Noże szefa kuchni

31 pozycji razem
Nóż szefa kuchni 24 cm, F.Dick
2 790 zł –6 %
2 599 zł
FDCK8164724H
Nóż szefa kuchni KITA NORTH DAMASCUS 20 cm, Dellinger
632 zł
DNGRSXLKH133
Nóż szefa kuchni SEBRA 20,5 cm, Forged
325 zł –3 %
315 zł
FORGEDSDV623378
Nóż szefa kuchni DAMASCUS 21 cm, brązowy, Güde
7 361 zł –2 %
7 152 zł
GUDEDA780521
Nóż szefa kuchni 18 cm, drewno, Victorinox
244 zł –0 %
242 zł
VN5520018
Nóż szefa kuchni SOK OLIVE SUNSHINE DAMASCUS 19,5 cm, Dellinger DNGRKHOK8CH
Nóż szefa kuchni SWISS MODERN 22 cm, Victorinox
454 zł –17 %
374 zł
VN6901022G
Nóż szefa kuchni SWISS MODERN 15 cm, Victorinox
401 zł –16 %
335 zł
VN6901015G
Nóż szefa kuchni SOK OLIVE SUNSHINE DAMASCUS 23 cm, Dellinger DNGRKHOK9CH
Nóż szefa kuchni KITA NORTH DAMASCUS 22,5 cm, Dellinger
613 zł –0 %
608 zł
DNGRSXLKH132
Nóż szefa kuchni 12 cm, drewno, Victorinox
227 zł
VN5520012
Nóż szefa kuchni Amici Wüsthof 16 cm
988 zł
WU1011300116
Nóż szefa kuchni SWISS MODERN 20 cm, Victorinox
489 zł –17 %
402 zł
VN6901020G
Nóż szefa kuchni Amici Wüsthof 20 cm
1 087 zł
WU1011300120
Nóż szefa kuchni CRAFTER 16 cm, Wüsthof
840 zł
WU1010830116
Nóż szefa kuchni IKON 16 cm, Wüsthof
832 zł –0 %
830 zł
WU499616
Nóż szefa kuchni kuchni 16 cm, Victorinox
244 zł –13 %
212 zł
VN5520016
Nóż szefa kuchni VIVUM 21 cm, stalowy, brązowy, F.DICK
528 zł
FDCK83647212H
Nóż szefa kuchni SYNCHROS 21 cm, brązowy, Güde
1 218 zł –12 %
1 065 zł
GUDES80523
Nóż szefa kuchni URBAN FARMER 16 cm, Wüsthof
413 zł –7 %
383 zł
WU1025244816
Nóż szefa kuchni URBAN FARMER 20 cm, Wüsthof
461 zł –8 %
422 zł
WU1025244820
Nóż szefa kuchni 20 cm, drewno, Victorinox
261 zł
VN5550020
Nóż szefa kuchni kuchni 23 cm, drewno, Victorinox
261 zł –3 %
252 zł
VN5520023
Wgórę
Inne produkty

Noże szefa kuchni - nóż potrzebny w każdej kuchni

Czym jest nóż szefa kuchni?

Nóż szefa kuchni to bardzo wszechstronny nóż kuchenny używany do wielu zadań kulinarnych (do krojenia mięsa, plastrowania jak i szatkowania warzyw) i jeden z trzech noży, które powinny znaleźć się w każdej kuchni i pod ręką każdego kucharza (sprawdź nasz kompletny przewodnik po nożach kuchennych, aby sprawdzić pozostałe dwa noże, w które zdecydowanie powinieneś zainwestować).

Nóż szefa kuchni ma szerokie ostrze, które zakrzywia się do góry tworząc czubek. Długość ostrza to przeważnie 18-24 cm.

Jaka jest różnica między nożem szefa kuchni a nożem Santoku?

Kucharze domowi i profesjonalni szefowie kuchni używają zarówno noży szefa kuchni, jak i noży Santoku do różnych zadań związanych z krojeniem. Jakie są podstawowe różnice między tymi dwoma rodzajami noży? Noże szefa kuchni mają dłuższe, dwustronne ostrza, w przeciwieństwie do noży Santoku, które charakteryzują się jednostronnym szlifem. Kształt ostrza noża szefa kuchni sprawia, że podczas krojenia ostrze jest odchylane do przodu, a w przypadku noża Santoku kroimy pojedynczym cięciem w dół.

Kiedy używamy noża szefa kuchni?

Zakrzywione ostrze noża szefa kuchni pozwala na "kołyskową" metodę cięcia, co w połączeniu z szerokim ostrzem sprawia, że nóż szefa kuchni jest idealnym narzędziem do:

  • siekania i krojenia w kostkę wielu warzyw
  • krojenia, plasterkowania i rozbierania mięsa
  • krojenia sera w plastry
  • krojenia w plastry, w kostkę lub siekania owoców i orzechów

W Kulinie znajdziesz wysokiej jakości noże szefa kuchni produkowane przez sprawdzone marki, które wytrzymują intensywne użycie. Sprawdź noże marki Wusthof, Zwilling czy WMF. Możesz też sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże szefa kuchni tutaj.

Jak ostrzyć nóż szefa kuchni?

Jeśli używasz swojego noża szefa kuchni na co dzień, powinieneś ostrzyć go dość często - przynajmniej co dwa tygodnie za pomocą ostrzałki do noży. Najlepszą metodą ostrzenia noża szefa kuchni jest osełka, za pomocą której powinieneś ostrzyć go pod kątem 15-20 stopni z obu stron, lub stalowy pręt. Możesz też zanieść swoje noże do specjalisty.

Jak zadbać o swój nóż Santoku?

Wysokiej jakości noże szefa kuchni to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad dotyczących czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy ręczne czyszczenie noża, ponieważ detergenty do zmywarki mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych rękojeści, regularnie smaruj je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • przechowuj nóże osobno, aby ostrza nie uległy stępieniu. Używaj bloku na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrz swój nóż