Japoński mały nóż SHOTOH 11 cm 5000FCD

Kod: MB34680111
709 zł
W magazynie (4 Szt)

Informacje szczegółowe

Opis szczegółowy produktu

"Kuchnia, w której nie znajdziecie dobrego noża, nie jest prawdziwą kuchnią."

Masaharu Morimoto, mistrz japońskiej sztuki kulinarnej i szef kuchni

Ekstremalnie ostry, japoński mały nóż SHOTOH z cienką, ale wytrzymałą, krótką klingą, idealnie nadaje się do czyszczenia, obierania i krojenia warzyw i owoców. Dzięki jego wyjątkowo delikatnemu ostrzu wykorzystają go Państwo jako doskonałe narzędzie do szpikowania mięsa. Krótka klinga i wygodna rękojeść umożliwiają precyzyjne krojenie.SHOTOH należy w Japonii do najbardziej lubianych i bezpiecznych noży.

Specyfikacja: długość klingi 11 cm, długość rękojeści 9,3 cm, waga 94 g

Przyjemność z gotowania zaczyna się wraz z pracą je poprzedzającą, gdzie doskonały nóż gra główną rolę. Japońskie noże z serii MIYABI 5000FCD z gracją poprowadzą Państwa przez wszystkie niezbędne rytuały wiążące się z przygotowaniem posiłku. Noże z tradycyjną rękojeścią i oryginalnym, damasceńskim wzorem umieszczonym na klindze, zostały zaprojektowane z naciskiem na elegancję i maksymalną praktyczność.

Rdzeń noża jest wykonany z podwójnie utwardzanej stali FC61. W celu osiągnięcia jeszcze lepszych jej właściwości, zastosowany został unikatowy sposób hartowania, zwany CRYODUR®, podczas którego stal jest mrożona w -196°C. Efektem tego zabiegu jest materiał, który może pochlubić się ekstremalną twardością. 48 warstw ze stali nierdzewnej tworzy damasceński, niepowtarzalny wzór. Jakość ręcznego, tradycyjnego ostrzenia Honbazuke jest potwierdzona przez setki lat pracy mistrzów nożownictwa. Jest to wielofazowy proces ostrzenia, podczas którego nóż jest najpierw ostrzony za pomocą poziomej i pionowej osełki, a następnie ostrze jest wygładzane skórzanym pasem do polerowania.Dzięki płaskiemu szlifowi i ostrzu Katana edge nóż z łatwością przenika przez produkty spożywcze.Specjalnie wykrojona garda zapobiega ześlignięciu się dłoni na ostrze.

Rękojeść o klasycznym przekroju w kształcie litery "D" gwarantuje perfekcyjną kontrolę nad cięciem. Solidna rękojeść z egzotycznego drewna Cocobolo Pakka jest nie tylko doskonale wyważona, ale również stabilna pod względem kształtu. Ciemny odcień drewna sprawia luksusowe wrażenie. Wykorzystany materiał doskonale odzwierciedla japoński szacunek do przyrody. Tajemnica przemyślanego zdobienia rękojeści tkwi w szczegółach azjatyckiego stylu - nierdzewna stopka z logiem i ozdobna klinga o mozaikowej strukturze, podkreślona czerwoną linią, przenosi w świat Dalekiego Wschodu. Czerwony kolor symbolizuje w Japonii namiętność, szczerość i gorliwość.Doskonale wyważony nóż zapewnia komfort użytkowania i zapobiega zmęczeniu dłoni.Noże MIYABI 5000FCD zaspokoją tęsknotę za precyzyjnym narzędziem o japońskiej renomie.
  • Wyjątkowo twardy rdzeń z dwukrotnie utwardzanej, chromowej stali FC61
  • Z dodatkiem delikatnego węgliku 61 HRC
  • Twardość 61 Rockwella
  • CRYODUR® – unikalny sposób hartowania mrozem/temperowanie
  • 49 warstw stali
  • Damasceński design klingi - pięknie mieniący się wzór
  • Świetnie zaokrąglony kształt głowni
  • Specjalnie wykrojona garda zwiększa bezpieczeństwo przy pracy
  • Autentyczny, wąski japoński kształt
  • Ostrze Katana edge
  • Symetryczny szlif
  • Unikatowe, trzyfazowe ręczne ostrzenie, tzw. Honbazuke
  • Wysoka wytrzymałość ostrza, odporność na korozję i optymalna sprężystość
  • Ergonomiczna i stabilna pod względem kształtu rękojeść z egzotycznego drewna Cocobolo Pakka
  • Doskonałe wyważenie noża umożliwiające wygodne użycie
  • Nierdzewna stopka z logiem
  • Nie nadaje się do mycia w zmywarce
  • Dożywotnia gwarancja na produkcyjne wady klingi

Piękno i precyzja to główne rysy japońskiej kultury, podobną filozofię wyznaje również marka MIYABI z miasta Seki – centrum japońskiego nożownictwa mieszczącego się tam już od XIV wieku. Ten japoński, tradycyjny producent noży połączył precyzyjne rzemieślnicze wykonanie ze sprawdzonymi procesami produkcyjnymi i standardami niemieckiej marki ZWILLING J. A. HENKELS. Dzięki temu grupa handlowa ZWILLING mogła rozszerzyć swoje portfolio o własną produkcję autentycznych, japońskich noży i to bezpośrednio w centrum japońskiego przemysłu nożowniczego.

Produkcja japońskich mieczy już od wielu lat jest tradycją w kraju kwitnącej wiśni. Miecze Samurajów były i są podziwiane za swoją niepowtarzalną elegancję, ostrość, piękno i techniczną doskonałość. Precyzyjnie wykonane noże MIYABI z autentyczną, japońską klingą są dostojnym kontynuatorem tej tradycji.Zachwycająca i niemal chirurgiczna ostrość noży pozwoli zachować strukturę krojonych produktów.Mogą Państwo być wymagający niczym japońscy szefowie kuchni, a efektem Waszej pracy zawsze będzie doskonale wyglądająca, smaczna potrawa.

Zalecenia i konserwacja:

  • Nie używać do krojenia ekstremalnie twardych produktów spożywczych, jak np. mrożone jedzenie
  • Nie narażać noża na długotrwały kontakt z wodą lub solą
  • Chronić nóż przed wyginaniem
  • W celu zachowania ostrości po użyciu należy umyć nóż delikatnym środkiem i natychmiast wysuszyć
  • Chronić ostrze przed uderzeniami
  • W przypadku długotrwałego nieużywania noża, należy owinąć go suchą ściereczką lub papierem gazetowym. Olej z atramentu użytego do druku gazety ochroni klingę przed możliwą korozją
  • W ramach konserwacji można przetrzeć klingę ściereczką zamoczoną w oleju, dzięki czemu zwiększy się odporność na korozję
  • Nóż należy przechowywać w bezpiecznym miejscu

Parametry dodatkowe

Kategoria: Noże japońskie i noże Santoku
Gwarancja: 2 lata
Rodzaj produktu: Nóż japoński i Santoku
Seria: MIYABI 5000FCD

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Dodaj komentarz
Nie wypełniaj tego pola:

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Nie wypełniaj tego pola: