jednak z całkiem nowym podejściem. Rewolucyjny horyzontalny trzon noży jest bezkompromisowym, doskonałym rozwiązaniem konstrukcyjnym, a nierdzewna wstawka z logiem marki na stopce rękojeści nadaje nożom ekskluzywnego charakteru. Noże TWIN® Cuisine ze swoim innowacyjnym designem spełniają najwyższe wymagania w zakresie komfortu użytkowania i precyzyjnego operowania nożem.

Zastosowane technologie i materiały

Do wykonania noży użyto specjalnej stali wysokiej jakości z optymalną ilością chromu i węgla, wytwarzanej według specjalnych wymogów wyłącznie dla firmy ZWILLING J. A. Henckels. Ten rodzaj stali o twardości około 57 HRC w skali Rockwella jest sprężysty, charakteryzuje się dobrą początkową wydajnością cięcia, długotrwałą żywotnością ostrza i niesamowitą odpornością na korozję. Specjalna stal ułatwia również ostrzenie. Fakt, że bez zmiany receptury chemicznej stali wykonano już ponad 100 milionów noży, tylko potwierdza jej wysoką jakość.

Na potrzeby produkcji noży właściwości stali są dodatkowo udoskonalane za pomocą specjalnej opatentowanej metody utwardzania FRIODUR®, w ramach której stal po rozgrzaniu do temperatury ponad 1000 °C i zahartowaniu zostaje zamrożona w -70 °C, po czym jest jeszcze dwukrotnie rozgrzewana do temperatury około 250 °C. Osiągnięta struktura molekularna znacząco podnosi twardość, trwałość i odporność noża na korozję.

Ostrze noża jest wykuwane z jednego kawałka stali metodą SIGMAFORGE®, która poprawia właściwości stali. Kute w ten sposób ostrza mają gęstszą i bardziej jednorodną strukturę, co zapewnia większą twardość, trwałość i odporność ostrza na stępienie.

Stabilne ostrze i perfekcyjna geometria noża daje wyjątkową wydajność cięcia i precyzyjne prowadzenie po linii cięcia. Ostry kąt zapewnia jeszcze większą ostrość, która czyni krojenie bardziej przyjemnym. Dzięki szlifowi w kształcie klina nóż z łatwością kroi produkty spożywcze. Kształt kołyski zapewnia intuicyjne prowadzenie noża, które ułatwia cięcie i czyni je bardziej precyzyjnym.

Garda Standard i klinga wykonane są z jednego kawałka stali. Zapewnia to właściwe rozłożenie wagi i precyzyjne prowadzenie noża oraz chroni palce przed ześliźnięciem się na ostrze.

Rewolucyjna rękojeść o ergonomicznym kształcie wyprodukowana z wytrzymałego, nietłukącego się materiału syntetycznego, odpornego na uderzenia i działanie kwasów spożywczych, który można myć w zmywarce do naczyń. Poziome mocowanie okładzin do stopki tworzy wyjątkowy design, który od razu przyciąga wzrok. Na pięcie rękojeści została również umieszczona nierdzewna wstawka z logiem marki ZWILLING. Dzięki niej już na pierwszy rzut oka widać, że jest to produkt ekskluzywny i niezawodny. O przemyślanym designie noży TWIN® Cuisine świadczy również to, że wstawka nie jest tylko elementem estetycznym, ale pomaga idealnie wyważyć nóż.

Horyzontalny trzon wykonany z zastosowaniem nowej techniki wykuwania firmy ZWILLING J. A. Henckels umożliwił stworzenie optymalnie wyważonego noża. Perfekcyjne dopasowanie poszczególnych elementów zapobiega również osadzaniu się brudu i bakterii, dzięki czemu noże spełniają restrykcyjne normy higieniczne.

Konserwacja noży ZWILLING

Noże z plastikowymi rękojeściami można myć w zmywarce, zaleca się jednak mycie ręczne, które jest delikatniejsze dla noży. Jeśli jednak preferują Państwo mycie w zmywarce do naczyń, to należy pamiętać o tym, że wysokiej jakości noże mogą ulec uszkodzeniu, jeśli w trakcie mycia zetkną się ze sztućcami, garnkiem lub patelnią. Podczas wkładania naczyń do zmywarki należy skontrolować, czy ostrza noży nie stykają się z innymi przedmiotami. Producent zaleca również przy ewentualnym korzystaniu ze zmywarki stosowanie ekonomicznego programu z maksymalną temperaturą 55 °C.

Ostrzenie noży ZWILLING

Każdy nóż należy od czasu do czasu naostrzyć. Do ostrzenia noży serii TWIN® Cuisine polecamy dowolne stalki i osełki marki ZWILLING dostępne w naszej ofercie, ewentualnie można również zastosować kamienie szlifierskie do ostrzenia noży. Oferujemy również oryginalne ostrzenie bezpośrednio u producenta - zapewniamy odesłanie noża do firmy ZWILLING J. A. Henckels w Niemczech. W razie potrzeby możemy również polecić znajdujący się w Pradze zakład nożowniczy posiadający doświadczenie w ostrzeniu noży marki ZWILLING.

Parametry dodatkowe

Kategoria: Noże kuchenne
Gwarancja: 2 lata
Rodzaj produktu: Nóż kuchenny
Seria: ZWILLING TWIN® Cuisine

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Dodaj komentarz
Nie wypełniaj tego pola:

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Nie wypełniaj tego pola: