Peugeot

Młynek do pieprzu z wymiennymi wkładami ZANZIBAR

domowy pieprzowy bufet

  • 317,00 zł
  • w magazynie 3 szt.
    kolejne sztuki: na zamówienie
Do listy życzeń

Warianty produktu:

Następne kolory:

Kod: PG32814
Marka: Peugeot
Seria: Peugeot ZANZIBAR
Kolor / wymiary: wys. 13 cm
Materiał: plastik ABS
szkło akrylowe
szlachetna stal nierdzewna

Opis produktu

Młynek do pieprzu z wymiennymi wkładami ZANZIBAR zawiera:

  • 1x mechaniczny młynek z możliwością ustawienia grubości mielenia
  • 1x podstawka
  • 3x pojemnik z pieprzem

Młynek ZANZIBAR to wyjątkowy projekt stworzony przez Gérarda Vivesa, znanego na całym świecie eksperta do spraw pieprzu. Jego ekspedycje obierają za cel odkrycie nowych rodzajów pieprzu i sprawienie, że będą one dostępne nie tylko dla kucharzy z najlepszych kuchni świata, ale także w każdym gospodarstwie domowym. Pojedyncze wkłady z pieprzem łatwo umieścić w młynku i wybrać według uznania bezpośrednio przy stole.

  • Oryginalny pomysł dla miłośników pieprzu
  • Ręczny młynek z 3 sztukami pojemników, które łatwo się napełnia
  • Specjalny mechanizm mielący stworzony tylko do mielenia pieprzu
  • Możliwość ustawienia różnych grubości mielenia
  • Szkło akrylowe + tworzywo sztuczne ABS i szlachetna stal nierdzewna
  • Wyprodukowano we Francji
  • Opakowanie zawiera pieprz Kampot, Sikara i Voatsiperifery
  • W opakowaniu podarunkowym
  • Przedłużona 5-letnia gwarancja na korpus młynka
  • Dożywotnia gwarancja na mechanizm mielący
  • Możliwość zamówienia innych dziko rosnącego pieprzu z oferty Gérarda Vivesa

Czarny pieprz Kampot z Kambodży

Pieprz z kambodżańskiej prowincji Kampot był znany ze swojego oryginalnego smaku dużo wcześniej, nim kraj przeszedł pod panowanie Czerwonych Khmerów, a handel został wstrzymany. W roku 2004 Gérard Vives podjął próbę zjednoczenia farmerów z kilku plantacji pieprzu. Projekt Farmlink, który miał na celu ożywienie produkcji w regionie, okazał się sukcesem. Francuz zdecydował się skupić wszystkie siły w dążeniu do uzyskania najwyższej jakości przypraw, opierając się na kilku etapach selekcji: podczas hodowli, w czasie żniw oraz przed i po suszeniu. Za namową specjalistów zmienił metody pracy rolników, w wyniku czego niektóre plantacje osiągnęły niesłychanie wysokie wyniki. Farmerzy nie używają pestycydów ani chemicznych nawozów. Cały proces jest naturalny, nawozem używanym w czasie uprawy przypraw jest mieszanka odpadów z pól ryżowych i roślin. Regularnie dodaje się nową ziemię, która jest ręcznie podlewana.

Wskazówki dotyczące użycia

Świetnie sprawdzi się w parze z czerwonym mięsem, powoli gotowanymi daniami, zimnymi posiłkami, a także z tłustszymi rybami (makrelą, sardynkami, anchois, tuńczykiem, pstrągiem...). Czarny pieprz będzie doskonałym dodatkiem do ciemnych i pomidorowych sosów, marynat lub pizzy. Polecamy także doprawianie warzyw (czerwonej kapusty, soczewicy i ciecierzycy, delikatnych, białych serów i niektórych rodzajów owoców (truskawek, czereśni, fig i arbuzów). Czarny pieprz stworzy oryginalny duet z czekoladowymi deserami.

O smaku

Pieprz o słodkim, upojnym i łagodnie kwiatowym zapachu. W ustach wywołuje wrażenie pianek marshmallow, podczas gdy z czasem smak staje się intensywniejszy.

Biały pieprz Sikara z Madagaskaru

Pochodzenie i historia

Dla Madagaskaru typowe jest raczej uprawianie zielonego pieprzu. Podczas uprawy białej odmiany tej przyprawy, aby uzyskać duże ziarna, należy pozwolić pieprzu dojrzeć. Gérard Vives wprowadził nowy system zbierania najlepszych ziarenek, które najpierw zanurzane są w świeżej wodzie, mielone, a następnie suszone na słońcu i starannie selekcjonowane. Dzięki temu procesowi powstaje cenny i wyjątkowy biały pieprz.

