- Nową patelnię umyj gorącą wodą i używając miękkiej gąbki i kropli detergentu, usunąć po obu stronach patelni warstwę wosku pszczelego, która chroniła patelnię przed rdzewieniem podczas składowania.
- Patelnia dokładnie wysusz. Wybierz palnik o rozmiarze odpowiadającym dnu patelni.
- Włącz palnik na średniej mocy i umieść na nim patelnię. Wlej około 1 mm oleju na patelnię i pozwól mu się rozgrzać, aż olej zacznie się dymić (obracaj patelnię podczas wypalania, aby olej znalazł się na także na wewnętrznych bokach patelni).
- Po około trzech minutach powierzchnia patelni zacznie ciemnieć, po około 10 minutach zacznie dymić, a wnętrze zbrązowieje (zobacz wideo). Brązowy to właściwy kolor Twojej patelni. Nie, już nigdy nie będzie srebrna.
- Pozostaw patelnię do ostygnięcia i nadmiar oleju wytrzyj ręcznikiem papierowym.
- Wypalanie może być wykonywane wielokrotnie. Jeśli uznamy, że wypalanie było niewystarczające, możemy powtórzyć proces.
- Patelnia ciemnieje z każdym użyciem. Mówiąc prościej, im częściej jest używana i ciemniejsza, tym lepsze właściwości będzie miała stalowa patelnia.
Twoje pierwsze kroki z patelnią stalową
Patelnie stalowe są naturalnie nieprzywierające i będą służyć przez całe życie. Wymagają jednak wstępnej pielęgnacji, aby naprawdę mogły dobrze służyć.


- Nie myć w zmywarce. Nie namaczać.
- Najlepiej w ogóle nie myć patelni. Wystarczy przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym, nasączonym kroplą oleju.
- Jeśli musisz umyć patelnię,natychmiast wytrzyj ją do sucha, nie pozwól jej wyschnąć samodzielnie. Następnie najlepiej pokryć ją cienką warstwą oleju, aby zabezpieczyć powierzchnię.
- Nie używaj funkcji bardzo szybkiego nagrzewania - booster na indukcji lub najwyższy poziom na innych płytach! Zawsze używaj tylko średnich temperatur.
- Nie przegrzewaj pustej patelni.

Należy pamiętać, że dla patelni stalowych są najlepsze oleje roślinne o wysokim stopniu dymienia. Są to oleje, które mogą wytrzymać najwyższe temperatury, takie jak olej rzepakowy lub słonecznikowy.
Przed smażeniem wystarczająco rozgrzej patelnię. Tylko w ten sposób można zapobiec przywieraniu potraw. Upewnij się, że rozmiar palnika odpowiada rozmiarowi dna patelni.
Potrawy przyrządzaj w średnich temperaturach. Wysoka temperatura powoduje, że jedzenie przywiera i, co istotniejsze, przypala się.
Nie należy odwracać składników zbyt wcześnie, ale pozostawić wystarczająco dużo czasu, aby utworzyła się na nich skórka, tak aby odkleiły się od powierzchni patelni.
Najpopularniejsze patelnie stalowe według opinii naszych klientów
