MIYABI

Japoński nóż do plasterkowania SUJIHIKI 24 cm 5000MCD

rękojeść z brzozy Masur

  • 2 174,00 zł
  • w magazynie 3 szt.
    kolejne sztuki: na zamówienie
Do listy życzeń

Warianty produktu:

Następne kolory:

Kod: MB34378241
Marka: MIYABI
Seria: MIYABI 5000MCD
Kolor / wymiary: długość ostrza 24 cm
Materiał: CRYODUR® – opatentowane utwardzanie ostrza
mikrokarbidowa stal proszkowa MC63
nie należy myć w zmywarce
ręcznie szlifowane
rękojeść: brzoza masur
symetryczny szlif
wysoka twardość klingi 63 HRC

Opis produktu

"Nóż kucharza jest odzwierciedleniem jego duszy."

Rokusaburo Michiba, mistrz japońskiej sztuki kulinarnej i szef kuchni

Ekstremalnie ostry japoński nóż SUJIHIKI z wąską długą klingą doskonale sprawdzi się do plasterkowania delikatnego mięsa. Obniżona klinga minimalizuje tarcie i dzięki temu nóż łatwiej przenika do mięsa. Jeśli do tej pory pracowali Państwo z nożami europejskimi, na pewno zaskoczy Państwa niezwykła delikatność klingi. SUJIHIKI jest japońską, udoskonaloną wersją zachodniego noża do filetowania. Bez większego trudu pokroją Państwo surowe mięso czy ryby na delikatne plasterki. Niezwykłą geometrię noża docenią Państwo przy porcjowaniu pieczeni, szynki czy filetów drobiowych. Jeśli należą Państwo do miłośników wołowego carpaccio, ten nóż powinien być obowiązkowym elementem wyposażenia kuchni. Komfortowa doskonale wyważona brzozowa rękojeść w kształcie "D" świetnie leży w dłoni.

Zalecenia: z powodu delikatnej klingi nóż nie nadaje się do pracy z mięsem zawierającym kości.

Specyfikacja: długość ostrza 24 cm, długość rękojeści 13,8 cm, waga 0,161 kg

Seria noży MIYABI 5000MCD łączy doskonałą funkcjonalność, ergonomię i jedyny w swoim rodzaju design. Każdy nóż jest wynikiem autentycznej mistrzowskiej pracy z "miasta noży" Seki. Tradycyjna rzemieślnicza praca i nowoczesne technologie zaowocowały powstaniem najwyższej możliwej jakości komercyjnie produkowanych noży. Ekstremalnie twardy rdzeń proszkowej stali Micro Carbide MC63 jest zamknięty w 100 warstwach stali o dwóch różnych stopniach twardości. Specjalny proces produkcji determinuje strukturę warstw, dzięki czemu każdy nóż ma niepowtarzalny, damasceński kwiatowy wzór. W celu osiągnięcia jeszcze lepszych właściwości stali został użyty unikatowy sposób hartowania zwany CRYODUR®, podczas którego jest ona mrożona w -196° C. Efektem jest materiał, który może się pochlubić ekstremalną twardością 63 Rockwella. Nóż jest ręcznie ostrzony symetrycznie do kształtu litery "V" pod kątem 19°. Jakość ręcznego tradycyjnego ostrzenia Honbazuke jest potwierdzona przez setki lat pracy mistrzów nożownictwa. Chodzi o wielofazowy proces ostrzenia, podczas którego nóż jest najpierw ostrzony za pomocą poziomej i pionowej osełki, a następnie ostrze jest wygładzane skórzanym pasem do polerowania. Dzięki płaskiemu szlifowi ostrze z łatwością przenika przez produkty spożywcze. Rękojeść o klasycznym przekroju w kształcie litery "D" jest wyprodukowana z brzozy Masur. Struktura i ziarnistość drewna jest w każdej sztuce niepowtarzalna. Wykorzystany materiał doskonale odzwierciedla japoński szacunek do przyrody. Tajemnica przemyślanego zdobienia rękojeści tkwi w szczegółach azjatyckiego stylu - nierdzewna stopka z logiem, ozdobna klinga o mozaikowej strukturze podkreślonej czerwoną linią zapewniają silne estetyczne wrażenia.

  • Wyjątkowo twardy rdzeń z proszkowej stali Micro Carbide MC63
  • Twardość 63 Rockwella
  • CRYODUR® – unikalny sposób hartowania mrozem / temperowanie
  • 101 warstw stali
  • Damasceński (kwiatowy) design
  • Autentyczny, wąski japoński kształt
  • Płaski szlif w kształcie litery "V"
  • Unikatowe trzyfazowe ręcznie ostrzenie, tzw. Honbazuke
  • Ostrze Katana Edge
  • Wysoka wytrzymałość ostrza, odporność na korozję i optymalna sprężystość
  • Wygodna rękojeść o przekroju w kształcie litery "D" z brzozy Masur
  • Doskonałe wyważenie noża umożliwiające jego wygodne użycie
  • Nierdzewna stopka z logiem
  • Dożywotnia gwarancja obejmująca wady klingi
  • Nie nadaje się do mycia w zmywarce

Piękno i precyzja to główne rysy japońskiej kultury, podobną filozofię wyznaje również marka MIYABI z miasta Seki – centrum japońskiego nożownictwa mieszczącego się tam już od XIV wieku. Ten japoński tradycyjny producent noży połączył precyzyjne rzemieślnicze wykonanie ze sprawdzonymi procesami produkcyjnymi i standardami niemieckiej marki ZWILLING J. A. HENKELS. Dzięki temu grupa handlowa ZWILLING mogła rozszerzyć swoje portfolio o własną produkcję autentycznych japońskich noży i to bezpośrednio w centrum japońskiego przemysłu nożowniczego.

Produkcja japońskich mieczy już od wielu lat jest tradycją w kraju kwitnącej wiśni. Miecze Samurajów były i są podziwiane za swoją niepowtarzalną elegancję, ostrość, piękno i techniczną doskonałość. Precyzyjnie wykonane noże MIYABI z autentyczną japońską klingą są dostojnym kontynuatorem tej tradycji. Zachwycająca i niemal „chirurgiczna“ ostrość noży pozwoli zachować strukturę krojonych produktów. Mogą Państwo być wymagający niczym japońscy szefowie kuchni, a efektem Waszej pracy zawsze będzie doskonale wyglądająca smaczna potrawa.

Zalecenia i konserwacja:

  • Nie używać do krojenia ekstremalnie twardych produktów spożywczych, jak np. mrożone jedzenie
  • Nie narażać noża na długotrwały kontakt z wodą lub solą
  • Chronić nóż przed wyginaniem
  • W celu zachowania ostrości po użyciu należy umyć nóż delikatnym środkiem i natychmiast wysuszyć
  • Chronić ostrze przed uderzeniami
  • W przypadku długotrwałego nieużywania noża, należy owinąć go suchą ściereczką lub papierem gazetowym. Olej z atramentu użytego do druku gazety ochroni klingę przed możliwą korozją
  • W ramach konserwacji można przetrzeć klingę ściereczką zamoczoną w oleju, dzięki czemu zwiększy się odporność na korozję
  • Nóż należy przechowywać w bezpiecznym miejscu

KOD PRODUCENTA: 34378-241

O firmie MIYABI

MIYABI

Tradycyjny japoński wykonawca noży połączył precyzyjne opracowanie rzemieślnicze wraz ze sprawdzonymi praktykami i standardami produkcji niemieckiej firmy ZWILLING J. A. HENKELS. Rezultatem tej współpracy są luksusowe, piękne i wyjątkowo ostre noże, które opierają się na tradycji japońskiej sztuki tworzenia noży.