Wskazówki dotyczące użycia

Świetnie sprawdzi się z małżami, ostrygami, białym mięsem, drobiem, białym rybim mięsem, wieprzowiną i cielęciną oraz z białymi sosami. Doda smaku makaronom, ryżom, warzywom grillowanym i gotowanym na parze, tykwom i dyniom, pieczarkom, chrzanowi, fasoli białej i czerwonej, pomidorom i sałatom. Polecamy także wypróbowanie białego pieprzu jako dodatku do deserów zawierających pomarańcze i gruszki.

O smaku

Pieprz biały Sikara ma wyjątkowo świeży, warzywno-kwiatowy aromat z miętowym posmakiem, a także przebłyskami anyżu, cytryny i eukaliptusa.

Dziko rosnący czarny pieprz Voatsiperifery z Madagaskaru

Pochodzenie i historia

Ten rodzaj pieprzu rośnie dziko i charakteryzuje się miękkimi owocami z ogonkiem. Można znaleźć go w ciepłych, rozległych obszarach u podnóża południowo-wschodniego łańcucha górskiego Madagaskaru. Rośliny pną się wokół drzew lasu deszczowego. Czasem przekraczają wysokość 20 metrów, przez co zbiory tej przyprawy są nierzadko bardzo utrudnione. Przetwarzanie dziko rosnącego pieprzu jest niełatwym, skomplikowanym procesem, ponieważ ziarenka zawierają dużo wody i są niezwykle kruche. Do wyprodukowania jednego kilograma suchej przyprawy, należy zebrać dziesięć kilogramów świeżych ziarenek pieprzu. Ten rodzaj dzikiego pieprzu jest niesamowicie cenny.

Wskazówki dotyczące użycia

Dziko rosnący pieprz może zostać dodany do sezonowych sałatek, sprawdzi się także w parze z mięsem, szczególnie wieprzowym i jagnięcym, ale także z białym, rybim mięsem. Nadzwyczajnie smakuje z foie gras. Stworzy świetne połączenie z pomidorami oraz dopełni smak miękkich, białych serów, przede wszystkim koziego i owczego. Dobrze współgra z pasztetami, terrinami, kompotami, ogórkami i marynowanymi warzywami. Dodaje niespodziewanego posmaku deserom, w których znajdują się owoce (arbuzy, truskawki, czereśnie, jabłka, gruszki). Tworzy wyjątkowy duet z czekoladą.

O smaku


Przyprawa o klasycznym smaku pieprzu ma niezwykle lesistą, żywiczno-ziemistą barwę. Zawiera ślady cytrusów, owoców i kwiatów. Jego świeży posmak długo się utrzymuje. Pojawienie się pikantnego smaku nie jest gwałtowne, ale głębokie i przenikliwe, a także długo się utrzymuje. Ta dziko rosnąca przyprawa nie jest tak silna jak czarny lub biały pieprz. Wbrew pozorom, okrągłe owoce pieprzu, mimo obfitego aromatu, znajdą zastosowanie jako niezastąpiony dodatek w wielu daniach.

Dane szczegółowe o mechanizmie mielącym młynka do pieprzu Peugeot

Mechanizm mielący złożony jest z dwurzędowej spirali zębatej, która perfekcyjnie prowadzi i trzyma poszczególne ziarnka pieprzu. Specjalny sposób zabezpieczenia mechanizmu przed korozją został objęty ochroną patentową. W rezultacie mechanizm nie tępi się i jest bardzo wytrzymały.

Jakiego pieprzu użyć?

W celu osiągnięcia najlepszych rezultatów należy mielić ziarna o średnicy 5 mm lub mniejsze. Można używać pieprzu czarnego, białego lub zielonego. Mieszanki kolorowego pieprzu nie powinny zawierać więcej niż 15% pieprzu różowego (czerwonego). W młynkach Peugeot przeznaczonych do pieprzu można też mielić suszoną kolendrę.

Peugeot, marka, która funkcjonuje na rynku od 1810 roku, jest symbolem francuskiej gastronomii i stylu życia. Korpusy młynków Peugeot i mechanizmy mielące są produkowane we własnych zakładach we Francji. Młynki są montowane ręcznie, a następnie bardzo dokładnie sprawdzane. Bezbłędne działanie jest dla marki Peugeot oczywistością. Na mechanizmy mielące udzielana jest dożywotnia gwarancja.

KOD PRODUCENTA: 32814

O firmie Peugeot

Peugeot

Fabryka Peugeot Saveurs produkuje młynki do przypraw znane na całym świecie. Projektowanie designu, rozwój techniczny i precyzyjny montaż, to wszystko dzieje się w fabrykach firmy. Od swoich początków Peugeot stał się liderem w eksporcie młynków do przypraw i dziś dostarcza do ponad 80 krajów świata. Rozszerzył on także asortyment o produkty dla miłośników wina i kawy.