Dzięki krótkiemu, elastycznemu ostrzu nóż do warzyw Grand Gourmet ma wszechstronne zastosowanie. Nadaje się do oczyszczenia i przygotowania warzyw, grzybów i sałatek. Ponadto bardzo dobrze leży w dłoni.
Seria Grand Gourmet
- Wyrafinowany design łączący doświadczenie z wysoką funkcjonalnością
- Noże ze specjalnej stali nożowej wysokiej jakości
- Kute z jednego kawałka stali
- Ergonomiczna rękojeść z matowej stali nierdzewnej Cromargan® zapewnia wygodny uchwyt
- Innowacyjne, wyraźnie ostrzejsze ostrze
- Wykonane w technologii Performance Cut, długo zachowa swoje właściwości
- Twardość ok. 55 - 57 HRC w skali Rockwella
- Garda zapewnia bezpieczne użytkowanie
- Brak szczelin jest gwarancją higieny i ułatwia czyszczenie
- Laserowa kontrola ostrza
- Łatwy w czyszczeniu, zalecane ręczne mycie
- Produkt zdobył liczne międzynarodowe nagrody w kategorii designu
Seria Grand Gourmet zachwyca przemyślanym designem i funkcjonalnością. Ostrza wykonane są ze specjalnej, wysokiej jakości stali nożowej. Proces produkcji to połączenie tradycyjnego kowalstwa i najnowocześniejszej technologii Performance Cut. Efektem są bardzo ostre noże, odporne na uszkodzenia i wyszczerbienie, których nie sposób stępić. Żywotność noża dwukrotnie przekracza wymagania normatywne.
Noże Grand Gourmet to nowy wymiar krojenia. Niezniszczalne rękojeści z matowej stali nierdzewnej Cromargan® dają wrażenie prawdziwego luksusu. Ergonomiczny kształt sprawia, że świetnie pasują do dłoni. Bezbłędne wykonanie i płynne połączenie rękojeści z gardą są gwarancją absolutnej higieny. Noże są łatwe w czyszczeniu, wystarczy je opłukać w bieżącej wodzie. Dzięki atrakcyjnemu opakowaniu doskonale nadają się na prezent.
Zastosowane materiały i technologie
Do produkcji noży użyto specjalnej, wysokiej jakości stali nożowej, która jest drobnoziarnista, twarda i nie koroduje. Płaski szlif oznacza dużą wytrzymałość na uszkodzenie i wyszczerbienie oraz długie zachowanie właściwości użytkowych. Dodatkowo kucie poprawia wrodzone cechy stali, homogenizując i zagęszczając jej strukturę.
Specjalna technologia Performance Cut łączy zalety tradycyjnego kucia i nowoczesnych procesów produkcji. W efekcie powstaje doskonałe ostrze. Decydujące dla jakości noża jest również dokładne szlifowanie pod stałym kątem. To właśnie płaski szlif sprawia, że noże są tak ostre.
Garda została wykonana z jednego kawałka stali, dzięki czemu jest zintegrowana z ostrzem. Zapewnia właściwe rozłożenie wagi, chroni palce przed ześliźnięciem się na ostrze i zapewnia precyzyjne prowadzenie noża.
Ergonomiczna rękojeść wykonana jest z wysokiej jakości matowej stali szlachetnej Cromargan®, zawierającej 72 % stali, 18 % chromu i 10 % niklu. Materiał jest trwały, nierdzewny i odporny na działanie kwasów spożywczych. Jest łatwy w czyszczeniu.
Konserwacja noży WMF
Noże Grand Gourmet nie nadają się do mycia w zmywarce. Noże tak wysokiej klasy należy myć tylko ręcznie pod bieżącą wodą, by zachować ich właściwości, jak również oszczędzić czas.
Ostrzenie noży WMF
Każdy nóż od czasu do czasu wymaga ostrzenia, w optymalnym przypadku za pomocą stalki po każdym użyciu. Do ostrzenia noży serii Grand Gourmet zalecamy stalki (należy ostrzyć pod kątem 13°), albo ostrzałki WMF.
KOD PRODUCENTA: 18.8946.6032