Patelnie do smażenia

52 pozycji razem
171317 3 univerzalni panev carbone plus 28 cm de buyer
Akce
287 zł –20 %
229 zł
DB511028
Zestaw patelni CENIT 28 cm + CATANIA 24 cm, 2 elementy, Fissler FS045353021000
Patelnia głęboka CENIT 24 cm, 2 l, nieprzywierająca, Fissler FS45300241000
Zestaw patelni CENIT, 2 szt., Fissler
385 zł
FS45300021000
Patelnia z nieprzywierającą powłoką CENIT 20 cm, Fissler FS45300201000
Mini patelnia do smażenia 12 cm, czarna, żeliwna, Staub
271 zł
ST1221223
Mini patelnia do smażenia 14 cm, De Buyer
Akce
148 zł –34 %
97 zł
DB814014
Patelnia z nieprzywierającą powłoką ADAMANT COMFORT 28 cm, 3,2 l, Fissler FS159105281000
Patelnia do smażenia CENIT 28 cm, Fissler
317 zł
FS45301281000
Wgórę
Inne produkty

Patelnie – na których patelniach najlepiej smażyć?

Patelnie to niezbędne wyposażenie każdej kuchni. Najpopularniejsze rodzaje patelni to patelnie aluminiowe, ze stali nierdzewnej, miedziane oraz żeliwne. Każdy z materiałów ma swoje unikalne właściwości i zalety, o których możesz przeczytać poniżej lub w naszym kompletnym poradniku po patelniach tutaj.

Jakie są najlepsze patelnie i do jakiego rodzaju potraw się nadają?

  • Patelnie nierdzewne do smażenia: do niemal wszystkich rodzajów potraw, które chcesz smażyć, opiekać lub podsmażać. Są praktycznie niezniszczalne, a materiał zapewnia doskonałe rozprowadzanie ciepła.
  • Patelnie aluminiowe są najlepsze do opiekania pojedynczych porcji mięsa, steków, hamburgerów lub smażenia jajek. Patelnie aluminiowe są lekkie i bardzo dobrze rozprowadzają ciepło, ale pamiętaj, że nie utrzymują go zbyt dobrze, więc gdy dodasz jedzenie do gorącej patelni, temperatura może się wahać.
  • Patelnie żeliwne są najlepsze do steków, ale także do smażenia i opiekania różnego rodzaju potraw. Warto jednak pamiętać, aby nie używać ich do potraw takich jak pomidory i inne kwaśne składniki, delikatne ryby, jajka lub lepkie desery.
  • Patelnie miedziane szybko się nagrzewają i schładzają, pięknie wyglądają i są doskonałą ozdobą każdej kuchni. Idealnie nadają się do gotowania potraw, które wymagają stałej temperatury i precyzyjnej regulacji (do ryb, sosów lub słodyczy, takich jak karmel), ale nie należy ich używać z kwaśnymi składnikami, takimi jak sok z cytryny, wino lub pomidory.

Zakup odpowiedniej patelni zależy od tego, jakie potrawy zwykle smażysz, jakiego rodzaju kuchenki używasz i dla ilu osób zwykle gotujesz. Możesz również sprawdzić nasz wybór woków i patelni grillowych.

Czy patelnie nieprzywierające są dobre do smażenia i dlaczego profesjonalni kucharze ich nie lubią?

Patelnie nieprzywierające są bardzo wygodne i łatwe w użyciu, a wiele osób chętnie używa ich do różnych zadań kulinarnych, w tym smażenia, opiekania lub duszenia. Przede wszystkim musisz wiedzieć, że zazwyczaj są bardzo delikatne i łatwo jest zniszczyć ich powłokę nieprzywierającą, używając niewłaściwych przyborów kuchennych lub zbyt silnych, ściernych środków chemicznych. To dlatego profesjonalni kucharze nie używają ich w profesjonalnych kuchniach ani w restauracjach, gdzie patelnie są używane bez przerwy.

Wysokiej jakości patelnie z powłoką nieprzywierającą to jednak doskonałe narzędzia do użytku domowego, a połączenie stali nierdzewnej i właściwości nieprzywierających jest idealne dla wszystkich typów domowych kucharzy, w tym dla zupełnych początkujących. Używaj patelni z powłoką nieprzywierającą, zwłaszcza do dań z jajek, warzyw, drobiu i delikatnych ryb.

Wszystko o patelniach z powłoką nieprzywierającą

Jak często należy wymieniać patelnie z powłoką nieprzywierającą?

Zgodnie z pewnymi ogólnymi zasadami, należy je wymieniać co około pięć lat, ale od czasu do czasu trzeba przyjrzeć się swojej patelni, a jeśli zauważysz, że jest zdeformowana, porysowana lub zmieniła kolor, należy natychmiast przestać jej używać.

Które patelnie są najlepsze?

W Kulina znajdziesz wiele niezawodnych, wysokiej jakości patelni od znanych producentów, takich jak Zwilling, Fissler, Woll lub WMF. Wybór zależy od tego, jaki materiał preferujesz i ile pieniędzy chcesz zainwestować w swoją patelnię. Wybierz Tefal, jeśli szukasz taniej patelni z powłoką nieprzywierającą, lub zdecyduj się na de Buyer, jeśli możesz sobie pozwolić na patelnię premium od legendarnego francuskiego producenta.

Jak dbać o swoje patelnie?

Każdy materiał ma swoją specyfikę, a co za tym idzie, wymaga indywidualnej pielęgnacji:

  • Do patelni z powłoką nieprzywierającą należy używać wyłącznie przyborów silikonowych.
  • Patelnie należy zawsze myć ręcznie, unikaj silnych detergentów i szorowania.
  • Osusz patelnię natychmiast po umyciu.
  • Unikaj gwałtownych zmian temperatury (nigdy nie wkładaj gorącej patelni pod zimną wodę).
  • Staraj się unikać kwaśnych potraw i aerozolowych sprayów do gotowania.
  • Po wysuszeniu posmaruj patelnię cienką warstwą oleju.
  • Prawidłowo przechowuj patelnie.
Wszystko o prawidłowej pielęgnacji patelni