De Buyer

Stalowa patelnia grillowa prostokątna Mineral B Element 38 x 26 cm

z nierdzewnymi uchami

  • 438,00 zł
  • w magazynie 2 szt.
    kolejne sztuki: na zamówienie
Do listy życzeń

Warianty produktu:

Następne kolory:

Kod: DB564002
Marka: De Buyer
Seria: De Buyer Mineral B Element
Kolor / wymiary: szer. 26 cm, dł. 38 cm, długość z uchami 49,4 cm, wys. 2,5 cm, masa 2,49 kg
Materiał: nadaje się do gotowania indukcyjnego
nadaje się również do piekarnika
nierdzewny uchwyt/rękojeść
stal

Opis produktu

Prostokątna patelnia grillowa z docenianej przez klientów serii patelni stalowych Mineral B Element idealnie nadaje się do przyrządzania grillowanych przysmaków na każdym źródle ciepła, łącznie z rozżarzonym węglem. Dzięki temu mogą jej Państwo użyć także podczas grillowania na świeżym powietrzu. Obsługę ułatwiają dwa uchwyty ze stali nierdzewnej.

Mineral B Element to seria patelni stalowych francuskiej firmy de Buyer. Firma de Buyer jest rozpoznawalna na całym świecie, szczególnie w świecie profesjonalnych kucharzy. Ze względu na swe unikalne właściwości przy smażeniu mięsa czy warzyw, patelnie stalowe cieszą się ogromną popularnością. Wiele patelni Mineral B Element, przeznaczonych do użytku domowego, zostało dodatkowo uzupełnionych o warstwę wykończeniową na bazie wosku pszczelego w celu zapewnienia wyjątkowych właściwości nieprzywierających. Wosk zabezpiecza patelnie przed oksydacją i wspomaga ich naturalne właściwości nieprzywierające, które dodatkowo poprawiają się po każdym kolejnym zastosowaniu. Patelnie nadają się do wszystkich typów kuchenek włącznie z kuchenkami indukcyjnymi. Patelnie stalowe Mineral B Element są w 100% naturalne, EKOlogiczne i nadają się do recyklingu.

Patelni z serii Mineral B Element można używać w piekarniku wyłącznie w celu krótkiego dopiekania, maksymalnie przez 10 minut, do temperatury 180°C. W przypadku dłuższego trzymania patelni w piekarniku może dojść do uszkodzenia lakierowanego uchwytu. Jeżeli wolą Państwo patelnię, której można używać w piekarniku przez nieograniczony czas, zalecamy wybór patelni z serii Mineral B Element PRO lub patelni French Collection B Element.

Patelnie Mineral B Element w skrócie:

  • Patelnie idealnie nadają się do szybkiego podsmażania mięsa i warzyw oraz do grillowania. Do chrupiących naleśników i doskonałych omletów.
  • Stal to materiał w 100% naturalny, pokryta jest powłoką na bazie wosku pszczelego.
  • Patelnie Mineral B Element nie są pokryte żadnymi sztucznymi powłokami nieprzywierającymi, nie zawierają PFOA ani PTFE.
  • Bez dodanych chemikaliów – produkcja przyjazna dla środowiska.
  • Ekologiczne i nadające się do recyklingu.
  • Cząsteczki żelaza z patelni są korzystne dla zdrowia.
  • Patelnie można stosować w bardzo wysokich temperaturach, dzięki którym dochodzi do bardzo szybkiego ścięcia powierzchni potrawy, co umożliwia zachowanie witamin i substancji odżywczych.
  • Im częściej patelnia jest używana, tym lepsze są jej właściwości nieprzywierające.
  • Świetne przewodzenie ciepła.
  • Solidne wykonanie, bardzo długa żywotność.

Reakcja Maillarda:

Kiedy patelnia rozgrzeje się powyżej temperatury 140°C, naturalne soki zawarte w żywności szybko karmelizują się, a przygotowany pokarm zetnie się na powierzchni. Powstanie skorupa zabezpieczająca przed wysuszeniem potrawy wewnątrz. Wynikiem są dania o przypieczonej, chrupiącej skórce oraz z delikatnym, płynnym wnętrzem. Patelnie idealne do opiekania mięsa, przygotowania chrupiących naleśników lub smacznych omletów.

Jak używać patelni Mineral B Element:

Przed pierwszym użyciem: wypłukać patelnię wrzącą wodą i dobrze wysuszyć. Wlać na patelnię olej do wysokości ok. 1 mm i podgrzewać przez ok. 5 minut. Wylać olej i wytrzeć patelnię za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Im częściej patelnia będzie używana, tym lepsze będą efekty smażenia. Im bardziej czarna będzie powierzchnia wewnętrzna, tym lepsze będą właściwości nieprzywierające patelni. Patelni nie należy myć w zmywarce, gdyż spowodowałoby to utratę właściwości nieprzywierających oraz korozję.

Procedura smażenia: podgrzać patelnię z małą ilością oleju. Po dostatecznym rozgrzaniu szybko obsmażyć żywność z obu stron. Obniżyć temperaturę i dopiec w zależności od potrzeb.

Czynności po ukończeniu pracy: usunąć resztki jedzenia i opłukać patelnię we wrzącej wodzie. Następnie natychmiast wytrzeć ściereczką w celu zachowania właściwości patelni i uniknięcia ryzyka tworzenia się rdzy.

Czyszczenie i konserwacja: należy zastosować grubą sól morską (bez wody) – włożyć ją do patelni i podgrzewać w wysokiej temperaturze przez 1,5 min. Następnie wytrzeć za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Gruba sól morska usunie przypieczone resztki i niepożądane zapachy. Następnie posmarować patelnię olejem i przechowywać w suchym miejscu.

UWAGA! Nigdy nie należy zostawiać patelni do odmoczenia. W razie przypalenia potrawy patelnię należy wyczyścić za pomocą szorstkiej gąbki. Nie myć w zmywarce do naczyń!

KOD PRODUCENTA: 5640.02

O firmie De Buyer

De Buyer

Marka de Buyer została założona prawie 190 lat temu w francuskiej miejscowości Faymont-Val d’Ajol. Jest dumna na swoje korzenie, broni tradycję i jakość francuskiego designu do tej pory. Przeważająca część produkcji naczyń jest ręczna i przez dziesięciolecia nadal odgrywa rolę przekazywana wiedza.