Patelnia stalowa doskonale przewodzi ciepło, jest wytrzymała, a regularne użytkowanie poprawia jej właściwości, czyniąc ją niemal nieśmiertelną. Najwyższej jakości patelnie stalowe dostarczane są na nasz rynek przez takie firmy jak De Buyer a FisslerIch jakość jest bezkompromisowa, a ponadczasowy wygląd sprawia, że pasują do każdej kuchni.
- A co z nową stalową patelnią?
Przed pierwszym użyciem rozgrzej stalową patelnię. Będziesz potrzebował jadalnego oleju kuchennego, wlej około centymetrową warstwę na patelnię i podgrzej. Gdy olej zacznie dymić, obracaj patelnią dookoła, aby smażył się wszędzie. Na koniec wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym.
Sól posłuży do tego samego celu. Wsyp kilogram lub dwa soli na patelnię, w zależności od jej wielkości. Włącz wysokie obroty i podgrzewaj przez pół godziny, sól musi dymić. Na koniec wylej sól i przetrzyj szmatką. - Regularna konserwacja stalowej miski
Stal jest stosunkowo łatwa w utrzymaniu. Wystarczy zwykła gąbka i płyn do mycia naczyń. Zdecydowanie unikaj ściernych piasków, drucianych ściereczek, a zwłaszcza zmywarki. Nigdy nie dopuszczaj do zamoczenia patelni, ponieważ może ona ulec korozji. Przypalenia należy wypalać olejem, który łatwo je usuwa. - Aby stalowa patelnia służyła przez długi czas
Stal zdecydowanie nie jest przyjacielem wody, więc nigdy nie pozostawiaj patelni do wyschnięcia po umyciu. Zawsze utrzymuj ją idealnie suchą i czystą. Konserwuj powierzchnię olejem jadalnym i od czasu do czasu możesz ją ponownie wypalić. Stal będzie ciemnieć przy regularnym użytkowaniu, ale nie jest to nic złego. Wręcz przeciwnie, jest to oznaka dobrze używanej patelni. Przeczytaj więcej o patelniach stalowych.