Nóż do chleba CLASSIC IKON 20 cm, Wüsthof

Kod: WU416620
Marka: WÜSTHOF
609 zł
Wyprzedane
Pozycja została wyprzedana…

Nóż do chleba Classic Ikon ma długie, grube ząbkowane ostrze. To ostrze bez trudu kroi twardy chleb i inne pieczywo. Dzięki długim, ostrym ząbkom daje zgrabne plasterki.

Informacje szczegółowe

Opis szczegółowy produktu

Nóż do chleba Classic Ikon ma długie, grube ząbkowane ostrze. To ostrze bez trudu kroi twardy chleb i inne pieczywo. Dzięki długim, ostrym ząbkom daje zgrabne plasterki.

Seria Classic Ikon

  • Eleganckie kute noże wysokiej jakości wykonane w Solingen
  • Dla profesjonalnych kucharzy i entuzjastów kuchni
  • Czarna rękojeść wykonana z specjalnego materiału syntetycznego
  • Ergonomiczny, przyjemny w dotyku, z trzema nitami
  • Grawer z logo na pięcie rękojeści ze stali nierdzewnej
  • Wykonany z wysokiej jakości niemieckiej stali stopowej X50CrMoV15
  • Nadzwyczajne ostrze, które jest łatwe w utrzymaniu
  • Twardość 58 HRC w skali Rockwella
  • Specjalny, sterowany komputerowo proces ostrzenia PEtec
  • Precyzyjnie ręcznie gładzone i polerowane dla uzyskania doskonałej krawędzi
  • Ścisła ciągła kontrola jakości, ostrze sprawdzane laserem
  • Skrócony kształt nasady noża pozwala na wykorzystanie całego ostrza i łatwiejsze ostrzenie
  • Płynne przejście między okuciem a uchwytem
  • Gładkie, higieniczne mocowanie rękojeści
  • Noże można myć w zmywarce, jednak zaleca się mycie ręczne
  • Przedłużona gwarancja na wady produkcyjne i materiałowe na 15 lat
  • Seria ta otrzymała wyróżniający znak jakości i higieny NSF w USA

WÜSTHOF, to noże wysokiej jakości, wykonane z wielką starannością o każdy szczegół. Dokładnie tak, jak oczekiwano od noży Solingen. Elegancka seria noży Classic Ikon, których ostrza wykutez jednego kawałka stopowej stali nierdzewnej X50CrMoV15, zachwyca dynamicznym kształtem, jakością wykonania, a co za tym idzie wysokim komfortem użytkowania.

Rękojeść noża Classic Ikon wykonana jest z wytrzymałego materiału syntetycznego w kolorze czarnym. Spełnia wymagania pod względem ergonomii, a pod względem estetycznym z wyczuciem łączy nowoczesny design z typowym wyglądem rękojeści z trzema nitami. Wytrzymały materiał rękojeści jest odporny na mycie w zmywarce, ale zalecamy mycie ręczne, aby zachować jakość ostrza, co jest preferowane w przypadku noży wysokiej jakości.

Dzięki specjalnemu , sterowanemu komputerowo procesowi ostrzenia noży WÜSTHOF noże pozostają idealnie ostre. Komputer używa lasera do pomiaru ostrza i przekazuje robotowi informacje potrzebne do jego idealnego naostrzenia. Dzięki komputerowemu wspomaganiu produkcji noże te charakteryzują się wyjątkowo wysoką początkową wydajnością cięcia (na całej długości ostrza) oraz długą żywotnością. Jakość ostrza jest wysoka i, co ważne, łatwo odnawialna.

Należy również wspomnieć o ważnym certyfikacie NSF, który seria Classic Ikon otrzymała w USA. Celem NSF jest ochrona zdrowia publicznego i środowiska. Certyfikuje ona m.in. sprzęt kuchenny, w tym również noże, które są bezpieczne dla zdrowia ludzkiego. Produkt jest również testowany pod względem konstrukcji, bezpieczeństwa Materiałów i użytkowania. Logo NSF można znaleźć na produktach, które są wykonane w sposób przyjazny dla środowiska i nie obciążają go niepotrzebnie.

