Łyżki do odwracania

7 pozycji razem
Łopatka kuchenna B BOIS, drewno, de Buyer
37 zł –10 %
33 zł
DB487530
Łopatka kuchenna PROFILE 32 cm, drewno, Brabantia
55 zł
BRAB260629
Łopatka do naleśników B BOIS 30 cm, drewno, de Buyer
23 zł
DB487300
Łopatka kuchenna INGENIO WOOD K2304614 29,5 cm, Tefal
39 zł
TEFK2304614
Łopatka kuchenna INGENIO WOOD K2304614 33 cm, Tefal
41 zł
TEFK2300814
Łopatka kuchenna 32 cm, do patelnia wok, drewno, Continenta CONT4932
Łopatka kuchenna INGENIO WOOD K2303314 32 cm, drewno, Tefal TEFK2303314

Obracacze kuchenne - wygodny sposób na przenoszenie gorących potraw

Co to jest obrotnica i do czego służy w kuchni?

Obracak to przybór kuchenny służący do przewracania, obracania lub podnoszenia produktów spożywczych, takich jak naleśniki, jajka, hamburgery i ryby. Obracacze są niezbędnymi narzędziami w każdej kuchni i są powszechnie używane do różnych technik gotowania, takich jak smażenie, grillowanie i smażenie.

Obracak jest uważany za szczególny rodzaj łopatki kuchennej. Może być używany do serwowania żywności, na przykład podczas przenoszenia wypieków z patelni do gotowania lub naleśnikarki do naczynia do serwowania.

Jaka jest różnica między szpatułką a obrotnicą?

Terminy "szpatułka" i "obrotówka" są czasami używane zamiennie. Istnieje jednak kilka technicznych różnic między nimi, z których niektóre zostały podkreślone poniżej:

Odporność na ciepło: Zarówno tokarki, jak i szpatułki mogą wytrzymać wysokie temperatury, chociaż tokarki są znacznie częściej specjalnie do tego przeznaczone. Głównym zastosowaniem obrotnika metalowego jest obracanie żywności na rozgrzanych powierzchniach. Obracacze lepiej nadają się do gotowania, podczas gdy szpatułki mogą być używane zarówno do pieczenia, jak i gotowania.

Materiał: Silikonowe lub gumowe szpatułki są popularne, podczas gdy obrotnice są częściej wykonane z metalu lub stali nierdzewnej. Stal i inne rodzaje metalu mają większą odporność na ciepło, co jest korzystne dla tokarzy. Jeśli jednak musisz użyć obrotnicy z nieprzywierającą patelnią lub powierzchnią, która nie jest odporna na zarysowania, powinieneś użyć obrotnicy lub szpatułki wykonanej z drewna, plastiku lub silikonu.

Powierzchnia: Szpatułki mają różne wytrzymałe powierzchnie, co świadczy o szerokim zakresie funkcji, jakie mogą pełnić. Są one często używane do wyciągania ciasta z misek i mieszania składników. Mogą one być całkowicie płaskie lub posiadać wyższe wycięcie w miejscu mocowania uchwytu. Z drugiej strony, tokarze zazwyczaj zawsze mają płaską powierzchnię, ponieważ najlepiej wspiera ona ich główny cel - dostanie się pod coś i przewrócenie tego.

Czerpiemy przyjemność z ręcznego wybierania tylko najlepszych produktów dla naszych klientów na Kulina, dlatego nasze obrotnice kuchenne pochodzą od renomowanych producentów, takich jak de Buyer, WMFi Wusthof. A jeśli potrzebujesz więcej przyborów kuchennych, sprawdź naszą kategorię zestawów przyborów kuchennych, aby uzyskać bardziej jednolity wygląd kuchni.