Woki

20 pozycji razem
Wok MULTIPLY 32 cm, z pokrywką, stal nierdzewna, WMF
949 zł –16 %
791 zł
WM0753516040
Wok z płaskim dnem MINERAL B 28 cm, stal, de Buyer
509 zł –30 %
353 zł
DB561832
Wok TWIN NOVA 32 cm, Zwilling
999 zł –15 %
Wok TWIN NOVA 32 cm, Zwilling
W magazynie (3 Szt)
840 zł
ZW40109327
Wok DIAMOND LITE 32 cm, na indukcję, tytanowy, WOLL
599 zł
WL1032DPI
Wok MINERAL B 32 cm, stal, de Buyer
579 zł
DB571832
Wok TITANIUM NOWO 32 cm, na indukcję, tytanowy, WOLL
729 zł
WL11321IL
Wok TITANIUM NOWO 32 cm, na indukcję, WOLL
709 zł
WL1132IL
Wok TITANIUM NOWO 32 cm, tytanowy, WOLL
609 zł
WL1132N
Wok TITANIUM NOWO 32 cm, tytanowy, WOLL
619 zł
WL11321N
Wok AFFINITY 32 cm, de Buyer
1 690 zł –31 %
Wok AFFINITY 32 cm, de Buyer
W magazynie (2 Szt)
1 151 zł
DB374332
Wok ZWILLING PLUS 32 cm, Zwilling
809 zł –8 %
741 zł
ZW40992332
Patelnia wok ADAMANT 32 cm, czarna, aluminiowa, Fissler
845 zł –23 %
650 zł
FS100800321000
Wok ZWILLING PLUS 32 cm, nieprzywierający, Zwilling
1 090 zł –24 %
820 zł
ZW40992032
Wok SPECIALS PLUS 34 cm, stal nierdzewna, Zwilling
1 690 zł –30 %
1 177 zł
ZW40998032
Patelnia wok COLOR EDITION 32 cm, niebieska, aluminiowa, Fissler FS101802321000

Wok – czym jest patelnia wok i jak wygląda?

Wok to głęboka patelnia o okrągłym dnie używana zazwyczaj w kuchni chińskiej. Jej kształt sprawia, że jest to idealna patelnia do stir-fryingu (technika szybkiego smażenia mięsa lub warzyw na dużym ogniu przy jednoczesnym energicznym mieszaniu). Wok ma kształt miski o cienkich ścianach. Okrągłe dno koncentruje ciepło, co sprawia, że gotowanie potraw jest szybkie przy stosunkowo niewielkiej ilości oleju.

Woki mają długą rączkę, która ułatwia przenoszenie patelni przy jednoczesnym potrząsaniu składnikami. Zazwyczaj woki posiadają również mały uchwyt po przeciwnej stronie, który ułatwia przenoszenie patelni z płyty kuchennej na blat kuchenny lub stół.

Do czego służy wok i co można w nim ugotować?

Jeśli zastanawiasz się, czy potrzebujesz woka i czy nadaje się on tylko do potraw w stylu azjatyckim, chcemy Cię zapewnić, że unikalna konstrukcja tradycyjnego woka sprawia, że nadaje się on również do różnych zadań kulinarnych, takich jak:

  • stir-frying
  • smażenie w głębokim tłuszczu (po napełnieniu olejem)
  • gotowanie na parze warzyw lub owoców morza (po zastosowaniu specjalnego rusztu)
  • gotowanie potraw (ryżu, itp.) lub gotowanie zupy (po napełnieniu wodą)

Czy wok jest lepszy od zwykłej patelni?

Używanie woka jest lepsze, jeśli chcesz mieszać składniki. Jego budowa pozwala na ciągłe podrzucanie składników, skraca czas gotowania i koncentruje smaki. Magia przygotowywania potraw w woku polega na wysokiej temperaturze, więc zawsze upewnij się, że przed rozpoczęciem smażenia rozgrzejesz woka na średnim ogniu. Wok oferuje krótszy czas gotowania, mieści więcej jedzenia i pozwala na przygotowanie potraw z małą ilością oleju, ale wymaga więcej umiejętności niż zwykła patelnia do smażenia.

Czy można używać woka na kuchence elektrycznej?

Jeśli chcesz używać woka na kuchence elektrycznej wybierz wok z płaskim dnem (nie z okrągłym, który wymaga zastosowania specjalnego pierścienia do woka). Należy jednak pamiętać, że wok z płaskim dnem może porysować szklaną powierzchnię kuchenki, dlatego należy zachować ostrożność.

W Kulinie oferujemy różne rodzaje woków. Większość z nich ma nieprzywierającą powierzchnię, a niektóre są nawet utwardzane tytanem (patrz woki marki Woll). Niektóre nadają się również na indukcję, a jeśli szukasz wysokiej jakości woka żeliwnego, wybierz woki marki de Buyer. Możesz również zobaczyć najlepiej sprzedające się woki tutaj lub przeczytać nasz kompletny przewodnik zakupu patelni, dzięki któremu dowiesz się w jakie patelnie warto zainwestować.