Woki

12 pozycji razem
Wok MULTIPLY 28 cm, stal nierdzewna, WMF
859 zł –20 %
683 zł
WM0753506040
Wok PROFIRESIST 28 cm, WMF
959 zł –20 %
Wok PROFIRESIST 28 cm, WMF
W magazynie (17 Szt)
759 zł
WM1756536411
Patelnia wok COOK EAT B9221904 28 cm, Tefal
125 zł
TEFB9221904
Wok ADAMANT PREMIUM 28 cm, Fissler
552 zł –7 %
511 zł
FS15780528100
Wok NEVERSTICK3 28 cm, aluminium anodowane, Eaziglide
528 zł –9 %
478 zł
EZGIMN3PW28
Wok SIMPLE COOK B5561953 28 cm, Tefal
113 zł
TEFB5561953
Patelnia wok FORCE C2921953 28 cm, czarna, aluminiowa, Tefal
Nowość
TEF2100131097
Wok ULTIMATE G2681972 28 cm, Tefal
219 zł –9 %
199 zł
TEFG2681972
Wok NATURAL FORCE G2661972 26 cm, Tefal
197 zł
TEFG2661972
Patelnia wok INTUITION B8171944 28 cm, Tefal
123 zł
TEFB8171944
Wok CENIT 28 cm, Fissler
409 zł –13 %
Wok CENIT 28 cm, Fissler
W magazynie (2 Szt)
355 zł
FS45801281000

Wok – czym jest patelnia wok i jak wygląda?

Wok to głęboka patelnia o okrągłym dnie używana zazwyczaj w kuchni chińskiej. Jej kształt sprawia, że jest to idealna patelnia do stir-fryingu (technika szybkiego smażenia mięsa lub warzyw na dużym ogniu przy jednoczesnym energicznym mieszaniu). Wok ma kształt miski o cienkich ścianach. Okrągłe dno koncentruje ciepło, co sprawia, że gotowanie potraw jest szybkie przy stosunkowo niewielkiej ilości oleju.

Woki mają długą rączkę, która ułatwia przenoszenie patelni przy jednoczesnym potrząsaniu składnikami. Zazwyczaj woki posiadają również mały uchwyt po przeciwnej stronie, który ułatwia przenoszenie patelni z płyty kuchennej na blat kuchenny lub stół.

Do czego służy wok i co można w nim ugotować?

Jeśli zastanawiasz się, czy potrzebujesz woka i czy nadaje się on tylko do potraw w stylu azjatyckim, chcemy Cię zapewnić, że unikalna konstrukcja tradycyjnego woka sprawia, że nadaje się on również do różnych zadań kulinarnych, takich jak:

  • stir-frying
  • smażenie w głębokim tłuszczu (po napełnieniu olejem)
  • gotowanie na parze warzyw lub owoców morza (po zastosowaniu specjalnego rusztu)
  • gotowanie potraw (ryżu, itp.) lub gotowanie zupy (po napełnieniu wodą)

Czy wok jest lepszy od zwykłej patelni?

Używanie woka jest lepsze, jeśli chcesz mieszać składniki. Jego budowa pozwala na ciągłe podrzucanie składników, skraca czas gotowania i koncentruje smaki. Magia przygotowywania potraw w woku polega na wysokiej temperaturze, więc zawsze upewnij się, że przed rozpoczęciem smażenia rozgrzejesz woka na średnim ogniu. Wok oferuje krótszy czas gotowania, mieści więcej jedzenia i pozwala na przygotowanie potraw z małą ilością oleju, ale wymaga więcej umiejętności niż zwykła patelnia do smażenia.

Czy można używać woka na kuchence elektrycznej?

Jeśli chcesz używać woka na kuchence elektrycznej wybierz wok z płaskim dnem (nie z okrągłym, który wymaga zastosowania specjalnego pierścienia do woka). Należy jednak pamiętać, że wok z płaskim dnem może porysować szklaną powierzchnię kuchenki, dlatego należy zachować ostrożność.

W Kulinie oferujemy różne rodzaje woków. Większość z nich ma nieprzywierającą powierzchnię, a niektóre są nawet utwardzane tytanem (patrz woki marki Woll). Niektóre nadają się również na indukcję, a jeśli szukasz wysokiej jakości woka żeliwnego, wybierz woki marki de Buyer. Możesz również zobaczyć najlepiej sprzedające się woki tutaj lub przeczytać nasz kompletny przewodnik zakupu patelni, dzięki któremu dowiesz się w jakie patelnie warto zainwestować.