MIYABI

Japoński nóż do mięsa GYUTOH 24 cm 4000FC

rękojeść z egzotycznego drewna pakka

  • 829,00 zł
  • w magazynie 1 szt.
    kolejne sztuki: dostawa za ok. 30 dni
Do listy życzeń

Warianty produktu:

Następne kolory:

Kod: MB33951241
Marka: MIYABI
Seria: MIYABI 4000FC
Kolor / wymiary: długość klingi 24 cm
Materiał: CRYODUR® – opatentowane utwardzanie ostrza
nie nadaje się do mycia w zmywarce
ręcznie szlifowane
rękojeść: Pakkawood
specjalna stal proszkowa FC-61
symetryczny szlif
wysoka twardość klingi 61 HRC

Opis produktu

"Kuchnia, w której nie znajdziecie dobrego noża, nie jest prawdziwą kuchnią."

Masaharu Morimoto, mistrz japońskiej sztuki kulinarnej i szef kuchni

Ekstremalnie ostry japoński nóż GYUTOH robi niesamowite wrażenie dzięki stabilnej klindze i autentycznym japońskim kształtom. Nóż zapewnia wyjątkową siłę cięcia i idealnie nadaje się do krojenia i plasterkowania mięsa. Wyższy czubek jest optymalny do kołyskowego / poślizgowego stylu krojenia. 24-centymetrowa klinga, specjalnie wykrojona garda i wytrzymała, świetnie leżąca w dłoni ośmioboczna rękojeść, gwarantują bezpieczeństwo użytkowania. Nóż GYUTOH stał się ulubieńcem również wśród szefów kuchni hołdujących zachodniemu stylowi gotowania.

Specyfikacja: długość klingi 24 cm

Radość z gotowania zaczyna się wraz z czynnościami związanymi z przygotowaniem, kiedy to nóż odgrywa główną rolę. Japońskie noże z serii MIYABI 4000FC z wdziękiem poprowadzą Państwa przez wszystkie rytuały związane z przygotowaniem składników. Noże z klasyczną rękojeścią zostały zaprojektowane z naciskiem na elegancję i maksymalną praktyczność oraz bezpieczeństwo.

Klinga noża wykonana jest z dwukrotnie utwardzanej stali chromowanej FC61. W celu osiągnięcia jeszcze lepszych właściwości stali został użyty unikatowy sposób hartowania zwany CRYODUR®, podczas którego jest ona mrożona w -196° C. Efektem jest materiał, który może się pochlubić wyjątkową twardością. Jakość ręcznego, tradycyjnego ostrzenia Honbazuke jest potwierdzona przez setki lat pracy mistrzów nożownictwa. Jest to wielofazowy proces ostrzenia, podczas którego nóż jest najpierw ostrzony za pomocą poziomej i pionowej osełki, a następnie ostrze jest wygładzane skórzanym pasem do polerowania. Dzięki płaskiemu szlifowi i ostrzu Katana edge nóż z łatwością przenika przez produkty spożywcze. Specjalnie wykrojona garda zapobiega ześlizgnięciu się dłoni na ostrze.

Ośmioboczna rękojeść zapewnia doskonałą kontrolę nad cięciem oraz efektywne oparcie podczas krojenia. Egzotyczne drewno pakka jest dzięki swojej wielowarstwowości niezwykle odporne i stabilne pod względem kształtu. Subtelny ozdobny nit na rękojeści to typowy przykład dekoracji w azjatyckim stylu. Doskonałe wyważenie noża zapewnia komfort i ogranicza zmęczenie ręki. Noże MIYABI 4000FC w pełni zaspokoją Państwa pragnienie posiadania i użytkowania precyzyjnego narzędzia rodem z Japonii.

  • Wyprodukowano z dwukrotnie utwardzanej stali chromowej FC61
  • Twardość 61 w skali Rockwella
  • CRYODUR® – unikalny sposób hartowania mrozem/temperowanie
  • 2-warstwowe ostrze
  • Specjalnie wykrojona garda zwiększa bezpieczeństwo użytkowania
  • Autentyczny, wąski japoński kształt
  • Ostrze Katana edge
  • Symetryczny szlif
  • Unikatowe, trzyfazowe ręczne ostrzenie, tzw. Honbazuke
  • Wysoka wytrzymałość ostrza, odporność na korozję i optymalna sprężystość
  • Ergonomiczna rękojeść z egzotycznego drewna pakka
  • Ośmioboczny kształt rękojeści, impregnowane drewno
  • Doskonałe wyważenie noża umożliwiające wygodne użycie
  • Ozdobny nit
  • Wygrawerowane logo
  • Nie nadaje się do mycia w zmywarce
  • Dożywotnia gwarancja na produkcyjne wady klingi

Piękno i precyzja to główne rysy japońskiej kultury, podobną filozofię wyznaje również marka MIYABI z miasta Seki – centrum japońskiego nożownictwa mieszczącego się tam już od XIV wieku. Ten japoński, tradycyjny producent noży połączył precyzyjne rzemieślnicze wykonanie ze sprawdzonymi procesami produkcyjnymi i standardami niemieckiej marki ZWILLING J. A. HENKELS. Dzięki temu, grupa handlowa ZWILLING mogła rozszerzyć swoje portfolio o własną produkcję autentycznych, japońskich noży i to bezpośrednio w centrum japońskiego przemysłu nożowniczego.

Produkcja japońskich mieczy już od wielu lat jest tradycją w kraju kwitnącej wiśni. Miecze Samurajów były i są podziwiane za swoją niepowtarzalną elegancję, ostrość, piękno i techniczną doskonałość. Precyzyjnie wykonane noże MIYABI z autentyczną, japońską klingą są dostojnym kontynuatorem tej tradycji. Zachwycająca i niemal chirurgiczna ostrość noży pozwoli zachować strukturę krojonych produktów. Mogą Państwo być wymagający niczym japońscy szefowie kuchni, a efektem Waszej pracy zawsze będzie doskonale wyglądająca, smaczna potrawa.

Zalecenia i konserwacja:

  • Nie używać do krojenia ekstremalnie twardych produktów spożywczych, jak np. mrożone jedzenie
  • Nie narażać noża na długotrwały kontakt z wodą lub solą
  • Chronić nóż przed wyginaniem
  • W celu zachowania ostrości po użyciu należy umyć nóż delikatnym środkiem i natychmiast wysuszyć
  • Chronić ostrze przed uderzeniami
  • W przypadku długotrwałego nieużywania noża, należy owinąć go suchą ściereczką lub papierem gazetowym. Olej z atramentu użytego do druku gazety ochroni klingę przed możliwą korozją
  • W ramach konserwacji można przetrzeć klingę ściereczką zamoczoną w oleju, dzięki czemu zwiększy się odporność na korozję
  • Nóż należy przechowywać w bezpiecznym miejscu

KOD PRODUCENTA: 33951-241

O firmie MIYABI

MIYABI

Tradycyjny japoński wykonawca noży połączył precyzyjne opracowanie rzemieślnicze wraz ze sprawdzonymi praktykami i standardami produkcji niemieckiej firmy ZWILLING J. A. HENKELS. Rezultatem tej współpracy są luksusowe, piękne i wyjątkowo ostre noże, które opierają się na tradycji japońskiej sztuki tworzenia noży.