Japoński nóż do warzyw SHOTOH 5000FCD , 11 cm, Miyabi

Kod: MB34680111
Marka: MIYABI
879 zł –21 %
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 5000FCD , 11 cm, Miyabi
879 zł –21 % 690 zł
W magazynie (1 Szt)

"Kuchnia, w której nie można znaleźć dobrego noża, nie jest kuchnią"

Informacje szczegółowe

Opis szczegółowy produktu

"Kuchnia, w której nie można znaleźć dobrego noża, nie jest kuchnią"

Masaharu Morimoto, ekspert kuchni japońskiej i szef kuchni

Niezwykle ostry japoński mały nóż SHOTOH, z cienkim, ale wytrzymałym krótkim ostrzem, jest idealny do czyszczenia, obierania i krojenia warzyw i owoców. Dzięki niezwykle cienkiemu ostrzu, nóż ten jest również idealnym narzędziem do szpikowania mięsa. Krótkie ostrze i wygodny uchwyt umożliwiają precyzyjne prowadzenie cięcia. SHOTOH jest jednym z najbardziej popularnych i powszechnie używanych noży w Japonii.

Specyfikacja: długość ostrza 11 cm, długość rękojeści 9,3 cm, waga 94 g

Przyjemność z gotowania zaczyna się już na etapie przygotowań, gdzie nóż odgrywa niezrównaną rolę. Japońskie noże z serii MIYABI 5000FCD z wdziękiem przeprowadzą Cię przez wszystkie rytuały przygotowywania posiłków. Noże z tradycyjnymi rękojeściami i mieniącą się powierzchnią ostrza damasceńskiego zostały opracowane z naciskiem na elegancję i maksymalną praktyczność.

Rdzeń wykonany jest z podwójnie hartowanej stali chromowej FC61. Aby osiągnąć jeszcze lepsze właściwości, zastosowano unikalny proces hartowania CRYODUR®, podczas którego stal jest mrożona w temperaturze -196°C. Uzyskany w ten sposób materiał charakteryzuje się wyjątkową twardością. Damasceński wygląd jest tworzony przez dodatkowe 48 warstw stali nierdzewnej, wzór na każdym nożu jest unikalny. Tradycyjne ręczne ostrzenie Honbazuke zostało sprawdzane przez setki lat pracy mistrzów nożownictwa. Jest to wieloetapowy proces szlifowania, w którym nóż jest najpierw ostrzony za pomocą pionowego i poziomego obrotowego kamienia szlifierskiego, a na koniec ostrze jest polerowane skórzanym pasem do honowania. Symetryczny szlif i ostrze Katana Edge zapewniają łatwe przenikanie przez produkty. Wycięta osłona zapobiega ześlizgiwaniu się palców na ostrze.

Uchwyt w kształcie litery D zapewnia doskonałą kontrolę cięcia i skuteczne wsparcie podczas krojenia. Wytrzymała rękojeść z egzotycznego drewna Cocobolo Pakka jest nie tylko doskonale wyważona, ale również stabilna kształtowo. Ciemny odcień drewna robi wrażenie luksusu. Elegancję ciemnej rękojeści podkreślają wyszukane elementy dekoracyjne. Ozdobna linia dekoracyjna wykonana jest w kolorze czerwonym, który w Japonii symbolizuje pasję, szczerość i entuzjazm. Drobny detal w postaci mozaikowego nitu i pięty ze stali nierdzewnej z logo, dopełnia klimatu Dalekiego Wschodu. Idealne wyważenie noża zapewnia komfort i zapobiega zmęczeniu dłoni. Noże MIYABI 5000FCD w pełni zaspokoją Twoje pragnienie posiadania precyzyjnego narzędzia japońskiego pochodzenia.

  • Ekstremalnie twardy rdzeń z podwójnie hartowanej stali chromowej FC61
  • Węglik drobnoziarnisty 61 HRC
  • Twardość 60 Rockwell
  • CRYODUR® - unikalna metoda liofilizacji / wyżarzania
  • 49 warstw stali
  • Damasceński design ostrza - zmienny wzór pod różnymi kątami widzenia
  • Wyjątkowo zaokrąglony kształt ostrza
  • Wycięta osłona zwiększa bezpieczeństwo używania
  • Autentyczny, wąski kształt japoński
  • Ostrze Katana edge
  • Symetryczny szlif
  • Honbazuke unikalny trójfazowy szlif ręczny
  • Wysoka trwałość ostrza, odporność na korozję i optymalna elastyczność
  • Ergononomiczna i stabilna kształtowo rękojeść z egzotycznego drewna Cocobolo Pakka
  • Idealne wyważenie dla wygodnej manipulacji z nożem
  • Podstawa ze stali nierdzewnej z logo
  • Nie zaleca się mycia w zmywarce do naczyń
  • Dożywotnia gwarancja na wady fabryczne ostrza

Piękno i precyzja to główne cechy japońskiej kultury, a ta sama filozofia została zachowana przez markę MIYABI z Seki, centrum japońskiego przemysłu nożowniczego, od XIV wieku. Japoński producent tradycyjnych noży połączył swoje precyzyjne wykonanie ze sprawdzonymi procesami produkcyjnymi i standardami niemieckiej marki ZWILLING J. I. HENKELS. Dzięki temu firma ZWILLING mogła rozszerzyć swoje portfolio o własną produkcję autentycznych noży japońskich, w samym sercu japońskiego przemysłu nożowniczego.

Produkcja japońskich mieczy jest tradycją w Kraju Wschodzącego Słońca od wielu stuleci. Miecze samurajskie były i są podziwiane za ich wyjątkową elegancję, ostrość, piękno i techniczną perfekcję. Precyzyjnie wykonane naczynia MIYABI z autentycznymi japońskimi ostrzami są godnym spadkobiercą tej tradycji. Zachwycająca, niemal "chirurgiczna" ostrość noży pozwala zachować fakturę użytych surowców. Bądź tak wymagający jak japońscy szefowie kuchni, a Twoim celem zawsze będzie idealnie wyglądające danie.

Zalecenia i konserwacja:

  • Nie należy używać noży do krojenia wyjątkowo twardych składników, takich jak np. Zamrożone produkty
  • Nie należy narażać noża na długotrwały kontakt z wodą lub solą
  • Unikaj zginania noża
  • Aby zachować ostrość, zaleca się umyć nóż ręcznie delikatnym środkiem czyszczączym i natychmiast wysuszyć
  • Chroń nóż przed zderzeniem
  • Jeśli nie używasz noża przez dłuższy czas, zaleca się owinąć go w suchą tkaninę lub gazetę. Olej do tuszu używany przy drukowaniu gazet chroni ostrze przed ewentualną korozją
  • W ramach pielęgnacji możesz ostrze przecierać ścierką nasączoną olejem, co zwiększy odporność na korozję
  • Przechowuj nóż w bezpiecznym miejscu

Parametry dodatkowe

Kategoria: Noże japońskie
Gwarancja: 2 lata
Waga: 0.23 kg
Rozmiar: 11 cm
Długość ostrza: 11 cm
Rodzaj produktu: Nóż japoński i Santoku
Seria: MIYABI 5000FCD
Margin: E
K překladu: CZ AUTO-PRO-title

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Nie wypełniaj tego pola: