Patelnie do smażenia

4 pozycji razem

Patelnie do smażenia- jak wybrać najlepszą?

Patelnie są niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni. Najczęściej spotykane rodzaje patelni to patelnie aluminiowe, ze stali nierdzewnej, miedziane lub żeliwne. Każdy z tych materiałów ma swoje cechy i zalety, o których możecie przeczytać poniżej lub w naszym kompletnym poradniku zakupu patelni tutaj.

Jakie są najlepsze patelnie i do jakiego typu potraw się nadają?

  • patelnie ze stali nierdzewnej: do prawie wszystkich rodzajów żywności, które chcesz usmażyć lub zrumienić, patelnie ze stali nierdzewnej są praktycznie niezniszczalne, a materiał oferuje doskonałą dystrybucję ciepła,
  • aluminiowe patelnie są najlepsze do smażenia pojedynczych porcji mięsa, steków, burgerów lub jajek. Aluminiowe patelnie są lekkie i doskonale przewodzą ciepło, ale pamiętaj, że nie trzymają ciepła, więc kiedy dodajesz zimne jedzenie do gorącej patelni, temperatura będzie się wahać,
  • patelnie żeliwne są najlepsze do steków, ale także do smażenia i opiekania różnych rodzajów żywności. Należy jednak pamiętać, by nie używać ich do potraw takich jak pomidory i inne kwaśne składniki, delikatne ryby, jajka czy lepkie desery
  • miedziane patelnie szybko się nagrzewają i stygną, pięknie wyglądają i są ozdobą każdej kuchni, są idealne do gotowania potraw wymagających stałego ciepła i precyzyjnej kontroli temperatury (do ryb, sosów czy słodyczy takich jak karmel), ale nie należy ich używać z kwaśnymi składnikami takimi jak sok z cytryny, wino czy pomidory

Zakup odpowiedniej patelni do smażenia zależy również od tego, jakie potrawy zazwyczaj smażysz, z jakiej kuchenki korzystasz oraz dla ilu osób zazwyczaj gotujesz. Możesz również sprawdzić nasz wybór woków i patelni grillowych.

Czy patelnie nieprzywierające są dobre do smażenia i dlaczego profesjonalni kucharze ich nienawidzą?

Patelnie z powłoką nieprzywierającą są bardzo wygodne i łatwe w użyciu, a wiele osób uwielbia używać ich do wszelkiego rodzaju czynności w kuchni, w tym smażenia, przyrumieniania czy duszenia. Mimo to trzeba wiedzieć, że są one zazwyczaj bardzo delikatne i łatwo zniszczyć ich nieprzywierającą powłokę, używając niewłaściwych przyborów kuchennych lub zbyt silnych, ścierających środków chemicznych. Z tego powodu profesjonalni kucharze nie używają ich w profesjonalnych kuchniach lub w restauracjach, gdzie patelnie są używane przez cały czas.

Mimo to, patelnie z powłoką nieprzywierającą są świetnymi narzędziami do wykorzystania w domu, a połączenie stali nierdzewnej i funkcji nieprzywierającej jest idealne dla wszystkich domowych szefów kuchni, w tym całkowicie początkujących. Korzystaj ze swoich patelni z powłoką nieprzywierającą, zwłaszcza do potraw z jaj, warzyw, drobiu i delikatnych ryb.

Jak często należy wymieniać patelnie z powłoką nieprzywierającą?

Zgodnie z pewnymi ogólnymi zasadami, powinieneś wymieniać je mniej więcej co pięć lat, ale oprócz tego musisz regularnie przyglądać się swojej patelni i jeśli zauważysz, że jest wypaczona, porysowana lub odbarwiona, powinieneś natychmiast przestać jej używać.

Jakie patelnie są najlepsze do smażenia?

W Kulinie znajdziesz wiele niezawodnych, wysokiej jakości patelni znanych producentów, takich jak Zwilling, Fiskars, Fissler, Woll czy WMF. Wybór zależy od tego, jaki materiał preferujesz i ile pieniędzy chcesz zainwestować w swoją patelnię. Wybierz Tefal, jeśli szukasz niedrogiej patelni z powłoką nieprzywierającą lub wybierz de Buyer, jeśli możesz sobie pozwolić na patelnię premium legendarnego francuskiego producenta

Jak dbać o patelnie?

Jeśli zainwestowałeś pieniądze w dobrej jakości patelnię powinieneś dbać o nią w sposób, który zapewni jej długie i zdrowe użytkowanie. Jak dbać o swoją patelnię? Przestrzegaj tych prostych zasad, aby cieszyć się nią przez długi czas:

  • na swoich patelniach z powłoką nieprzywierającą używaj wyłącznie silikonowych przyborów,
  • zawsze myj patelnie ręcznie, nie używaj silnych detergentów ani silnie ścierających środków do czyszczenia,
  • natychmiast po umyciu wysusz patelnie,
  • unikaj dużych zmian temperatury (nigdy nie wkładaj gorącej patelni pod zimną wodę),
  • staraj się unikać kwaśnych potraw i sprayów do gotowania w aerozolu,
  • po wysuszeniu pokryj patelnię cienką warstwą oleju,
  • przechowuj patelnie we właściwy sposób