Japoński nóż do krojenia SUJIHIKI 5000MCD 67 24 cm, klon, Miyabi
Kod: MB34400241Produkty powiązane
Opis szczegółowy produktu
"Aby czerpać przyjemność z gotowania, trzeba najpierw zaopatrzyć się w naprawdę dobry nóż"
Rokusaburo Michiba, ekspert kuchni japońskiej i szef kuchni
Niezwykle ostry japoński nóż SUJIHIKI o smukłym długim ostrzu znakomicie nadaje się do krojenia delikatnego mięsa . Niska wysokość ostrza zmniejsza tarcie i nóż łatwiej przenika mięso. Jeśli pracowałeś już europejskimi nożami, będziesz zaskoczony niezwykłą delikatnością ostrza. SUJIHIKI to japońska wersja zachodniego noża do filetowania. Bez większego wysiłku kroi surowe mięso i ryby na cienkie plasterki. Niezrównaną geometrię noża docenisz również podczas porcjowaniu pieczeni, szynki czy piersi drobiowych. Jeśli jesteś miłośnikiem wołowego carpaccio, ten nóż powinien stać się obowiązkowym elementem wyposażenia Twojej kuchni. Wygodna, doskonale wyważona rękojeść z klonu w kształcie litery D doskonale leży w dłoni.
Zalecenie: ze względu na delikatne ostrze, nóż ten nie nadaje się do obróbki mięsa z kośćmi.
Specyfikacja: długość ostrza 24 cm, długość rękojeści 11,4 cm, waga 186 g
MIYABI 5000MCD 67 jest odpowiednim kandydatem na osobisty nóż na całe życie. Mieniący się damasceński wzór z mroźnych kwiatów na ostrzu jest wyjątkowy i będzie symbolizował Twoją indywidualność. Żywy wzór jest luźno odzwierciedlony w drewnianej rękojeści, tworząc dzieło sztuki, które budzi szacunek i pokorę.
Każdy pojedynczy nóż jest wynikiem autentycznego rzemiosła z "miasta noży" Seki. Tradycyjne rzemiosło i nowoczesna technologia zaowocowały najwyższą możliwą jakością wśród noży produkowanych komercyjnie. Niezwykle twardy rdzeń ze stali proszkowej Micro Carbide MC66 jest zamknięty w 132 warstwach stali o dwóch różnych twardościach. Specjalne wykończenie ostrza nadaje mu warstwową fakturę, nadając każdemu nożowi oryginalny i niepowtarzalny damasceński wzór kwiatowy. Aby uzyskać jeszcze lepsze właściwości stali, zastosowano unikalny proces hartowania CRYODUR®, podczas którego stal jest zamrażana w temperaturze -196°C. Uzyskany w ten sposób materiał charakteryzuje się ekstremalną twardością 66 w skali Rockwella. Nóż jest symetrycznie ręcznie szlifowany w kształt litery "V" pod kątem 10°. Tradycyjne ręczne ostrzenie Honbazuke jest sprawdzone przez setki lat pracy mistrzów nożownictwa. Jest to wieloetapowy proces szlifowania, w którym nóż jest najpierw ostrzony za pomocą pionowego i poziomego obrotowego kamienia szlifierskiego, a na koniec ostrze jest polerowane skórzanym pasem do honowania. Dzięki klinowej krawędzi tnącej, ostrze z łatwością przenika przez produkty spożywcze. Klasyczna rękojeść w kształcie litery "D" wykonana jest ze stabilizowanego drewna klonowego. Uznany bogaty wzór słojów drewna jest unikalny na każdym kawałku.
Użyte materiały reprezentują skoncentrowaną siłę zasobów naturalnych. Słoje drewna odzwierciedlają czas i żywioły, opowiadając indywidualną historię. Podczas gdy złoty mozaikowy trzpień przypomina ozdobną tsubę kultowych japońskich mieczy, azjatycka, tłoczona stopa w przenośni okiełzna energię noża.
- Niezwykle twardy rdzeń z proszkowej stali Micro Carbide MC66
- Wyjątkowo wysoka zawartość węgla
- Twardość 66 w skali Rockwella
- CRYODUR® - unikalna metoda liofilizacji / wyżarzania
- 133 warstwy stali
- Damasceński (kwiatowy) design
- Autentyczny, wąski kształt japoński
- Ostrze w kształcie litery “V”
- Honbazuke unikalny trójfazowy szlif ręczny
- Ostrze Katana Edge
- Wysoka trwałość ostrza, odporność na korozję i optymalna elastyczność
- Wygodna rękojeść w kształcie litery D wykonana ze stabilizowanego drewna klonowego
- Idealne wyważenie dla wygodnej manipulacji z nożem
- Stopa z wytłoczonym logo ze stali nierdzewnej
- Dożywotnia gwarancja na wady fabryczne ostrza
- Nie nadaje się do mycia w zmywarce
Piękno i precyzja to główne cechy japońskiej kultury, a ta sama filozofia została zachowana przez markę MIYABI z Seki, centrum japońskiego przemysłu nożowniczego, od XIV wieku. Japoński producent tradycyjnych noży połączył swoje precyzyjne wykonanie ze sprawdzonymi procesami produkcyjnymi i standardami niemieckiej marki ZWILLING J. I. HENKELS. Dzięki temu firma ZWILLING mogła rozszerzyć swoje portfolio o własną produkcję autentycznych noży japońskich, w samym sercu japońskiego przemysłu nożowniczego.
Produkcja japońskich mieczy jest tradycją w Kraju Wschodzącego Słońca od wielu stuleci. Miecze samurajskie były i są podziwiane za ich wyjątkową elegancję, ostrość, piękno i techniczną perfekcję. Precyzyjnie wykonane narzędzia MIYABI z autentycznymi japońskimi ostrzami są godnym naśladowcą tej tradycji. Zachwycająca, niemal "chirurgiczna" ostrość noży zachowuje strukturę użytych składników. Bądź tak wymagający jak japońscy szefowie kuchni, a Twoim celem zawsze będzie idealnie wyglądające danie.
Zalecenia i konserwacja:
- Nie należy używać noży do krojenia bardzo twardych produktów, takich jak np. produkty mrożone.
- Nie należy narażać noża na długotrwały kontakt z wodą lub solą
- Unikaj zginania noża
- Aby zachować ostrość, zaleca się umyć nóż ręcznie delikatnym środkiem czyszczączym i natychmiast wysuszyć
- Chroń nóż przed zderzeniem
- Jeśli nie używasz noża przez dłuższy czas, zaleca się owinąć go w suchą tkaninę lub gazetę. Olej do tuszu używany przy drukowaniu gazet chroni ostrze przed ewentualną korozją
- W ramach pielęgnacji możesz ostrze przecierać ścierką nasączoną olejem, co zwiększy odporność na korozję
- Przechowuj nóż w bezpiecznym miejscu
Parametry dodatkowe
Kategoria: | Noże japońskie |
---|---|
Gwarancja: | 2 lata |
Waga: | 0.6 kg |
Liczba części: | 1 ks |
Rodzaj produktu: | Nóż japoński i Santoku |
Seria: | MIYABI 5000MCD 67 |
Margin: | E |
K překladu: | CZ AUTO |
Margin-category: | B |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.