Noże szefa kuchni

21 pozycji razem
Nóż szefa kuchni 24 cm, F.Dick
Outlet
2 679 zł –6 %
2 511 zł
FDCK8164724H
Nóż szefa kuchni SEBRA 20,5 cm, Forged
358 zł –12 %
315 zł
FORGEDSDV623378
Nóż szefa kuchni 12 cm, drewno, Victorinox
227 zł
VN5520012
Nóż szefa kuchni SWISS MODERN 15 cm, Victorinox
441 zł
VN6901015G
Nóż szefa kuchni KITA NORTH DAMASCUS 22,5 cm, Dellinger
699 zł –9 %
633 zł
DNGRSXLKH132
Nóż szefa kuchni kuchni 16 cm, Victorinox
244 zł
VN5520016
Nóż szefa kuchni kuchni 18 cm, Victorinox
244 zł
VN5180018
Nóż szefa kuchni SWISS MODERN 20 cm, Victorinox
550 zł
VN6901020G
Chiński nóż szefa kuchni IKON 18 cm, Wüsthof
1 590 zł
WU1010531818
Nóż szefa kuchni CRAFTER 16 cm, Wüsthof
949 zł
WU1010830116
Nóż szefa kuchni KITA NORTH DAMASCUS 20 cm, Dellinger
679 zł –6 %
632 zł
DNGRSXLKH133
Nóż szefa kuchni 20 cm, drewno, Victorinox
260 zł
VN5520020
Nóż szefa kuchni kuchni 23 cm, drewno, Victorinox
260 zł
VN5520023
Nóż szefa kuchni kuchni 14 cm, Victorinox
226 zł
VN5520014
Nóż szefa kuchni 20 cm, drewno, Victorinox
269 zł
VN5550020

Noże szefa kuchni - nóż potrzebny w każdej kuchni

Czym jest nóż szefa kuchni?

Nóż szefa kuchni to bardzo wszechstronny nóż kuchenny używany do wielu zadań kulinarnych (do krojenia mięsa, plastrowania jak i szatkowania warzyw) i jeden z trzech noży, które powinny znaleźć się w każdej kuchni i pod ręką każdego kucharza (sprawdź nasz kompletny przewodnik po nożach kuchennych, aby sprawdzić pozostałe dwa noże, w które zdecydowanie powinieneś zainwestować).

Nóż szefa kuchni ma szerokie ostrze, które zakrzywia się do góry tworząc czubek. Długość ostrza to przeważnie 18-24 cm.

Jaka jest różnica między nożem szefa kuchni a nożem Santoku?

Kucharze domowi i profesjonalni szefowie kuchni używają zarówno noży szefa kuchni, jak i noży Santoku do różnych zadań związanych z krojeniem. Jakie są podstawowe różnice między tymi dwoma rodzajami noży? Noże szefa kuchni mają dłuższe, dwustronne ostrza, w przeciwieństwie do noży Santoku, które charakteryzują się jednostronnym szlifem. Kształt ostrza noża szefa kuchni sprawia, że podczas krojenia ostrze jest odchylane do przodu, a w przypadku noża Santoku kroimy pojedynczym cięciem w dół.

Kiedy używamy noża szefa kuchni?

Zakrzywione ostrze noża szefa kuchni pozwala na "kołyskową" metodę cięcia, co w połączeniu z szerokim ostrzem sprawia, że nóż szefa kuchni jest idealnym narzędziem do:

  • siekania i krojenia w kostkę wielu warzyw
  • krojenia, plasterkowania i rozbierania mięsa
  • krojenia sera w plastry
  • krojenia w plastry, w kostkę lub siekania owoców i orzechów

W Kulinie znajdziesz wysokiej jakości noże szefa kuchni produkowane przez sprawdzone marki, które wytrzymują intensywne użycie. Sprawdź noże marki Wusthof, Zwilling czy WMF. Możesz też sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże szefa kuchni tutaj.

Jak ostrzyć nóż szefa kuchni?

Jeśli używasz swojego noża szefa kuchni na co dzień, powinieneś ostrzyć go dość często - przynajmniej co dwa tygodnie za pomocą ostrzałki do noży. Najlepszą metodą ostrzenia noża szefa kuchni jest osełka, za pomocą której powinieneś ostrzyć go pod kątem 15-20 stopni z obu stron, lub stalowy pręt. Możesz też zanieść swoje noże do specjalisty.

Jak zadbać o swój nóż Santoku?

Wysokiej jakości noże szefa kuchni to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad dotyczących czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy ręczne czyszczenie noża, ponieważ detergenty do zmywarki mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych rękojeści, regularnie smaruj je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • przechowuj nóże osobno, aby ostrza nie uległy stępieniu. Używaj bloku na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrz swój nóż