Gotowanie bez tłuszczu, bez wysiłku i bez przypalania ma swój niezaprzeczalny urok i przez wiele lat teflon był jego synonimem. Ale co z tymi wszystkimi artykułami ostrzegającymi przed zagrożeniami dla zdrowia?Czy naprawdę powinniśmy się bać i bezkompromisowo pozbyć się teflonowych naczyń kuchennych?A może rzeczywistość jest zupełnie inna? Przyjrzyjmy się, czym tak naprawdę jest teflon.

Teflon był wcześniej produkowany przy użyciu kwasu perfluorooktanowego (PFOA), substancji chemicznej, której ani organizm ludzki, ani natura nie są w stanie rozłożyć. W rezultacie w 2013 r. większość producentów zobowiązała się do zaprzestania stosowania tej substancji w ramach międzynarodowego porozumienia PFOA Stewardship Program, a od 2015 r. jej stosowanie w przemyśle spożywczym zostało trwale zakazane.
Nowoczesne naczynia teflonowe są zatem uważane za całkowicie bezpieczne i nie ma potrzeby martwić się o stare naczynia, jeśli są one używane prawidłowo - nie przegrzewają się i nie gotuje się na nich, jeśli ich powierzchnia jest uszkodzona.
Należy pamiętać, że w przypadku nieprzywierających naczyń kuchennych, bardziej niż gdziekolwiek indziej, postawienie na jakość jest gwarancją bezpieczeństwa. Renomowani producenci gwarantują, że ich produkty są wolne od niebezpiecznych substancji i spełniają najsurowsze normy. Podczas gdy w przypadku super tanich naczyń kuchennych, w przypadku których nie ma możliwości sprawdzenia, z czego są wykonane, stawką jest nie tylko krótsza żywotność, ale przede wszystkim zdrowie.
Wyobraź sobie odkrycie materiału, który jest tak gładki, że nic się do niego nie przykleja. Dokładnie to przydarzyło się chemikowi Royowi Plunkettowi w 1938 roku, kiedy przypadkowo stworzył teflon. Pierwotnie badania były prowadzone w celach wojskowych - teflon miał chronić przed agresywnymi chemikaliami. Jednak po wojnie zaczęto szukać sposobu na wykorzystanie tego cudownego materiału w życiu codziennym.
Oto Francuz Marc Grégoire, który jako pierwszy zastosował teflon na patelni - i voilà, narodził się świat nieprzywierających naczyń kuchennych! Dzięki niemu smażenie przestało kojarzyć się z szorowaniem, a kucharze na całym świecie mogli odetchnąć z ulgą.

- Powierzchnie ceramicznektóre są nieco mniej nieprzywierające, ale mogą wytrzymać wyższe temperatury,
- Powierzchnie mineralnetakie jak granit, są również mniej nieprzywierające, ale bardzo trwałe,
- Powierzchnie tytanowektóre łączą wyjątkową wytrzymałość z właściwościami nieprzywierającymi, a tym samym długą żywotnością.
Najlepsze patelnie z powłoką nieprzywierającą według opinii klientów
.jpg)
Masz w domu stare teflonowe naczynia kuchenne? W takim razie należy zachować ostrożność, ale nie wpadać w panikę. Jak wspomniano, starsze powierzchnie teflonowe zostały prawdopodobnie wykonane przy użyciu PFOA, substancji, która jest związana z po podgrzaniu do bardzo wysokich temperatur.rakotwórczość, zaburzenia endokrynologiczne i nerek i praktycznie nie jest usuwany z ciała.
Istnieje również niebezpieczeństwo związane z długotrwałym wdychaniem oparów PFOA. Zaczynają się one uwalniać w temperaturze 260 °C, a od około 300 °C mogą powodować tak zwaną .gorączka dymu polimerowego. Ma podobne objawy do klasycznej grypy, ale w przeciwieństwie do niej bardzo szybko ustępuje. Prawda jest jednak taka, że problemy te częściej dotykają ludzi, którzy pracują z PFOA w zakładach przemysłowych, gdzie wysokie temperatury są dość powszechne, a uwalnianie oparów następuje przez długi czas. Podczas normalnego gotowania patelnia teflonowa (jeśli jej nie przegrzejemy) nagrzewa się do około 150°C, więc nie ma ryzyka gorączki spowodowanej oparami polimeru.
Jeśli jednak masz w domu ptaka, uważaj przez cały czas, nawet niewielkie stężenie oparów PFOA jest dla niego śmiertelne.
Najwięcej uwagi należy jednak poświęcić uszkodzone naczynia teflonowe! W rzeczywistości jest wysoce prawdopodobne, że części powierzchni są uwalniane do przygotowywanej żywności, a stamtąd do układu pokarmowego. Zostaną one wydalone, ale kto chciałby mieć teflon w swoim organizmie? Właśnie wtedy warto wyrzucić starą patelnię teflonową i zastąpić ją nową, która nie jest szkodliwa dla zdrowia.
Najlepsze garnki z powłoką nieprzywierającą według opinii klientów

- Unikaj przegrzania
Nie rozgrzewaj pustej patelni i zawsze gotuj na średnim ogniu. - Delikatne narzędzia
Zapomnij o metalowych łyżkach i obracaczach - drewno, plastik lub silikon to jedyni prawdziwi przyjaciele powierzchni nieprzywierających. - Czujność w przypadku uszkodzenia
Jeśli zauważysz, że powierzchnia jest porysowana, naczynie należy wymienić. Nikt nie chce kawałków teflonu lub innych nieprzywierających powierzchni w swoim jedzeniu.

- Łatwa obsługa
Nieprzylepny potrawy posiada wewnątrz aluminiowy korpus, który sprawia, że nawet duże patelnie są lekkie i łatwe w obsłudze. - Łatwa konserwacja
Resztki jedzenia łatwo zsuwają się z powierzchni, więc czyszczenie zajmuje mniej więcej tyle samo czasu, co mycie talerza. - Dostępność
Nieprzylepny patelnie a garnki są dostępne w różnych kategoriach cenowych, więc każdy może wybrać.

Ostateczny werdykt
Oryginalny teflon zasługuje na ostrożność, ale nowoczesne nieprzywierające naczynia kuchenne są produkowane z myślą o zdrowiu, więc nie musisz się o nie martwić. Jeśli szukasz całkowicie bezpiecznego, ale nieprzywierającego rozwiązania, doskonałym wyborem jest patelnie tytanowe if garnkiktóre oferują trwałość, długą żywotność i doskonałe wyniki gotowania.