Czy wiesz, że patelnie z pokrywkami oszczędzają energię, przyspieszając gotowanie nawet o 30%? Wynika to z akumulacji ciepła pod pokrywką. Prawdą jest jednak również to, że gotowanie z pokrywką nie jest odpowiednie dla wszystkich potraw. Mamy zatem kilka ważnych informacji na temat zarówno patelni z pokrywkami, jak i gotowania w nich.

- Szklane pokrywy umożliwiają monitorowanie całego procesu gotowania bez konieczności ich podnoszenia. Ponadto są trwałe, nadają się do użytku w piekarniku i można je myć w zmywarce.
- Szkło jest z natury kruche i dlatego podatne na stłuczenia. Szklane pokrywki są zazwyczaj cięższe.

- Pokrywy ze stali nierdzewnej są wysoce odporne na zarysowania, korozję i wysokie temperatury. Można je myć w zmywarce, piec w piekarniku i są zazwyczaj lżejsze od szklanych.
- Są nieprzezroczyste, więc jeśli chcesz sprawdzić jedzenie, musisz podnieść pokrywę, co może zakłócać proces gotowania.

- Silikonowe pokrywki są lekkie i elastyczne, co ułatwia ich przechowywanie. Są również odporne na wysokie temperatury i nadają się do użytku w piekarniku, a nawet w kuchence mikrofalowej.
- Podobnie jak stal nierdzewna, silikon jest nieprzezroczysty. Podczas mycia w zmywarce silikonowe pokrywki mogą wchłaniać zapachy z mycia.

Patelnie z pokrywkami: rodzaje i zastosowania
Patelnie żeliwne z pokrywkami
Doskonale nadają się do długotrwałego użytkowania i równomiernego rozprowadzania ciepła. Nadają się również do pieczenia w piekarniku. Są jednak ciężkie i wymagają specjalnej pielęgnacji.
Patelnie ze stali nierdzewnej z pokrywkami
Są odporne na zarysowania i nadają się do szerokiego zakresu zastosowań kulinarnych. Mogą jednak wymagać większej ilości tłuszczu, aby zapobiec brązowieniu żywności.
Nieprzywierające patelnie z pokrywkami
Dzięki temu można je przyrządzać niemal bez tłuszczu i są łatwe w czyszczeniu. Są one jednak podatne na zarysowania, a ich powierzchnia może ulec uszkodzeniu w wysokich temperaturach.
Patelnie stalowe z pokrywkami
Są trwałe, wszechstronne, a ich powierzchnia jest naturalnie nieprzywierająca, jeśli są prawidłowo obsługiwane. Zwykle są ciężkie, łatwo się przegrzewają i wymagają specjalnej pielęgnacji.

Pokrywka pomaga zatrzymać ciepło i wilgoć wewnątrz patelni, dzięki czemu idealnie nadaje się do duszenia mięs, warzyw lub przygotowywania sosów. Pozwala również na powolne gotowanie, w którym smaki mogą się lepiej łączyć.
Patelnie z pokrywkami są bezkonkurencyjne, jeśli chodzi o udane gotowanie na parze. Wystarczy dodać odrobinę wody na dno patelni, umieścić koszyk do gotowania na parze ze składnikami, przykryć pokrywką, a następnie poczekać, aż potrawa się ugotuje. Do tego celu nadaje się również wok z pokrywką.
Pokrywka jest doskonałym pomocnikiem w przygotowywaniu ryżu i potraw z ryżu, takich jak risotto, pilaw itp. Utrzymuje bowiem stałą temperaturę i wilgotność, co jest absolutnie niezbędne do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Głębokie patelnie z pokrywkami przydadzą się również podczas przygotowywania potraw, które zaczynają się gotować na kuchence, a kończą w piekarniku. Żeliwne patelnie z pokrywkami są idealne do tego celu, ale inne materiały są również odpowiednie.
Nie zapominajmy również o bardzo podstawowej funkcji pokrywki, a mianowicie o tym, że jeśli przykryjemy potrawę po ugotowaniu, będzie ona stygła znacznie wolniej.
Wysokiej jakości pokrywki do patelni

