Kamień do ostrzenia noży grubość 1000/3000 J WÜSTHOF

Kod: WU4451
409 zł
W magazynie (5 Szt)

Dzięki kamieniowi do ostrzenia WÜSTHOF można przywrócić ostrze noża do pierwotnego stanu. Ostrzenie za pomocą kamieni szlifierskich jest bardzo dokładne. Kamienie produkowane są w różnych grubościach. Zacznij ostrzyć od strony grubej, poleruj od strony drobniejszej. Brązowa strona kamienia ma drobną ziarnistość 1000 J przeznaczoną do usuwania drobnych zarysowań i ostrzenia tępych noży. Niebieska strona o ziarnistości 3000 J jest używana do zwykłej konserwacji ostrza.

Informacje szczegółowe

Opis szczegółowy produktu

Dzięki kamieniowi do ostrzenia WÜSTHOF można przywrócić ostrze noża do pierwotnego stanu. Ostrzenie za pomocą kamieni szlifierskich jest bardzo dokładne. Kamienie produkowane są w różnych grubościach. Zacznij ostrzyć od strony grubej, poleruj od strony drobniejszej. Brązowa strona kamienia ma drobną ziarnistość 1000 J przeznaczoną do usuwania drobnych zarysowań i ostrzenia tępych noży. Niebieska strona o ziarnistości 3000 J jest używana do zwykłej konserwacji ostrza.

Użycie:

  1. Przed użyciem namocz kamień do ostrzenia w wodzie i pozostaw go zanurzonego na około 5 do 10 minut. Jeśli przy poruszaniu kamieniem nie pojawiają się już pęcherzyki powietrza, oznacza to, że kamień wchłonął już optymalną ilość wody i można go wyjąć z wody.
  2. Umieść kamień na antypoślizgowej powierzchni. Utrzymuj ją dostatecznie wilgotną podczas całego procesu ostrzenia.
  3. Jedną ręką chwyć mocno rękojeść noża, ostrzem skierowanym w stronę ciała. W tej pozycji należy przyłożyć ostrze do kamienia szlifierskiego pod kątem 15-20°. Połóż wolną rękę na grzbiecie noża, powyżej krawędzi ostrza.
  4. Pociągnij nóż w górę i w dół z jednolitą prędkością, utrzymując kąt. Stosuj umiarkowany nacisk.
  5. Aby naostrzyć drugą stronę, obróć nóż do pozycji, w której ostrze jest skierowane z dala od ciała. Również w tym przypadku należy zachować kąt 15-20°.
  6. Strony noża powinny być regularnie wymieniane w około pięciu do dziesięciu ruchach, aby zapewnić równomierną utratę materiału.
  7. Do usunięcia "igły" (cienkiego kawałka stali powstałego w wyniku równomiernego usuwania materiału z obu stron ostrza), należy za pomocą noża narysować łuk od górnej lewej krawędzi ostrza do dolnej prawej krawędzi. Następnie przytrzymaj nóż pod bieżącą wodą, aby wyczyścić ostrze. Dokładnie wysusz.

Parametry dodatkowe

Kategoria: Szlifierki i ostrzałki
Gwarancja: 2 lata
Waga: 0.92 kg
Rodzaj produktu: Ostrzenie noży
Margin: A

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Dodaj komentarz
Nie wypełniaj tego pola:

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Nie wypełniaj tego pola:

Please log in again

We are sorry for interrupting your flow. Your CSRF token is probably not valid anymore. To keep your e-shop secure, we need you to log in again.

Thank you for your understanding.

Zaloguj sie