Woki

70 pozycji razem
Wok z płaskim dnem MINERAL B 28 cm, stal, de Buyer
489 zł
DB561832
Wok 36 cm, stal nierdzewna, WMF
899 zł –31 %
Wok 36 cm, stal nierdzewna, WMF
W magazynie (13 Szt)
620 zł
WM0753576380
Patelnia wok CARBONE PLUS 36 cm, stal, de Buyer
519 zł
DB511435
Wok DIAMOND LITE 26 cm, na indukcję, odczepiany uchwyt, tytan, WOLL WL11026DPI
Wok DIAMOND LITE 26 cm, na indukcję, tytanowy, PRO WOLL
549 zł
WL21026DLPI
Wok TITANIUM NOWO 32 cm, na indukcję, tytanowy, WOLL
729 zł
WL11321IL
Wok MINERAL B ELEMENT 24 cm, de Buyer
269 zł –18 %
219 zł
DB561824
Wok MULTIPLY 32 cm, z pokrywką, stal nierdzewna, WMF
949 zł –24 %
719 zł
WM0753516040
Wok MULTIPLY 28 cm, stal nierdzewna, WMF
859 zł –28 %
614 zł
WM0753506040
Wok TITANIUM NOWO 30 cm, na indukcję, odczepiany uchwyt, WOLL WL11030IL
Wok TITANIUM NOWO 36 cm, na indukcję, WOLL
789 zł
WL1136IL
Wok DIAMOND LITE 30 cm, na indukcję, odczepiana rączka, tytan, WOLL WL11030DPI
Wok DIAMOND LITE 32 cm, na indukcję, tytanowy, WOLL
599 zł
WL1032DPI
Wok ALBA 30 cm, Ballarini
579 zł –40 %
Wok ALBA 30 cm, Ballarini
W magazynie (9 Szt)
345 zł
BAL1000252
Wok TWIN NOVA 32 cm, Zwilling
999 zł –23 %
Wok TWIN NOVA 32 cm, Zwilling
W magazynie (2 Szt)
766 zł
ZW40109327
Wok DIAMOND LITE 26 cm, na indukcję, tytan, WOLL
489 zł
WL1026DPI
Wok PRIMA MATERA 32 cm, miedź, de Buyer
4 390 zł
DB624732
Wok TITANIUM NOWO 32 cm, na indukcję, WOLL
709 zł
WL1132IL
Wok ZWILLING PLUS 32 cm, Zwilling
809 zł –24 %
608 zł
ZW40992332
Wok TITANIUM NOWO 32 cm, tytanowy, WOLL
609 zł
WL1132N
Wgórę
Inne produkty

Wok – czym jest patelnia wok i jak wygląda?

Wok to głęboka patelnia o okrągłym dnie używana zazwyczaj w kuchni chińskiej. Jej kształt sprawia, że jest to idealna patelnia do stir-fryingu (technika szybkiego smażenia mięsa lub warzyw na dużym ogniu przy jednoczesnym energicznym mieszaniu). Wok ma kształt miski o cienkich ścianach. Okrągłe dno koncentruje ciepło, co sprawia, że gotowanie potraw jest szybkie przy stosunkowo niewielkiej ilości oleju.

Woki mają długą rączkę, która ułatwia przenoszenie patelni przy jednoczesnym potrząsaniu składnikami. Zazwyczaj woki posiadają również mały uchwyt po przeciwnej stronie, który ułatwia przenoszenie patelni z płyty kuchennej na blat kuchenny lub stół.

Do czego służy wok i co można w nim ugotować?

Jeśli zastanawiasz się, czy potrzebujesz woka i czy nadaje się on tylko do potraw w stylu azjatyckim, chcemy Cię zapewnić, że unikalna konstrukcja tradycyjnego woka sprawia, że nadaje się on również do różnych zadań kulinarnych, takich jak:

  • stir-frying
  • smażenie w głębokim tłuszczu (po napełnieniu olejem)
  • gotowanie na parze warzyw lub owoców morza (po zastosowaniu specjalnego rusztu)
  • gotowanie potraw (ryżu, itp.) lub gotowanie zupy (po napełnieniu wodą)

Czy wok jest lepszy od zwykłej patelni?

Używanie woka jest lepsze, jeśli chcesz mieszać składniki. Jego budowa pozwala na ciągłe podrzucanie składników, skraca czas gotowania i koncentruje smaki. Magia przygotowywania potraw w woku polega na wysokiej temperaturze, więc zawsze upewnij się, że przed rozpoczęciem smażenia rozgrzejesz woka na średnim ogniu. Wok oferuje krótszy czas gotowania, mieści więcej jedzenia i pozwala na przygotowanie potraw z małą ilością oleju, ale wymaga więcej umiejętności niż zwykła patelnia do smażenia.

Czy można używać woka na kuchence elektrycznej?

Jeśli chcesz używać woka na kuchence elektrycznej wybierz wok z płaskim dnem (nie z okrągłym, który wymaga zastosowania specjalnego pierścienia do woka). Należy jednak pamiętać, że wok z płaskim dnem może porysować szklaną powierzchnię kuchenki, dlatego należy zachować ostrożność.

W Kulinie oferujemy różne rodzaje woków. Większość z nich ma nieprzywierającą powierzchnię, a niektóre są nawet utwardzane tytanem (patrz woki marki Woll). Niektóre nadają się również na indukcję, a jeśli szukasz wysokiej jakości woka żeliwnego, wybierz woki marki de Buyer. Możesz również zobaczyć najlepiej sprzedające się woki tutaj lub przeczytać nasz kompletny przewodnik zakupu patelni, dzięki któremu dowiesz się w jakie patelnie warto zainwestować.