Nóż do obierania 7 cm Ikon

Kod: WU4920
449 zł
W magazynie (2 Szt)

Informacje szczegółowe

Opis szczegółowy produktu

Nóż do obierania Ikon jest małym, lekkim nożem z zakrzywioną klingą, prostym ostrzem i twardym czubkiem. Obiera ziemniaki, owoce i warzywa, nadaje się również np. do wykrajania ziemniaków.

Seria Ikon

  • Najwyższej jakości luksusowe kute noże wyprodukowane w Solingen
  • Piękna rękojeść z wyselekcjonowanego drewna grenadilla
  • Ergonomiczna, przyjemna w dotyku, z trzema nitami
  • Rękojeść zakończona nierdzewną aplikacją z logo firmy
  • Każdy nóż jest wyjątkowy i perfekcyjnie wyważony
  • Najwyższej jakości niemiecka stal stopowa X50CrMoV15
  • Wyjątkowe, łatwe w pielęgnacji ostrze
  • Twardość 58 HRC w skali Rockwella
  • Precyzyjne ręczne wygładzanie i polerowanie dla doskonałej ostrości
  • Surowa, systematyczna kontrola jakości, laserowa kontrola ostrza
  • Skrócony kształt osłony umożliwia użycie całego ostrza oraz ułatwia ostrzenie
  • Gładkie przejście pomiędzy klingą a rękojeścią
  • Bezproblemowe i higieniczne mocowanie okładziny rękojeści
  • Noży nie można myć w zmywarce
  • Przedłużona gwarancja na wady produkcyjne i materiałowe do 15 lat

Firma WÜSTHOF wprowadziła do swojego asortymentu luksusową serię noży Ikon, które są kute z jednego kawałka nożowej nierdzewnej stali stopowej X50CrMoV15. Noże są perfekcyjnie wyważone i mają doskonałe ostrza. Nieprzeciętną ostrość noży Ikon gwarantuje dokładne, ręczne wygładzanie i końcowe polerowanie klingi. Najwyższa jakość ostrza sprawia, że noże są łatwe w ostrzeniu.

Drewniana, potrójnie nitowana rękojeść noży Ikon z afrykańskiego drzewa grenadilla zauroczy od pierwszego wejrzenia. Jej dynamiczny kształt żadnego kucharza nie pozostawi obojętnym. Spełnia oczekiwania zarówno pod względem ergonomii, jak i estetyki, a także subtelnie łączy nowoczesny design i elegancką strukturę drewna, nazywanego mozambickim hebanem.

WÜSTHOF to najwyższej jakości noże wykonane z ogromną precyzją nawet najmniejszych detali. Dokładnie tak, jak oczekuje się tego od noży z Solingen.

Użyte materiały i technologie

Do produkcji noży WÜSTHOF używa się wysokiej jakości niemieckiej stali X50CrMoV15, która zawiera ok. 0,5 procenta węgla, a także dodatki stopowe w postaci chromu, molibdenu i wanadu. Dodatek chromu sprawia, że stal jest odporna na korozję, co w przypadku noży kuchennych jest niezwykle pożądane.

Ze stalowego paska poprzez kucie w specjalnej formie powstają precyzyjne klingi. Następnie są one przez 15 minut hartowane w temperaturze 1070°C, po czym są w ciągu dwóch minut szybko schładzane do temperatury 60°C. W ostatniej fazie – procesie odpuszczania (wolne ogrzewanie materiału do temperatury 200°C przez 45 minut) klingi pozbawiane są naprężeń wewnętrznych oraz dochodzi do stabilizacji martenzytu. Klinga uzyskuje w ten sposób optymalną twardość 58° w skali Rockwella oraz wysoką udarność.

Stabilne ostrze o idealnej geometrii gwarantuje wyjątkową wydajność cięcia i kontrolę jego prowadzenia. Ostry kąt zapewnia jeszcze większą ostrość, która sprawia, że krojenie staje się przyjemniejsze. Dzięki szlifowi w kształcie klina nóż łatwo przenika przez produkty spożywcze.

Garda jest integralną częścią klingi z jednego kawałka stali. Zapewnia to właściwe rozłożenie wagi i precyzyjne prowadzenie noża oraz chroni palce przed ześlizgnięciem się na ostrze. Okucie gardy płynnie przechodzi w przednią część rękojeści, jeszcze bardziej ułatwiając trzymanie.

Ergonomiczna rękojeść jest wykonana z afrykańskiego drewna grenadilla, które jest niezwykle wytrzymałym drewnem o gęstości wyższej niż heban. Dzięki dużej zawartości żywicy jest stosunkowo odporne na wilgoć, nie nadaje się jednak do mycia w zmywarce. Drewniana okładzina klingi noży z serii Ikon jest solidnie przymocowana do trzpienia za pomocą trzech nitów. Perfekcyjne dopasowanie poszczególnych elementów zapobiega również osadzaniu się brudu i bakterii.

Ostrzenie noży WÜSTHOF

Każdy nóż wymaga od czasu do czasu naostrzenia, ponieważ po dłuższym używaniu może się stępić. Do pielęgnacji i odświeżania ostrza sprawdzą się chromowane stalki, do ostrzenia noży polecamy natomiast osełki WÜSTHOF. Mniej doświadczeni użytkownicy znajdą w ofercie także ostrzałki o łatwiejszej obsłudze. Wystarczy kilkukrotnie przeciągnąć nóż przez ostrzałkę, a ostrze będzie jak nowe.

Firma Ed. Wüsthof Dreizackwerk KG została założona w Solingen już w 1814 roku, a przez 200 lat istnienia firmy kierowało nią siedem pokoleń rodziny Wüsthofów. Firma może się pochlubić jednym z najnowocześniejszych, wysoce zautomatyzowanych procesów produkcyjnych na świecie. Przykładowo przy produkcji noży w prawie 40 etapach używa się 100 robotów.

Noże marki WÜSTHOF są sprzedawane w ponad 80 krajach świata. Dzięki użyciu najlepszych materiałów i nowoczesnych technologii sterowanych komputerowo są wygodne w użyciu. Czysta radość z gotowania.

Parametry dodatkowe

Kategoria: Noże uniwersalne
Gwarancja: 2 lata
Rodzaj produktu: Nóż uniwersalny
Seria: WÜSTHOF Ikon

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Dodaj komentarz
Nie wypełniaj tego pola:

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Nie wypełniaj tego pola: