Pieprz - zapas Voatsiperifery Madagascar ZANZIBAR Peugeot

Kod: PG32746
29 zł
Wyprzedane
Pozycja została wyprzedana…

Nadaje się do młynka ZANZIBAR.

Informacje szczegółowe

Opis szczegółowy produktu

Dziki pieprz czarny Voatsiperifery z Madagaskaru

Pochodzenie i historia

Ten pieprz rośnie dziko i wytwarza małe jagody z ogonkiem liściowym. Występuje na ciepłych i wilgotnych obszarach u podnóża gór w południowo-wschodniej części Madagaskaru. Rośliny płożące wykorzystują drzewa lasów deszczowych jako podporę. Czasami osiągają wysokość do 20 metrów, co bardzo utrudnia zbieranie ziaren pieprzu. Przetwarzanie dzikiego pieprzu nie jest łatwym procesem, ponieważ ziarna pieprzu zawierają dużo wody i są bardzo delikatne. Do wyprodukowania jednego kilograma suchej przyprawy potrzeba 10 kilogramów świeżych ziaren pieprzu.
ziaren. Ten rodzaj pieprzu jest niezwykle rzadki.

Porady i zastosowanie

Można go używać w sezonowych sałatkach, dobrze komponuje się także z mięsem, zwłaszcza wieprzowiną i jagnięciną, ale także z białymi rybami. Doskonale komponuje się z foie gras. Najbardziej odpowiednimi warzywami do przyprawiania tym pieprzem są pomidory. Jest również idealnym uzupełnieniem miękkich białych serów. Nadaje się szczególnie do serów kozich i owczych. Doskonale sprawdza się w pasztetach, terrinach, kompotach, marynatach i kiszonych warzywach. Najbardziej zaskakujące zastosowanie znajduje w deserach zawierających owoce (melon, truskawki, czereśnie, jabłka, gruszki), a zwłaszcza czekoladę.

O smaku


Jego aromat jest klasycznie pieprzny, ale z niezwykłą nutą drzewną, żywiczną i ziemistą. Zawiera nutę cytrusów, owoców i kwiatów. Jego świeży smak utrzymuje się przez długi czas. Początek pikantnego smaku nie jest ostry, ale jest przenikliwy i utrzymuje się przez długi czas. Ten dziki pieprz nie jest
tak silny jak pieprz czarny czy biały. Nie wspominając o bogatym profilu aromatycznym, jego jagody są bardzo łatwe w użyciu.

Mielenie pieprzu

Mielenie służy przede wszystkim do wydobycia pełnego smaku pieprzu. Cząsteczki aromatyczne znajdują się w rdzeniu ziarna pieprzu, a ostry smak głównie na zewnątrz. Dlatego, aby uzyskać ostrzejszy smak, należy użyć drobnego mielenia, a aby uzyskać maksymalny smak, należy wybrać grubsze mielenie, które doskonale uwolni esencję ziarna. Pieprz musi być zmielony dopiero w ostatniej chwili! Mocne chwile są ulotne... Jeśli chcesz cieszyć się pieprzem w najlepszym wydaniu, nie gotuj go razem z potrawą przez długi czas, straci swoją moc.

Parametry dodatkowe

Kategoria: Młynki
Gwarancja: 2 lata
Rodzaj produktu: Młynek
Seria: Peugeot ZANZIBAR
Pozycja została wyprzedana…

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Dodaj komentarz
Nie wypełniaj tego pola:

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Nie wypełniaj tego pola: