Nóż szefa kuchni IKON 16 cm, Wüsthof
Kod: WU499616Produkty powiązane
Opis szczegółowy produktu
Nóż szefa kuchni Ikon to solidny, ciężki nóż z szerokim ostrzem o delikatnej, ale wytrzymałej krawędzi. Wszechstronne urządzenie dla profesjonalistów i kucharzy hobbystów, którym oczyścisz warzywa, ale także posiekasz zioła lub kotlety.
Seria Ikon
- Luksusowe noże kute, najwyższej jakości wykonane w Solingen
- Piękna rękojeść wykonana z wyselekcjonowanego drewna grenadill
- Ergonomiczny, przyjemny w dotyku, z trzema nitami
- Grawer z logo na pięcie rękojeści ze stali nierdzewnej
- Każdy nóż jest unikalny, doskonale wyważony
- Wykonany z wysokiej jakości niemieckiej stali stopowej X50CrMoV15
- Nadzwyczajne ostrze, które jest łatwe w utrzymaniu
- Twardość 58 HRC w skali Rockwella
- Precyzyjnie ręcznie gładzone i polerowane dla uzyskania doskonałej krawędzi
- Ścisła ciągła kontrola jakości, ostrze sprawdzane laserem
- Skrócony kształt nasady noża pozwala na wykorzystanie całego ostrza i łatwiejsze ostrzenie
- Płynne przejście między okuciem a uchwytem
- Gładkie, higieniczne mocowanie rękojeści
- Noże nie nadają się do mycia w zmywarce
- Przedłużona gwarancja na wady produkcyjne i materiałowe na 15 lat
Marka WÜSTHOF wzbogaciła swoją ofertę o luksusowe noże z serii Ikon, które są wykute z jednego kawałka stopowej stali nierdzewnej X50CrMoV15. Są to idealnie wyważone noże o doskonałej krawędzi. Wyjątkową ostrość noży Ikon zapewnia precyzyjne ręczne honowanie i końcowe polerowanie ostrzy. Jakość ostrza jest wysoka i, co ważne, łatwo odnawialna.
Drewniana, przymocowana trzema nitami rękojeść noży Ikon wykonana z afrykańskiego drewna grenadill przyciąga wzrok już na pierwszy rzut oka. Jego dynamiczny kształtnie nie pozostawi żadnego kucharza obojętnym. Rękojeść w pełni spełnia wymagania pod względem ergonomii, natomiast pod względem estetycznym doskonale łączy nowoczesny design z elegancką strukturą drewna, zwanego również hebanem mozambickim.
WÜSTHOF, to noże najwyższej jakości, wykonane z wielką starannością o każdy detal. Dokładnie tak, jak się tego oczekuje się od noży Solingen .
Zastosowane technologie i materiały
Noże WÜSTHOF produkowane są z wysokiej jakości niemieckiej stali X50CrMoV15, która zawiera ok. 0,5 % węgla oraz pierwiastki stopowe: chrom, molibden i wanad. Dzięki dodatkowi chromu jest odporny na korozję, co jest pożądane w przypadku noży kuchennych.
Precyzyjne ostrza są formowane z taśmy stalowej poprzez kucie w matrycy. Są one utwardzane przez 15 minut w temperaturze 1070 °C, a następnie szybko schładzane do temperatury 60 °C w ciągu dwóch minut. Późniejsze odpuszczanie (proces powolnego podgrzewania Materiału do 200 °C przez 45 minut) uwalnia ostrze od naprężeń wewnętrznych i stabilizuje jego strukturę martenzytyczną. Dzięki temu ostrze uzyskuje optymalną wymaganą twardość 58° Rockwell i wyższą ciągliwość.
Stabilne ostrze i idealna geometria noża zapewniają wyjątkową wydajność cięcia i precyzyjną kontrolę cięcia. Ostry kąt zapewnia jeszcze większą ostrość, co sprawia, że krojenie staje się przyjemniejsze. Dzięki klinowemu szlifowi, nóż bez trudu wbija się w żywność.
Jelec jest zintegrowany jako część ostrza z jednego kawałka stali. Zapewnia właściwe rozłożenie ciężaru oraz precyzyjną i bezpieczną manipulację z nożem. Okucia w podstawie noży Ikon płynnie przechodzą w górną część rękojeści, co zapewnia jeszcze wygodniejszy chwyt.
Ergonomiczna rękojeść wykonana jest z afrykańskiego drewna grenadill. Jest to bardzo trwałe, twarde drewno o gęstości większej niż heban. Ze względu na wysoką zawartość żywicy jest stosunkowo niewrażliwy na wilgoć, ale nie nadaje się do mycia w zmywarce. Drewniane rękojeści noży Ikon są trwale połączone z trzpieniem za pomocą trzech nitów. Perfekcyjne połączenie poszczególnych części zapobiega gromadzeniu się osadów i bakterii.
Ostrzenie noży WÜSTHOF
Każdy nóż trzeba od czasu do czasu naostrzyć, ponieważ po dłuższym użytkowaniu się tępi. Do konserwacji i ożywiania ostrza używamy chromowanych ostrzałek, a do ostrzenia noży polecamy kamienie do ostrzenia WÜSTHOF. Dla mniej doświadczonych oferujemy również ostrzałki o prostszej obsłudze. Wystarczy kilka razy delikatnie przejechać ostrzem przez rowek szlifierski, a ostrze zostanie przywrócone do stanu używalności.
Firma Ed.Wüsthof Dreizackwerk KG została założona w Solingen już w 1814 roku. W ciągu 200 lat istnienia firmy siedem pokoleń rodziny Wüsthof sprawowało nad nią pieczę. Szczyci się jednymi z najbardziej zaawansowanych, wysoce zautomatyzowanych procesów produkcyjnych na świecie. Przykładowo w produkcji noży w blisko 40 etapach wykorzystuje 100 robotów.
Dziś noże WÜSTHOF sprzedawane są w ponad 80 krajach na całym świecie. Dzięki zastosowaniu wysokiej klasy materiałów i nowoczesnych technologii sterowanych komputerowo są wygodne w użytkowaniu i przygotowywaniu potraw. Kulinarna rozkosz sama w sobie.
Parametry dodatkowe
Kategoria: | Noże szefa kuchni |
---|---|
Gwarancja: | 2 lata |
Waga: | 0.3 kg |
Kolor: | Brązowy |
Materiał: | Stal nierdzewna |
Rozmiar: | 16 cm |
Długość ostrza: | 16 cm |
Liczba części: | 1 ks |
Rodzaj produktu: | Nóż kuchenny |
Seria: | WÜSTHOF Ikon |
Margin: | E |
K překladu: | CZ AUTO |
Margin-category: | B |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.