MIYABI

Japoński mały nóż SHOTOH 13 cm 6000MCT

rękojeść z drewna Cocobolo Pakka

  • 890,00 zł
  • w magazynie 1 szt.
    kolejne sztuki: dostawa za ok. 30 dni
Do listy życzeń

Warianty produktu:

Następne kolory:

Kod: MB34072131
Marka: MIYABI
Seria: MIYABI 6000MCT
Kolor / wymiary: długość klingi 13 cm
Materiał: CRYODUR® – opatentowane utwardzanie ostrza
mikrokarbidowa stal proszkowa MC63
nie należy myć w zmywarce
ręcznie szlifowane
rękojeść: drewno Cocobolo Pakka
symetryczny szlif
wykończenie powierzchni Tsuchime
wysoka twardość klingi 63 HRC

Opis produktu

"Każdy japoński szef kuchni wierzy, że jego dusza połączy się z nożem dokładnie w momencie, kiedy zacznie go używać. Nigdy nie powinno się wkładać swojej duszy do zmywarki!"

Masaharu Morimoto, mistrz japońskiej sztuki kulinarnej i szef kuchni

Ekstremalnie ostry japoński mały nóż SHOTOH z cienką, ale wytrzymałą krótką klingą, idealnie nadaje się do czyszczenia, obierania i krojenia warzyw i owoców. Dzięki jego wyjątkowo delikatnemu ostrzu wykorzystają go Państwo jako doskonałe narzędzie do szpikowania mięsa. Krótka klinga i wygodna rękojeść umożliwiają precyzyjne krojenie. SHOTOH należy w Japonii do najbardziej lubianych i bezpiecznych noży.

Specyfikacja: długość klingi 13 cm, długość rękojeści 11,4 cm, waga 0,086 kg

Seria noży MIYABI 6000MCT łączy doskonałą funkcjonalność, niewpowtarzalny design i estetykę. Ich imponujące właściwości doceni zarówno każdy profesjonalista, jak i początkujący kucharz-amator. Japońskie noże są unikatowe przede wszystkim dzięki konstrukcji klingi i rękojeści. Każdy nóż jest wynikiem autentycznej mistrzowskiej pracy z "miasta noży" Seki. Ekstremalnie twardy rdzeń proszkowej stali Micro Carbide MC63 jest zamknięty w 2 warstwach stali. Specjalnie opracowana powierzchnia klingi Tsuchime jest ręcznie kuta, struktura powierzchni tworzy funkcjonalny, oryginalny wygląd. Tsuchime jest w Japonii porównywane do księżyca odbijającego się na tafli oceanu. Powstałe wgłębienia efektowanie zapobiegają przylepianiu się krojonych produktów, a nóż jest ekstremalnie wydajny. W celu osiągnięcia jeszcze lepszych właściwości stali został użyty unikatowy sposób hartowania zwany CRYODUR®, podczas którego jest ona mrożona w -196° C. Efektem jest materiał, który może się pochlubić ekstremalną twardością 63 Rockwella. Nóż jest symetrycznie ręcznie ostrzony. Jakość ręcznego tradycyjnego ostrzenia Honbazuke jest potwierdzona przez setki lat pracy mistrzów nożownictwa. Chodzi o wielofazowy proces ostrzenia, podczas którego nóż jest najpierw ostrzony za pomocą poziomej i pionowej osełki, a następnie ostrze jest wygładzane skórzanym pasem do polerowania. Solidna rękojeść z egzotycznego drewna Cocobolo Pakka jest nie tylko doskonale wyważona, ale również stabilna pod względem kształtu. Ciemny odcień drewna sprawia luksusowe wrażenie. Wykorzystany materiał doskonale odzwierciedla japoński szacunek do przyrody. Tajemnica przemyślanego zdobienia rękojeści tkwi w szczegółach azjatyckiego stylu - nierdzewna stopka z logiem, ozdobna klinga o mozaikowej strukturze podkreślonej czerwoną linią zapewniają silne estetyczne wrażenia.

  • Wyjątkowo twardy rdzeń z proszkowej stali Micro Carbide MC63
  • Twardość 63 Rockwella
  • CRYODUR® – unikalny sposób hartowania mrozem / temperowanie
  • 3 warstwy stali
  • Powierzchnia klingi Tsuchime – ręcznie kuta
  • Autentyczny, wąski japoński kształt
  • Symetryczny szlif
  • Unikatowe trzyfazowe ręcznie ostrzenie, tzw. Honbazuke
  • Wysoka wytrzymałość ostrza, odporność na korozję i optymalna sprężystość
  • Ergonomiczna i stabilna pod względem kształtu rękojeść z egzotycznego drewna Cocobolo Pakka
  • Doskonałe wyważenie noża umożliwiające wygodne użycie
  • Nierdzewna stopka z logiem
  • Nie nadaje się do mycia w zmywarce

Piękno i precyzja to główne rysy japońskiej kultury, podobną filozofię wyznaje również marka MIYABI z miasta Seki – centrum japońskiego nożownictwa mieszczącego się tam już od XIV wieku. Ten japoński tradycyjny producent noży połączył precyzyjne rzemieślnicze wykonanie ze sprawdzonymi procesami produkcyjnymi i standardami niemieckiej marki ZWILLING J. A. HENKELS. Dzięki temu grupa handlowa ZWILLING mogła rozszerzyć swoje portfolio o własną produkcję autentycznych japońskich noży i to bezpośrednio w centrum japońskiego przemysłu nożowniczego.

Produkcja japońskich mieczy już od wielu lat jest tradycją w kraju kwitnącej wiśni. Miecze Samurajów były i są podziwiane za swoją niepowtarzalną elegancję, ostrość, piękno i techniczną doskonałość. Precyzyjnie wykonane noże MIYABI z autentyczną japońską klingą są dostojnym kontynuatorem tej tradycji. Zachwycająca i niemal „chirurgiczna“ ostrość noży pozwoli zachować strukturę krojonych produktów. Mogą Państwo być wymagający niczym japońscy szefowie kuchni, a efektem Waszej pracy zawsze będzie doskonale wyglądająca smaczna potrawa.

Zalecenia i konserwacja:

  • Nie używać do krojenia ekstremalnie twardych produktów spożywczych, jak np. mrożone jedzenie
  • Nie narażać noża na długotrwały kontakt z wodą lub solą
  • Chronić nóż przed wyginaniem
  • W celu zachowania ostrości po użyciu należy umyć nóż delikatnym środkiem i natychmiast wysuszyć
  • Chronić ostrze przed uderzeniami
  • W przypadku długotrwałego nieużywania noża, należy owinąć go suchą ściereczką lub papierem gazetowym. Olej z atramentu użytego do druku gazety ochroni klingę przed możliwą korozją
  • W ramach konserwacji można przetrzeć klingę ściereczką zamoczoną w oleju, dzięki czemu zwiększy się odporność na korozję
  • Nóż należy przechowywać w bezpiecznym miejscu

KOD PRODUCENTA: 34072-131

O firmie MIYABI

MIYABI

Tradycyjny japoński wykonawca noży połączył precyzyjne opracowanie rzemieślnicze wraz ze sprawdzonymi praktykami i standardami produkcji niemieckiej firmy ZWILLING J. A. HENKELS. Rezultatem tej współpracy są luksusowe, piękne i wyjątkowo ostre noże, które opierają się na tradycji japońskiej sztuki tworzenia noży.