Frytownice

2 pozycji razem

Frytkownice głębokie i powietrzne - dla zdrowszego i bardziej chrupiącego gotowania

Co powinienem wiedzieć o frytkownicach powietrznych?

Frytkownica powietrzna jest podobna do piekarnika głównie dlatego, że piecze i opieka jedzenie, ale różni się od piekarnika tym, że zużywa mniej oleju niż konwencjonalny piekarnik i ma elementy grzewcze, które znajdują się tylko na górze. Dzięki temu potrawy stają się niezwykle chrupiące w ciągu kilku minut.

Frytkownice powietrzne często nagrzewają się bardzo szybko i gotują potrawy szybko i równomiernie ze względu na skoncentrowane źródło ciepła, lokalizację i rozmiar wentylatora.

Dzięki niewielkiej ilości oleju frytownice powietrzne pozwalają przygotować potrawy, które tradycyjnie byłyby głęboko smażone, takie jak frytki. Frytkownice powietrzne stanowią lepszą alternatywę dla przygotowywania i spożywania tych wysokotłuszczowych potraw i przekąsek.

Jak działa frytkownica powietrzna?

We frytownicy powietrznej żywność jest umieszczana w perforowanym koszu, a urządzenie gotuje ją poprzez nadmuch gorącego powietrza wokół niej. Konwekcja jest wytwarzana przez siłę powietrza, które gotuje i przyrumienia zewnętrzną stronę żywności w koszu. Panierowane potrawy, takie jak mrożone polędwiczki z kurczaka lub nie panierowane potrawy skrobiowe, takie jak frytki lub tater tots, staną się brązowe, jeśli temperatura powietrza przekroczy około 320 F.

Co odróżnia frytownicę powietrzną od frytkownicy?

Podczas gdy frytownica i frytkownica powietrzna mają pewne podobieństwa, te dwa urządzenia kuchenne mają również znaczące różnice, z których niektóre zostały podkreślone poniżej:

  • Frytkownice potrzebują dużo oleju, aby dokładnie przykryć żywność. Potrawy przygotowywane we frytownicach powietrznych mogą być przyrządzane przy użyciu jedynie łyżki oleju lub nawet bez oleju.
  • Niektóre produkty są bardziej chrupiące we frytkownicy powietrznej niż we frytkownicy głębokiej, ponieważ frytkownice powietrzne zużywają niewiele oleju lub nie zużywają go wcale.
  • Frytkownice są używane tylko do smażenia żywności. Frytkownice powietrzne mogą być używane do innych technik gotowania, takich jak grillowanie lub pieczenie!
  • Gotowanie we frytkownicy powietrznej jest zdrowsze.

Istnieją również pewne zalety wspólne dla frytownic powietrznych i głębokich. Pozwalają one utrzymać kuchnię w czystości (co nie jest łatwe, jeśli próbujesz smażyć jedzenie w głębokim oleju na głębokiej patelni), a większość stojaków i koszy do frytownic powietrznych i głębokich można myć w zmywarce.

Sprawdź naszą ofertę frytownic kuchennych sprawdzonych firm, takich jak Tefal lub Severini przekonaj się, jak wiele mogą dla Ciebie zrobić!