Woki

18 pozycji razem
Wok DIAMOND LITE 30 cm, na indukcję, odczepiana rączka, tytan, WOLL WL11030DPI
Wok 30 cm, ze szklaną pokrywką, ciemnoniebieski, Staub
1 090 zł –5 %
1 032 zł
ST1312991
Wok CONCEPT 30 cm, ze szklaną pokrywką, WOLL
408 zł
WL1030NC
Patelnia wok ADAMANT 30 cm, czarna, aluminiowa, Fissler
734 zł
FS100800301000
Wok TITANIUM NOWO 30 cm, na indukcję, odczepiany uchwyt, WOLL WL11030IL
Patelnia wok 30 cm, ze szklaną pokrywą, wiśniowa,  żeliwna, Staub ST1312906
Wok SPECIALS PLUS 30 cm, stal nierdzewna, Zwilling
1 364 zł –32 %
919 zł
ZW40998030
Wok DIAMOND LITE 30 cm, na indukcję, odczepiana rączka, tytan, WOLL WL11030DPS
Wok DIAMOND LITE 30 cm, tytanowy, WOLL
424 zł
WL1030DPS
Patelnia wok ECO LITE 30 cm, odczepiany uchwyt, WOLL
390 zł
WL11030ELI
Wok PRO 30 cm, Zwilling
Wok PRO 30 cm, Zwilling
W magazynie (1 Szt)
656 zł
ZW65121300
Wok FORTE 30 cm, Zwilling
573 zł –18 %
Wok FORTE 30 cm, Zwilling
W magazynie (4 Szt)
468 zł
ZW66561301
Patelnia wok COLOR EDITION 30 cm, czerwona, aluminiowa, Fissler FS101801301000
Patelnia wok COLOR EDITION 30 cm, niebieska, aluminiowa, Fissler FS101802301000
Patelnia wok CERATAL 28 cm, beżowa, aluminiowa, Fissler
575 zł
FS100820281000
Wok DIAMOND LITE PRO 30 cm, tytanowy, WOLL
549 zł
WL21030DLP

Wok – czym jest patelnia wok i jak wygląda?

Wok to głęboka patelnia o okrągłym dnie używana zazwyczaj w kuchni chińskiej. Jej kształt sprawia, że jest to idealna patelnia do stir-fryingu (technika szybkiego smażenia mięsa lub warzyw na dużym ogniu przy jednoczesnym energicznym mieszaniu). Wok ma kształt miski o cienkich ścianach. Okrągłe dno koncentruje ciepło, co sprawia, że gotowanie potraw jest szybkie przy stosunkowo niewielkiej ilości oleju.

Woki mają długą rączkę, która ułatwia przenoszenie patelni przy jednoczesnym potrząsaniu składnikami. Zazwyczaj woki posiadają również mały uchwyt po przeciwnej stronie, który ułatwia przenoszenie patelni z płyty kuchennej na blat kuchenny lub stół.

Do czego służy wok i co można w nim ugotować?

Jeśli zastanawiasz się, czy potrzebujesz woka i czy nadaje się on tylko do potraw w stylu azjatyckim, chcemy Cię zapewnić, że unikalna konstrukcja tradycyjnego woka sprawia, że nadaje się on również do różnych zadań kulinarnych, takich jak:

  • stir-frying
  • smażenie w głębokim tłuszczu (po napełnieniu olejem)
  • gotowanie na parze warzyw lub owoców morza (po zastosowaniu specjalnego rusztu)
  • gotowanie potraw (ryżu, itp.) lub gotowanie zupy (po napełnieniu wodą)

Czy wok jest lepszy od zwykłej patelni?

Używanie woka jest lepsze, jeśli chcesz mieszać składniki. Jego budowa pozwala na ciągłe podrzucanie składników, skraca czas gotowania i koncentruje smaki. Magia przygotowywania potraw w woku polega na wysokiej temperaturze, więc zawsze upewnij się, że przed rozpoczęciem smażenia rozgrzejesz woka na średnim ogniu. Wok oferuje krótszy czas gotowania, mieści więcej jedzenia i pozwala na przygotowanie potraw z małą ilością oleju, ale wymaga więcej umiejętności niż zwykła patelnia do smażenia.

Czy można używać woka na kuchence elektrycznej?

Jeśli chcesz używać woka na kuchence elektrycznej wybierz wok z płaskim dnem (nie z okrągłym, który wymaga zastosowania specjalnego pierścienia do woka). Należy jednak pamiętać, że wok z płaskim dnem może porysować szklaną powierzchnię kuchenki, dlatego należy zachować ostrożność.

W Kulinie oferujemy różne rodzaje woków. Większość z nich ma nieprzywierającą powierzchnię, a niektóre są nawet utwardzane tytanem (patrz woki marki Woll). Niektóre nadają się również na indukcję, a jeśli szukasz wysokiej jakości woka żeliwnego, wybierz woki marki de Buyer. Możesz również zobaczyć najlepiej sprzedające się woki tutaj lub przeczytać nasz kompletny przewodnik zakupu patelni, dzięki któremu dowiesz się w jakie patelnie warto zainwestować.