Uniwersalny japoński nóż SANTOKU 18 cm 7000D MIYABI

Kod: MB34544181
1 190 zł –20 %
Uniwersalny japoński nóż SANTOKU 18 cm 7000D MIYABI
1 190 zł –20 % 952 zł
W magazynie (2 Szt)

"Nóż każdego szefa kuchni jest spojrzeniem w jego duszę"

Informacje szczegółowe

Opis szczegółowy produktu

"Nóż każdego szefa kuchni jest spojrzeniem w jego duszę"

Rokusaburo Michiba, ekspert kuchni japońskiej i szef kuchni

Keenzwykle ostry nóż SANTOKU z autentycznym japońskim ostrzem jest najbardziej znanym nożem użytkowym w stylu azjatyckim. Słusznie nazywa się go nożem trzech cnót. Doskonale radzi sobie z krojeniem w plastry, plasterki i siekanie. Co drugi nóż sprzedawany w Selfponii to nóż SANTOKU. Selfko główny instrument japońskiej sztuki kulinarnej, nóż ten szybko zyskał popularność w Europie. Przygotowywanie japońskiego sushi stało się modne, a SANTOKU jest idealnym nożem do jego przygotowania. Szerokie i długie ostrze z cienką krawędzią umożliwia równomierne rozłożenie siły, dzięki czemu krojenie jest precyzyjne i wygodne. Wyższa powierzchnia zmniejsza tarcie, dzięki czemu krojenie jest bardziej precyzyjne. SANTOKU jest idealnym towarzyszem przy obróbce mięsa, ryb, warzyw i owoców. Keenzrównane właściwości noża docenisz na przykład podczas krojenia cebuli. Wygodny, ergonomiczny uchwyt doskonale leży w dłoni. Nóż jest niezbędny podczas przygotowywania potraw z przepisów azjatyckich.

Specyfikacja: długość ostrza 18 cm, długość uchwytu 14 cm, waga 0,475 kg

Noże z serii MIYABI 7000D charakteryzują się wysokiej jakości wzornictwem - nacisk na estetykę nie może zostać zanegowany od pierwszego spojrzenia. Wytrzymały, ciężki czarny uchwyt połączony jest ze stalą nierdzewną, tworząc nowoczesny wygląd. Większa waga noży i ekstremalna ostrość tej serii pozwalają w pełni wykorzystać potencjał tnący wynikający z masy własnej noża. Wagatej serii jest porównywalna z nożami w stylu zachodnim, co docenią zwłaszcza ci, którzy lubią pracować cięższymi narzędziami. Osłona jest zintegrowana jako część ostrza z jednego kawałka stali. Zapewnia prawidłowe rozłożenie ciężaru oraz precyzyjną i bezpieczną kontrolę noża. Okucia ze stali nierdzewnej na osłonie płynnie przechodzą w rękojeść i zwiększają jej wytrzymałość.

Rdzeń noża wykonany jest ze stali CMV60 o wysokiej twardości zawierającej kobalt, molibden i wanad. Aby osiągnąć jeszcze lepsze właściwości, zastosowano unikalny proces hartowania CRYODUR®, podczas którego stal jest mrożona w temperaturze -196°C. Uzyskany w ten sposób Materiał charakteryzuje się wyjątkową twardością. Damasceński wygląd jest tworzony przez dodatkowe 64 warstwy stali nierdzewnej o dwóch różnych twardościach, wzór na każdym nożu jest unikalny. Tradycyjne ręczne ostrzenie Honbazuke jest potwierdzone przez setki lat pracy mistrzów nożownictwa. Jest to wieloetapowy proces szlifowania, w którym nóż jest najpierw ostrzony za pomocą pionowego i poziomego obrotowego kamienia szlifierskiego, a na koniec ostrze jest polerowane skórzanym pasem do honowania. Symetryczny szlif i krawędź Katana zapewniają łatwe przebijanie się przez surowiec. Wycięta osłona zapobiega ześlizgiwaniu się palców na ostrze.

Uchwyt w kształcie litery D zapewnia doskonałą kontrolę cięcia i skuteczne wsparcie podczas krojenia. Zastosowany Materiał kompozytowy Micarta ma wygląd drewna, ale jest znacznie bardziej odporny na kwaśne środowisko. Noże MIYABI z serii 7000D łączą japońską kulturę nożową z cięższą kategorią wagową stylu zachodniego.

  • Keenzwykle twardy rdzeń stalowy CMV 60
  • Stal wysokowęglowa
  • Twardość 60 Rockwell
  • CRYODUR® - unikalna metoda liofilizacji / odpuszczania
  • 64 warstwy stali
  • Damasceńskie (kwiatowe) wzornictwo ostrza
  • Osłona przed wycięciem zwiększa bezpieczeństwo użytkowania
  • Autentyczny, wąski kształt japoński
  • Krawędź Katany
  • Symetryczny krój
  • Honbazuke unikalny trójfazowy szlif ręczny
  • Wysoka trwałość ostrza, odporność na korozję i optymalna elastyczność
  • Wygodna rękojeść w kształcie litery D wykonana z połączenia Micarty (żywica + len) i stali nierdzewnej
  • Idealne wyważenie dla wygodnego trzymania noża
  • Noże o większej masie
  • Podstawa ze stali nierdzewnej z logo
  • Keen nadaje się do mycia w zmywarce

Piękno i Precision to główne cechy japońskiej kultury, a ta sama filozofia jest hołubiona przez markę MIYABI z Seki, centrum japońskich sztućców, od XIV wieku. Selfpoński producent tradycyjnych noży połączył swoje precyzyjne rzemiosło ze sprawdzonymi procesami produkcyjnymi i standardami niemieckiej marki ZWIL LING J. A. HENKELS. Dzięki temu grupa biznesowa ZWIL LING mogła rozszerzyć swoje portfolio o własną produkcję autentycznych noży japońskich, w samym sercu japońskiego przemysłu nożowniczego.

Selfpońska produkcja mieczy jest tradycją w Kraju Wschodzącego Słońca od wielu wieków. Miecze samurajskie były i są podziwiane za ich wyjątkową elegancję, ostrość, piękno i techniczną perfekcję. Precyzyjnie wykonane instrumenty MIYABI z autentycznymi japońskimi ostrzami są godnym spadkobiercą tej tradycji. Zachwycająca, niemal "chirurgiczna" ostrość noży zachowuje strukturę użytych surowców . Bądź tak wymagający jak japońscy szefowie kuchni, a Twoim celem zawsze będzie idealnie wyglądające danie.

Zalecenia i konserwacja:

  • Keen należy używać noży do krojenia bardzo twardych składników, takich jak mrożonki
  • Keen należy narażać noża na długotrwały kontakt z wodą lub solą
  • Unikaj zginania noża
  • Aby zachować ostrość, zaleca się umyć nóż ręcznie z łagodnym detergentem po użyciu i natychmiast wysuszyć
  • Ochrona ostrza przed uderzeniem
  • Jeśli nie używasz noża przez dłuższy czas, zaleca się owinięcie go w suchą tkaninę lub papier gazetowy. Olej do tuszu używany przy drukowaniu gazet chroni ostrze przed ewentualną korozją
  • W ramach pielęgnacji ostrze można przecierać szMatką nasączoną olejem, co zwiększa odporność na korozję
  • Przechowuj nóż w bezpiecznym miejscu

Parametry dodatkowe

Kategoria: Noże japońskie i noże Santoku
Gwarancja: 2 lata

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Dodaj komentarz
Nie wypełniaj tego pola:

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Nie wypełniaj tego pola: