MIYABI

Japoński nóż do chleba 23 cm 5000MCD

rękojeść z brzozy Masur

  • 2 177,00 zł
  • w magazynie 2 szt.
    kolejne sztuki: dostawa za ok. 30 dni
Do listy życzeń

Warianty produktu:

Następne kolory:

Kod: MB34376231
Marka: MIYABI
Seria: MIYABI 5000MCD
Kolor / wymiary: długość klingi 23 cm
Materiał: CRYODUR® – opatentowane utwardzanie ostrza
mikrokarbidowa stal proszkowa MC63
nie należy myć w zmywarce
ręcznie szlifowane
rękojeść: brzoza masur
symetryczny szlif
wysoka twardość klingi 63 HRC

Opis produktu

"Nóż kucharza jest odzwierciedleniem jego duszy."

Rokusaburo Michiba, mistrz japońskiej sztuki kulinarnej i szef kuchni

Japoński nóż do chleba z długą i dostatecznie silną klingą jest idealny do krojenia chleba i innego pieczywa. Ząbkowane ostrze z łatwością przeniknie przez chrupiącą skórkę, cięcia będą czyste i dokładne. Nóż w tradycyjnej praktycznej formie jest idealny do codziennego użycia w kuchni. Wygodna rękojeść świetnie leży w dłoni.

Specyfikacja: długość klingi 23 cm, długość rękojeści 11,5 cm, waga 0,190 kg

Seria noży MIYABI 5000MCD łączy doskonałą funkcjonalność, ergonomię i jedyny w swoim rodzaju design. Każdy nóż jest wynikiem autentycznej mistrzowskiej pracy z "miasta noży" Seki. Tradycyjna rzemieślnicza praca i nowoczesne technologie zaowocowały powstaniem najwyższej możliwej jakości komercyjnie produkowanych noży. Ekstremalnie twardy rdzeń proszkowej stali Micro Carbide MC63 jest zamknięty w 100 warstwach stali o dwóch różnych stopniach twardości. Specjalny proces produkcji determinuje strukturę warstw, dzięki czemu każdy nóż ma niepowtarzalny, damasceński kwiatowy wzór. W celu osiągnięcia jeszcze lepszych właściwości stali został użyty unikatowy sposób hartowania zwany CRYODUR®, podczas którego jest ona mrożona w -196° C. Efektem jest materiał, który może się pochlubić ekstremalną twardością 63 Rockwella. Nóż jest ręcznie ostrzony symetrycznie do kształtu litery "V" pod kątem 19°. Jakość ręcznego tradycyjnego ostrzenia Honbazuke jest potwierdzona przez setki lat pracy mistrzów nożownictwa. Chodzi o wielofazowy proces ostrzenia, podczas którego nóż jest najpierw ostrzony za pomocą poziomej i pionowej osełki, a następnie ostrze jest wygładzane skórzanym pasem do polerowania. Dzięki płaskiemu szlifowi ostrze z łatwością przenika przez produkty spożywcze. Rękojeść o klasycznym przekroju w kształcie litery "D" jest wyprodukowana z brzozy Masur. Struktura i ziarnistość drewna jest w każdej sztuce niepowtarzalna. Wykorzystany materiał doskonale odzwierciedla japoński szacunek do przyrody. Tajemnica przemyślanego zdobienia rękojeści tkwi w szczegółach azjatyckiego stylu - nierdzewna stopka z logiem, ozdobna klinga o mozaikowej strukturze podkreślonej czerwoną linią zapewniają silne estetyczne wrażenia.

  • Wyjątkowo twardy rdzeń z proszkowej stali Micro Carbide MC63
  • Twardość 63 Rockwella
  • CRYODUR® – unikalny sposób hartowania mrozem / temperowanie
  • 101 warstw stali
  • Damasceński (kwiatowy) design
  • Autentyczny, wąski japoński kształt
  • Płaski szlif w kształcie litery "V"
  • Unikatowe trzyfazowe ręczne ostrzenie, tzw. Honbazuke
  • Ostrze Katana Edge
  • Wysoka wytrzymałość ostrza, odporność na korozję i optymalna sprężystość
  • Wygodna rękojeść o przekroju w kształcie litery "D" z brzozy Masur
  • Doskonałe wyważenie noża umożliwiające jego wygodne użycie
  • Nierdzewna stopka z logiem
  • Dożywotnia gwarancja obejmująca wady klingi
  • Nie nadaje się do mycia w zmywarce

Piękno i precyzja to główne rysy japońskiej kultury, podobną filozofię wyznaje również marka MIYABI z miasta Seki – centrum japońskiego nożownictwa mieszczącego się tam już od XIV wieku. Ten japoński tradycyjny producent noży połączył precyzyjne rzemieślnicze wykonanie ze sprawdzonymi procesami produkcyjnymi i standardami niemieckiej marki ZWILLING J. A. HENKELS. Dzięki temu grupa handlowa ZWILLING mogła rozszerzyć swoje portfolio o własną produkcję autentycznych japońskich noży i to bezpośrednio w centrum japońskiego przemysłu nożowniczego.

Produkcja japońskich mieczy już od wielu lat jest tradycją w kraju kwitnącej wiśni. Miecze Samurajów były i są podziwiane za swoją niepowtarzalną elegancję, ostrość, piękno i techniczną doskonałość. Precyzyjnie wykonane noże MIYABI z autentyczną japońską klingą są dostojnym kontynuatorem tej tradycji. Zachwycająca i niemal „chirurgiczna“ ostrość noży pozwoli zachować strukturę krojonych produktów. Mogą Państwo być wymagający niczym japońscy szefowie kuchni, a efektem Waszej pracy zawsze będzie doskonale wyglądająca smaczna potrawa.

Zalecenia i konserwacja:

  • Nie używać do krojenia ekstremalnie twardych produktów spożywczych, jak np. mrożone jedzenie
  • Nie narażać noża na długotrwały kontakt z wodą lub solą
  • Chronić nóż przed wyginaniem
  • W celu zachowania ostrości po użyciu należy umyć nóż delikatnym środkiem i natychmiast wysuszyć
  • Chronić ostrze przed uderzeniami
  • W przypadku długotrwałego nieużywania noża, należy owinąć go suchą ściereczką lub papierem gazetowym. Olej z atramentu użytego do druku gazety ochroni klingę przed możliwą korozją
  • W ramach konserwacji można przetrzeć klingę ściereczką zamoczoną w oleju, dzięki czemu zwiększy się odporność na korozję
  • Nóż należy przechowywać w bezpiecznym miejscu

KOD PRODUCENTA: 34376-231

O firmie MIYABI

MIYABI

Tradycyjny japoński wykonawca noży połączył precyzyjne opracowanie rzemieślnicze wraz ze sprawdzonymi praktykami i standardami produkcji niemieckiej firmy ZWILLING J. A. HENKELS. Rezultatem tej współpracy są luksusowe, piękne i wyjątkowo ostre noże, które opierają się na tradycji japońskiej sztuki tworzenia noży.