Zastosowane technologie i materiały

Noże WÜSTHOF produkowane są z wysokiej jakości niemieckiej stali X50CrMoV15, która zawiera ok. 0,5 % węgla oraz pierwiastki stopowe: chrom, molibden i wanad. Dzięki dodatkowi chromu jest odporny na korozję, co jest pożądane w przypadku noży kuchennych.

Precyzyjne ostrza są formowane z taśmy stalowej poprzez kucie w matrycy. Są one utwardzane przez 15 minut w temperaturze 1070 °C, a następnie szybko schładzane do temperatury 60 °C w ciągu dwóch minut. Późniejsze odpuszczanie (proces powolnego podgrzewania Materiału do 200 °C przez 45 minut) uwalnia ostrze od naprężeń wewnętrznych i stabilizuje jego strukturę martenzytyczną. Dzięki temu ostrze uzyskuje optymalną wymaganą twardość 58° Rockwell i wyższą ciągliwość.

Specjalny proces ostrzenia noży WÜSTHOF o nazwie PEtec (Precision Edge Technology) zapewnia idealny kąt cięcia. Jest to najnowocześniejsza technologia, w której noże są ostrzone przez roboty, które są kontrolowane i monitorowane przez komputery. Zaletą tego procesu jest precyzyjna geometria na całej długości ostrza, niezwykła i niezwykle wysoka początkowa wydajność cięcia noża, porównywalna z ostrzem brzytwy, a także długa żywotność ostrza.

Stabilne ostrze i idealna geometria noża zapewniają wyjątkową wydajność cięcia i precyzyjną kontrolę cięcia. Ostry kąt zapewnia jeszcze większą ostrość, co sprawia, że krojenie staje się przyjemniejsze. Dzięki klinowemu szlifowi, nóż bez trudu wbija się w żywność.

Jelec jest zintegrowany jako część ostrza z jednego kawałka stali. Zapewnia właściwe rozłożenie ciężaru oraz precyzyjną i bezpieczną manipulację z nożem. Kucie na osłonie noży Classic Ikon płynnie przechodzi w górną część ricasso, co zapewnia jeszcze wygodniejszy chwyt.

Ergononomiczna rekojeść wykonana jest z wytrzymałego materiału syntetycznego, który jest odporny na stłuczenia, uderzenia i działanie kwasów spożywczych. Można go myć w zmywarce. Okładziny są przymocowane do trzonu trzema nitami. Perfekcyjne połączenie poszczególnych części zapobiega gromadzeniu się osadów i bakterii, dzięki czemu noże spełniają standardy higieniczne.

Ostrzenie noży WÜSTHOF

Każdy nóż trzeba od czasu do czasu naostrzyć, ponieważ po dłuższym użytkowaniu tępi się. Do konserwacji i ożywienia ostrza służą chromowane ostrzałki, polecamy również kamienie do ostrzenia WÜSTHOF. Dla mniej doświadczonych oferujemy również ostrzałki o prostszej obsłudze. Wystarczy kilka razy delikatnie przejechać ostrzem przez rowek szlifierski, a ostrze zostanie przywrócone do stanu używalności.

Firma Ed.Wüsthof Dreizackwerk KG została założona w Solingen już w 1814 roku. W ciągu 200 lat istnienia firmy siedem pokoleń rodziny Wüsthof sprawowało nad nią pieczę. Szczyci się jednymi z najbardziej zaawansowanych, wysoce zautomatyzowanych procesów produkcyjnych na świecie. Przykładowo w produkcji noży w blisko 40 etapach wykorzystuje 100 robotów.

Dziś noże WÜSTHOF sprzedawane są w ponad 80 krajach na całym świecie. Dzięki zastosowaniu wysokiej klasy materiałów i nowoczesnych technologii sterowanych komputerowo są wygodne w użytkowaniu i przygotowywaniu potraw. Kulinarna rozkosz sama w sobie.

Parametry dodatkowe

Kategoria: Noże do chleba, Nóż do pieczywa Wüsthof, WÜSTHOF Classic Ikon
Gwarancja: 2 lata
Waga: 0.16 kg
Rozmiar: 20 cm
Długość ostrza: 20 cm
Rodzaj produktu: Nóż do pieczywa
Seria: WÜSTHOF Classic Ikon
Margin: E
K překladu: CZ AUTO-PRO-title
Pozycja została wyprzedana…

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Nie wypełniaj tego pola: