Garnki niskie

8 pozycji razem

Garnki do zapiekanek - małe, ale niezbędne garnki w każdej kuchni

Czym są garnki do zapiekanek?

Garnki do zapiekanek to niskie garnki, które zazwyczaj mogą być używane zarówno na kuchence, jak i w piekarniku. Są one szersze niż wysokie i zazwyczaj wyposażone w pokrywę i dwa małe uchwyty. Często nazywa się je niskim garnkiem, zapiekanką, francuskim piekarnikiem lub holenderskim piekarnikiem.

Do czego służy garnek niski ?

Garnki do zapiekanek są bardzo wszechstronne i są niezbędne w każdej kuchni. Mogą być używane do:

  • gotowanie zup, gulaszów, pieczeni, sosów
  • gotowanie potraw jednogarnkowych w piekarniku
  • podgrzewanie małych porcji jedzenia
  • przygotowywanie jedzenia dla jednej lub dwóch osób

Który garnek niski wybrać?

W Kulina oferujemy szeroki wybór niskich doniczek, wykonanych z różnych materiałów, wyprodukowanych przez sprawdzone marki i zaprojektowanych do różnych stylów wnętrz. Jeśli nie wiesz, którą zapiekankę wybrać, przeczytaj nasz przewodnik po garnkach tutaj i sprawdź nasze zapiekanki od WMF, Zwilling, Tefal lub Smeg.

Nasza rada: Jeśli szukasz małych niskich garnków, sprawdź kolekcję Mini WMF, z niskimi garnkami wykonanymi z wysokiej jakości i bardzo wytrzymałego Cromargan® (stal nierdzewna 18/10) i wyposażonymi w uniwersalną podstawę TransTherm® odpowiednią do wszystkich rodzajów kuchenek. A wykończenie na wysoki połysk z pewnością doda elegancji Twojej kuchni!

Jak dbać o doniczki?

Czy wiesz, że większość ludzi kupuje nowe garnki tylko dwa lub trzy razy w ciągu całego swojego życia? Czasami mamy tendencję do kupowania samochodu częściej niż garnków! Dlatego warto zainwestować w garnki wysokiej jakości i cieszyć się ich funkcjonalnością przez lata i przy każdym gotowaniu. A jeśli zainwestujesz pieniądze w wysokiej jakości naczynia kuchenne, powinieneś również upewnić się, że dbasz o swoje garnki w odpowiedni sposób. Jak dbać o doniczki?

  • zawsze czytaj instrukcje producenta przed pierwszym użyciem i upewnij się, że nie wkładasz garnków do zmywarki, jeśli nie jest to zalecane,
  • nie używaj metalowych przyborów, które mogą porysować powierzchnię garnków, zamiast tego używaj drewnianych lub silikonowych narzędzia kuchenne ,
  • unikać pozostawiania brudnych garnków na noc lub moczenia ich przez długi czas (zwłaszcza garnków ze stali nierdzewnej),
  • jeśli chcesz pozbyć się plam na powierzchni garnków ze stali nierdzewnej, wyczyść je środkiem do czyszczenia stali nierdzewnej,
  • unikaj czyszczenia garnków z powłoką ceramiczną wełną stalową,
  • czyść żeliwne garnki natychmiast po użyciu i nie używaj mydła, ponieważ metal jest porowaty i może wchłonąć smak chemikaliów,
  • unikać szoku termicznego, nie wkładać gorących garnków do zimnej wody itp,
  • nie gotuj kwaśnych potraw (takich jak pomidory) w żeliwnych naczyniach,
  • nie układaj powlekanych garnków i patelni jedna na drugiej, ponieważ może to spowodować zarysowania i odpryski. Zawieś je na haczykach lub połóż na boku.