Nie masz czasu na spędzanie godzin przy kuchence? W takim razie elektryczne garnki są stworzone właśnie dla Ciebie. Frytkownice, ryżowary, multicookery, sous-vide i inne urządzenia to pomocnicy, którzy potrafią gotować, dusić, piec lub podgrzewać bez konieczności mieszania czy kontrolowania czegokolwiek podczas procesu. Wystarczy ustawić program i poświęcić się czemuś innemu (pracy, dzieciom lub po prostu leniuchowaniu), a następnie odebrać doskonały wynik.
Pokażemy Ci, jakie typy elektrycznych garnków istnieją, dla kogo mają sens i według czego wybierać.
W zasadzie elektryczne garnki gotują same, a dokładniej wykonują znaczną część pracy za Ciebie. Ty zajmujesz się składnikami, ustawieniem programu, a potem... czekasz. Co może być wygraną – albo nudą. To zależy od Twojego podejścia do gotowania.
Czego możesz oczekiwać:
- równomiernych temperatur i precyzyjnego gotowania,
- możliwości gotowania, duszenia, pieczenia, podgrzewania, a czasem także smażenia lub przygotowywania jogurtu
- oszczędność czasu i energii
Czego się nie spodziewać:
- kulinarnej ekstazy podczas mieszania sosu
- oszczędności miejsca – niektóre modele są bardzo duże
- cudów bez przeczytania instrukcji









