Jak dbać o patelnie nieprzywierające i kiedy się z nimi pożegnać?

Patelnie z powłoką nieprzywierającą ułatwiają gotowanie i czyszczenie, ale wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Naucz się z nimi obchodzić, aby służyły jak najdłużej i pozostały bezpieczne dla zdrowia.

Image

Profesjonaliści powiedzą Ci, że patelnia z nieprzywierającą powłoką przeznaczona jest do przygotowywania jajecznicy i delikatnych składników, takich jak ryby, w przypadku których chcemy uniknąć przywierania. Prawda jest taka, że patelnie z nieprzywierającą powłoką są w większości gospodarstw domowych popularne ze względu na swoją prostotę i łatwe czyszczenie. Ich wadą jest jednak krótsza żywotność w porównaniu np. z patelniami stalowymi lub żeliwnymi. Jak przedłużyć ich żywotność?

Patelnie z powłoką nieprzywierającą

Najlepsze patelnie nieprzywierające według ocen klientów


Image
Kiedy pożegnać się z patelnią z powłoką nieprzywierającą? Uważaj na zarysowania

W przypadku patelni z powłoką nieprzywierającą warto dopłacić i wybrać patelnię od sprawdzonego, renomowanego producenta. Dzięki temu masz pewność, że powłoka nieprzywierająca nie zawiera szkodliwych substancji, takich jak PFOA, ołów czy kadm.

Wysokiej jakości powierzchnia również nie rysuje się tak łatwo, jak w przypadku tańszych patelni. Jednak nadal obowiązuje zasada, że jeśli dojdzie do zarysowania, należy wymienić patelnię na nową. Uszkodzenia mechaniczne mogą powodować uwalnianie się fragmentów powierzchni, których nie chcemy mieć w jedzeniu.

Na szczęście istnieją proste sposoby, aby zapewnić, że patelnia wytrzyma w doskonałym i nienagannym stanie jak najdłużej.


4 ZASADY, JAK PRZEDŁUŻYĆ ŻYWOTNOŚĆ PATELNI Z POWŁOKĄ NIEPRZYWIERALNĄ

1. Używanie odpowiednich narzędzi

Jeśli mielibyście wynieść z tego artykułu jedną jedyną rzecz, to niech to będzie to: Unikajcie metalowych narzędzi. Łopatki, szczypce, widelce, szpatułki – wszystkie metalowe schowajcie z powrotem do szuflady. Aby zapobiec zarysowaniu powłoki nieprzywieralnej, musicie wybierać spośród innych materiałów:

Image

Drewniane przybory

Drewno to doskonały materiał do gotowania na patelni z powłoką nieprzywieralną. Jest wystarczająco mocne, aby z jego pomocą dobrze manipulować nawet cięższymi i twardszymi składnikami, ale jednocześnie delikatne dla powierzchni patelni.

Pamiętajcie tylko, że drewno nie jest zbyt odporne na wysokie temperatury, dlatego drewniane narzędzia w chwilach, gdy ich nie używacie, odłóżcie w bezpieczne miejsce z dala od patelni i źródła ciepła.

Łyżki i łopatki kuchenne
Image

Akcesoria silikonowe

Silikon to bezpieczny dla zdrowia materiał, który szybko zdobył honorowe miejsce w naszych kuchniach. Jest odporny na wysokie temperatury, a także miękki, dzięki czemu idealnie nadaje się na przykład do obracania jajek i innych delikatnych składników, a jednocześnie w żaden sposób nie uszkodzi powierzchni patelni.

Łyżki i łopatki kuchenne
Image

Akcesoria nylonowe

Podczas gotowania na powierzchni nieprzywierającej popularnym i bezpiecznym wyborem są również narzędzia kuchenne wykonane z nylonu. Do ich głównych zalet należy to, że są lekkie i można je dostać w wielu różnych wariantach. Nylon jest trwalszy niż silikon, ale jego odporność na temperaturę jest nieco gorsza. Jeśli wystawisz go na działanie wysokiej temperatury przez dłuższy czas, może się stopić. Podobnie jak w przypadku drewna, nie należy pozostawiać nylonowych narzędzi na źródle ciepła.

Łyżki i łopatki kuchenne

Wyjątkowo trwałe patelnie nieprzywierające z tytanu


2. Prawidłowe metody gotowania

Podczas samego przygotowywania potraw na patelni z powłoką nieprzywierającą, dla przedłużenia jej żywotności ważne jest przestrzeganie kilku prostych zasad:

  1. Nigdy nie rozgrzewaj pustej patelni. Upewnij się, że zanim włączysz kuchenkę, na zimnej patelni znajduje się tłuszcz lub niektóre ze składników. Zapewni to, że patelnia osiągnie wymaganą temperaturę bez narażania powłoki nieprzywierającej.
  2. Unikaj używania olejów w sprayu. Jeśli wielokrotnie używasz oleju w sprayu, stopniowo na powierzchni nieprzywierającej utworzy się cienka warstwa oleju, którą trudno będzie dokładnie wyczyścić, a z czasem wpłynie to na powierzchnię patelni i jej właściwości nieprzywierające.
  3. Nie wystawiaj patelni na zbyt wysokie temperatury. Powierzchnie nieprzywierające najlepiej sprawdzają się w niższych i średnich temperaturach. Jeśli potrzebujesz osiągnąć naprawdę wysokie temperatury dla konkretnej potrawy (typowo na przykład do idealnego podsmażenia steku), użyj raczej patelni z innego materiału, na przykład ze stali, żeliwa lub stali nierdzewnej.
Nasza wskazówka
Przeczytaj również
->
Image
Jak wybrać najlepszą patelnię nieprzywierającą?
Przeczytaj wszystko o właściwym wyborze patelni nieprzywierającej, zaletach i wadach powierzchni nieprzywierających oraz porównaniu niektórych nowoczesnych materiałów.
Image

3. Delikatne mycie

Złota zasada pielęgnacji patelni z powłoką nieprzywierającą: nie myj ich w zmywarce. Wysokie temperatury i środki ścierne w tabletkach do zmywarek uszkadzają powierzchnię patelni, a przy długotrwałym myciu w zmywarce jest niemal pewne, że patelnia wkrótce się zużyje. Zamiast tego zafunduj patelni delikatne mycie ręczne – ciepła woda, płyn do naczyń i miękka strona gąbki z większością przypadków poradzą sobie bez problemu. Pozwól patelni całkowicie ostygnąć po gotowaniu, zanim zaczniesz ją czyścić. Gwałtowne zmiany temperatury nie służą powłoce nieprzywierającej.

A jeśli jednak potrzebujesz trochę więcej siły, gdy na patelni przywarły resztki, których nie usuniesz gąbką, nie sięgaj po drucianą szczotkę. Zamiast tego wypróbuj następujący sposób:

  • Wlej do patelni trochę wody i na kuchence, na średnim ogniu, doprowadź do wrzenia.
  • Drewnianą lub nylonową szpatułką spróbuj usunąć przypalone resztki.
  • Jeśli niektóre miejsca trudno oczyścić z przypaleń, do gorącej wody na patelni wlej trzy łyżki octu, wsyp trzy łyżki sody oczyszczonej i jeszcze chwilę gotuj.
  • Ocet z sodą powinny poradzić sobie nawet z najbardziej uporczywymi przypaleniami.
  • Wyłącz kuchenkę i pozwól patelni oraz jej zawartości ostygnąć.
  • Następnie umyj patelnię delikatną gąbką z dodatkiem detergentu i osusz.
Wszystko o pielęgnacji patelni

4. Prawidłowe przechowywanie

Jeśli układasz patelnie w szafkach jedna na drugiej, ważne jest, aby zapobiec kontaktowi między metalowym dnem patelni a powłoką nieprzywierającą. Możesz do tego użyć specjalnych podkładek lub wystarczy bawełniana ściereczka kuchenna. Dzięki temu powłoka nieprzywierająca nie ulegnie uszkodzeniu podczas przechowywania.

neprilnava-panev

Podsumowując...

Przestrzegając wszystkich zasad prawidłowej pielęgnacji, możesz nawet kilkukrotnie wydłużyć żywotność patelni z powłoką nieprzywierającą. Naszym zdaniem to wynik, który jest wart odrobiny wysiłku. Więc następnym razem, gdy zainwestujesz w wysokiej jakości patelnię z powłoką nieprzywierającą, możesz to zrobić ze świadomością, że tym razem będziesz się nią cieszyć o wiele dłużej.