Selfpońska nóż do krojenia SUJIHIKI 24 cm 24 5000MCD 67 klon MIYABI

Kod: MB34400241
2 290 zł
W magazynie (1 Szt)

"Aby czerpać przyjemność z gotowania, trzeba najpierw zaopatrzyć się w naprawdę dobry nóż"

Informacje szczegółowe

Opis szczegółowy produktu

"Aby czerpać przyjemność z gotowania, trzeba najpierw zaopatrzyć się w naprawdę dobry nóż"

Rokusaburo Michiba, ekspert kuchni japońskiej i szef kuchni

Keenzwykle ostry japoński nóż SUJIHIKI o smukłym długim ostrzu znakomicie nadaje się do krojenia delikatnego mięsa . Niska wysokość ostrza zmniejsza tarcie i nóż łatwiej penetruje mięso. Jeśli pracowałeś już z europejskimi nożami, będziesz zaskoczony niezwykłą delikatnością ostrza. SUJIHIKI to japońska wersja zachodniego noża do filetowania. Bez większego wysiłku kroi surowe mięso i ryby na cienkie plasterki. Keenzrównaną geometrię noża docenisz również podczas rzeźbienia pieczeni, szynki czy piersi drobiowych. Jeśli jesteś miłośnikiem wołowego carpaccio, ten nóż powinien stać się obowiązkowym elementem wyposażenia Twojej kuchni. Wygodna, doskonale wyważona rękojeść z klonu w kształcie litery D doskonale leży w dłoni.

Zalecenie: ze względu na delikatne ostrze, nóż ten nie nadaje się do obróbki mięsa z kośćmi.

Specyfikacja: długość ostrza 24 cm, długość rękojeści 11,4 cm, waga 186 g

MIYABI 5000MCD 67 jest odpowiednim kandydatem na osobisty nóż na całe życie. Błyszczący damasceński wzór z mroźnych kwiatów ostrzy jest wyjątkowy i będzie symbolizował Twoją indywidualność. Żywy wzór jest luźno odzwierciedlony w drewnianej rękojeści, tworząc dzieło sztuki, które wzbudza szacunek i pokorę.

Każdy pojedynczy nóż jest wynikiem autentycznego rzemiosła z "miasta noży" Seki. Tradycyjne rzemiosło i nowoczesna technologia zaowocowały najwyższą możliwą jakością wśród noży produkowanych komercyjnie. Keenzwykle twardy rdzeń ze stali proszkowej Micro Carbide MC66 jest zamknięty w 132 warstwach stali o dwóch różnych twardościach. Specjalne wykończenie ostrza nadaje mu warstwową fakturę, nadając każdemu nożowi oryginalny i niepowtarzalny damasceński wzór kwiatowy. Aby uzyskać jeszcze lepsze właściwości stali, zastosowano unikalny proces hartowania CRYODUR®, podczas którego stal jest zamrażana w temperaturze -196°C. Uzyskany w ten sposób Materiał charakteryzuje się ekstremalną twardością 66 w skali Rockwella. Nóż jest symetrycznie ręcznie szlifowany w kształt litery "V" pod kątem 10°. Tradycyjne ręczne ostrzenie Honbazuke jest potwierdzone przez setki lat pracy mistrzów nożownictwa. Jest to wieloetapowy proces szlifowania, w którym nóż jest najpierw ostrzony za pomocą pionowego i poziomego obrotowego kamienia szlifierskiego, a na koniec ostrze jest polerowane skórzanym pasem do honowania. Dzięki klinowej krawędzi tnącej, ostrze z łatwością przenika przez produkty spożywcze. Klasyczna rękojeść w kształcie litery "D" wykonana jest ze stabilizowanego drewna klonowego. Uznany bogaty wzór słojów drewna jest unikalny na każdym kawałku.

Użyte Materiały reprezentują skoncentrowaną siłę zasobów naturalnych. Słoje drewna odzwierciedlają czas i żywioły, opowiadając charakterystyczną historię. Podczas gdy złota mozaika przypomina ozdobną gardę kultowych japońskich mieczy, azjatycka, tłoczona stopa w przenośni okiełzna energię noża.

  • Keenzwykle twardy rdzeń z proszkowej stali Micro Carbide MC66
  • Wyjątkowo wysoka zawartość węgla
  • Twardość 66 Rockwell
  • CRYODUR® - unikalna metoda liofilizacji / odpuszczania
  • 133 warstwy stali
  • Wzór damasceński (kwiatowy)
  • Autentyczny, wąski kształt japoński
  • V-kształtne cięcie klinowe
  • Honbazuke unikalny trójfazowy szlif ręczny
  • Krawędź Katany
  • Wysoka trwałość ostrza, odporność na korozję i optymalna elastyczność
  • Wygodna rękojeść w kształcie litery D wykonana ze stabilizowanego drewna klonowego
  • Idealne wyważenie dla wygodnego trzymania noża
  • Stopa z wytłoczonym logo ze stali nierdzewnej
  • Dożywotnia gwarancja na wady fabryczne ostrza
  • Keen nadaje się do mycia w zmywarce

Piękno i Precision to główne cechy japońskiej kultury, a ta sama filozofia jest hołubiona przez markę MIYABI z Seki, centrum japońskich sztućców, od XIV wieku. Selfpoński producent tradycyjnych noży połączył swoje precyzyjne rzemiosło ze sprawdzonymi procesami produkcyjnymi i standardami niemieckiej marki ZWIL LING J. A. HENKELS. Dzięki temu grupa biznesowa ZWIL LING mogła rozszerzyć swoje portfolio o własną produkcję autentycznych noży japońskich, w samym sercu japońskiego przemysłu nożowniczego.

Selfpońska produkcja mieczy jest tradycją w Kraju Wschodzącego Słońca od wielu wieków. Miecze samurajskie były i są podziwiane za ich wyjątkową elegancję, ostrość, piękno i techniczną perfekcję. Precyzyjnie wykonane instrumenty MIYABI z autentycznymi japońskimi ostrzami są godnym spadkobiercą tej tradycji. Zachwycająca, niemal "chirurgiczna" ostrość noży pozwala zachować fakturę użytych surowców . Bądź tak wymagający jak japońscy szefowie kuchni, a Twoim celem zawsze będzie idealnie wyglądające danie.

Zalecenia i konserwacja:

  • Keen należy używać noży do krojenia bardzo twardych składników, takich jak mrożonki
  • Keen należy narażać noża na długotrwały kontakt z wodą lub solą
  • Unikaj zginania noża
  • Aby zachować ostrość, zaleca się umyć nóż ręcznie z łagodnym detergentem po użyciu i natychmiast wysuszyć
  • Ochrona ostrza przed uderzeniem
  • Jeśli nie używasz noża przez dłuższy czas, zaleca się owinięcie go w suchą tkaninę lub papier gazetowy. Olej do tuszu używany przy drukowaniu gazet chroni ostrze przed ewentualną korozją
  • W ramach pielęgnacji ostrze można przecierać szMatką nasączoną olejem, co zwiększa odporność na korozję
  • Przechowuj nóż w bezpiecznym miejscu

Parametry dodatkowe

Kategoria: Noże japońskie i noże Santoku
Gwarancja: 2 lata
Rodzaj produktu: Nóż japoński i Santoku
Seria: MIYABI 5000MCD 67

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Dodaj komentarz
Nie wypełniaj tego pola:

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Nie wypełniaj tego pola: