Patelnie do smażenia

23 pozycji razem
Patelnia z nieprzywierającą powłoką ADAMANT COMFORT 26 cm, 2,2 l, Fissler FS159105261000
Patelnia uniwersalna CENIT 26 cm, czarna, aluminiowa, Fissler FS045301261000
Patelnia uniwersalna Premia adamantowa Fissler 26 cm
615 zł
FS13810526100
Patelnia do smażenia 26 cm, żeliwna, Staub
859 zł –7 %
791 zł
ST1222625

Patelnie do smażenia- jak wybrać najlepszą?

Patelnie są niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni. Najczęściej spotykane rodzaje patelni to patelnie aluminiowe, ze stali nierdzewnej, miedziane lub żeliwne. Każdy z tych materiałów ma swoje cechy i zalety, o których możecie przeczytać poniżej lub w naszym kompletnym poradniku zakupu patelni tutaj.

Jakie są najlepsze patelnie i do jakiego typu potraw się nadają?

  • patelnie ze stali nierdzewnej: do prawie wszystkich rodzajów żywności, które chcesz usmażyć lub zrumienić, patelnie ze stali nierdzewnej są praktycznie niezniszczalne, a materiał oferuje doskonałą dystrybucję ciepła,
  • aluminiowe patelnie są najlepsze do smażenia pojedynczych porcji mięsa, steków, burgerów lub jajek. Aluminiowe patelnie są lekkie i doskonale przewodzą ciepło, ale pamiętaj, że nie trzymają ciepła, więc kiedy dodajesz zimne jedzenie do gorącej patelni, temperatura będzie się wahać,
  • patelnie żeliwne są najlepsze do steków, ale także do smażenia i opiekania różnych rodzajów żywności. Należy jednak pamiętać, by nie używać ich do potraw takich jak pomidory i inne kwaśne składniki, delikatne ryby, jajka czy lepkie desery
  • miedziane patelnie szybko się nagrzewają i stygną, pięknie wyglądają i są ozdobą każdej kuchni, są idealne do gotowania potraw wymagających stałego ciepła i precyzyjnej kontroli temperatury (do ryb, sosów czy słodyczy takich jak karmel), ale nie należy ich używać z kwaśnymi składnikami takimi jak sok z cytryny, wino czy pomidory

Zakup odpowiedniej patelni do smażenia zależy również od tego, jakie potrawy zazwyczaj smażysz, z jakiej kuchenki korzystasz oraz dla ilu osób zazwyczaj gotujesz. Możesz również sprawdzić nasz wybór woków i patelni grillowych.

Czy patelnie nieprzywierające są dobre do smażenia i dlaczego profesjonalni kucharze ich nienawidzą?

Patelnie z powłoką nieprzywierającą są bardzo wygodne i łatwe w użyciu, a wiele osób uwielbia używać ich do wszelkiego rodzaju czynności w kuchni, w tym smażenia, przyrumieniania czy duszenia. Mimo to trzeba wiedzieć, że są one zazwyczaj bardzo delikatne i łatwo zniszczyć ich nieprzywierającą powłokę, używając niewłaściwych przyborów kuchennych lub zbyt silnych, ścierających środków chemicznych. Z tego powodu profesjonalni kucharze nie używają ich w profesjonalnych kuchniach lub w restauracjach, gdzie patelnie są używane przez cały czas.

Mimo to, patelnie z powłoką nieprzywierającą są świetnymi narzędziami do wykorzystania w domu, a połączenie stali nierdzewnej i funkcji nieprzywierającej jest idealne dla wszystkich domowych szefów kuchni, w tym całkowicie początkujących. Korzystaj ze swoich patelni z powłoką nieprzywierającą, zwłaszcza do potraw z jaj, warzyw, drobiu i delikatnych ryb.

Jak często należy wymieniać patelnie z powłoką nieprzywierającą?

Zgodnie z pewnymi ogólnymi zasadami, powinieneś wymieniać je mniej więcej co pięć lat, ale oprócz tego musisz regularnie przyglądać się swojej patelni i jeśli zauważysz, że jest wypaczona, porysowana lub odbarwiona, powinieneś natychmiast przestać jej używać.

Jakie patelnie są najlepsze do smażenia?

W Kulinie znajdziesz wiele niezawodnych, wysokiej jakości patelni znanych producentów, takich jak Zwilling, Fiskars, Fissler, Woll czy WMF. Wybór zależy od tego, jaki materiał preferujesz i ile pieniędzy chcesz zainwestować w swoją patelnię. Wybierz Tefal, jeśli szukasz niedrogiej patelni z powłoką nieprzywierającą lub wybierz de Buyer, jeśli możesz sobie pozwolić na patelnię premium legendarnego francuskiego producenta

Jak dbać o patelnie?

Jeśli zainwestowałeś pieniądze w dobrej jakości patelnię powinieneś dbać o nią w sposób, który zapewni jej długie i zdrowe użytkowanie. Jak dbać o swoją patelnię? Przestrzegaj tych prostych zasad, aby cieszyć się nią przez długi czas:

  • na swoich patelniach z powłoką nieprzywierającą używaj wyłącznie silikonowych przyborów,
  • zawsze myj patelnie ręcznie, nie używaj silnych detergentów ani silnie ścierających środków do czyszczenia,
  • natychmiast po umyciu wysusz patelnie,
  • unikaj dużych zmian temperatury (nigdy nie wkładaj gorącej patelni pod zimną wodę),
  • staraj się unikać kwaśnych potraw i sprayów do gotowania w aerozolu,
  • po wysuszeniu pokryj patelnię cienką warstwą oleju,
  • przechowuj patelnie we właściwy sposób