Noże szefa kuchni

39 pozycji razem
Nóż szefa kuchni AJAX RED SPIRIT 20 cm, F.Dick
459 zł
FDCK8172220
Nóż szefa kuchni CRAFTER 16 cm, Wüsthof
836 zł
WU1010830116
Nóż szefa kuchni FIBRE KARBON 2 17 cm, de Buyer
499 zł –32 %
337 zł
DB428017
Nóż szefa kuchni PERFORMER 20 cm, Wüsthof
1 255 zł
WU1061200120
Nóż szefa kuchni SWISS MODERN 22 cm, Victorinox
554 zł
VN6901022G
Japoński nóż szefa kuchni GYUTO OKAMI 19 cm, Dellinger
403 zł
DNGRSXLKHAUS8B
Nóż szefa kuchni ELEVATE 10532 16,5 cm, Joseph Joseph
108 zł
JS10532
Nóż szefa kuchni PINK SPIRIT 21 cm, różowy, F.DICK
459 zł
FDCK817472179
Nóż szefa kuchni PERFORMER 16 cm, Wüsthof
1 069 zł
WU1061200116
Nóż szefa kuchni, 21 cm, F.Dick
155 zł
FDCK8544721
Nóż szefa kuchni SWISS MODERN 15 cm, Victorinox
399 zł –18 %
325 zł
VN6901015G
Nóż uniwersalny VIVUM 18 cm, stalowy, brązowy, F.DICK
467 zł
FDCK83644182H
Nóż szefa kuchni 1905 21 cm, F.Dick
560 zł
FDCK8194721
Nóż szefa kuchni kuchni 18 cm, Victorinox
257 zł –19 %
206 zł
VN5180018
Nóż szefa kuchni ALPHA MIKARTA 21 cm, czerwony, Güde
784 zł
GUDEM80521
Nóż szefa kuchni VIVUM 21 cm, stalowy, brązowy, F.DICK
478 zł
FDCK83647212H
Nóż szefa kuchni AJAX 1905, 22 cm, F.Dick
626 zł
FDCK8192222
Nóż szefa kuchni URBAN FARMER 20 cm, Wüsthof
461 zł
WU1025244820
Nóż szefa kuchni kuchni 16 cm, Victorinox
240 zł –12 %
209 zł
VN5520016
Nóż szefa kuchni kuchni 14 cm, Victorinox
240 zł –12 %
209 zł
VN5520014
Wgórę
Inne produkty

Noże szefa kuchni - nóż potrzebny w każdej kuchni

Czym jest nóż szefa kuchni?

Nóż szefa kuchni to bardzo wszechstronny nóż kuchenny używany do wielu zadań kulinarnych (do krojenia mięsa, plastrowania jak i szatkowania warzyw) i jeden z trzech noży, które powinny znaleźć się w każdej kuchni i pod ręką każdego kucharza (sprawdź nasz kompletny przewodnik po nożach kuchennych, aby sprawdzić pozostałe dwa noże, w które zdecydowanie powinieneś zainwestować).

Nóż szefa kuchni ma szerokie ostrze, które zakrzywia się do góry tworząc czubek. Długość ostrza to przeważnie 18-24 cm.

Jaka jest różnica między nożem szefa kuchni a nożem Santoku?

Kucharze domowi i profesjonalni szefowie kuchni używają zarówno noży szefa kuchni, jak i noży Santoku do różnych zadań związanych z krojeniem. Jakie są podstawowe różnice między tymi dwoma rodzajami noży? Noże szefa kuchni mają dłuższe, dwustronne ostrza, w przeciwieństwie do noży Santoku, które charakteryzują się jednostronnym szlifem. Kształt ostrza noża szefa kuchni sprawia, że podczas krojenia ostrze jest odchylane do przodu, a w przypadku noża Santoku kroimy pojedynczym cięciem w dół.

Kiedy używamy noża szefa kuchni?

Zakrzywione ostrze noża szefa kuchni pozwala na "kołyskową" metodę cięcia, co w połączeniu z szerokim ostrzem sprawia, że nóż szefa kuchni jest idealnym narzędziem do:

  • siekania i krojenia w kostkę wielu warzyw
  • krojenia, plasterkowania i rozbierania mięsa
  • krojenia sera w plastry
  • krojenia w plastry, w kostkę lub siekania owoców i orzechów

W Kulinie znajdziesz wysokiej jakości noże szefa kuchni produkowane przez sprawdzone marki, które wytrzymują intensywne użycie. Sprawdź noże marki Wusthof, Zwilling czy WMF. Możesz też sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże szefa kuchni tutaj.

Jak ostrzyć nóż szefa kuchni?

Jeśli używasz swojego noża szefa kuchni na co dzień, powinieneś ostrzyć go dość często - przynajmniej co dwa tygodnie za pomocą ostrzałki do noży. Najlepszą metodą ostrzenia noża szefa kuchni jest osełka, za pomocą której powinieneś ostrzyć go pod kątem 15-20 stopni z obu stron, lub stalowy pręt. Możesz też zanieść swoje noże do specjalisty.

Jak zadbać o swój nóż Santoku?

Wysokiej jakości noże szefa kuchni to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad dotyczących czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy ręczne czyszczenie noża, ponieważ detergenty do zmywarki mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych rękojeści, regularnie smaruj je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • przechowuj nóże osobno, aby ostrza nie uległy stępieniu. Używaj bloku na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrz swój nóż