Pojemnik z czarnym pieprzem Kampot Cambodia ZANZIBAR

Kod: PG32753
Marka: Peugeot
41 zł –41 %
Pojemnik z czarnym pieprzem Kampot Cambodia ZANZIBAR
41 zł –41 % 24 zł
Wyprzedane
Pozycja została wyprzedana…

Odpowiedni do młynka do mielenia ZANZIBAR.

Informacje szczegółowe

Opis szczegółowy produktu

Czarny pieprz Kampot z Kambodży.

Pieprz z kambodżańskiej prowincji Kampot był znany ze swojego oryginalnego smaku dużo wcześniej, nim kraj przeszedł pod panowanie Czerwonych Khmerów, a handel został wstrzymany. W roku 2004 Gérard Vives podjął próbę zjednoczenia farmerów z kilku plantacji pieprzu. Projekt Farmlink, który miał na celu ożywienie produkcji w regionie, okazał się sukcesem. Francuz zdecydował się skupić wszystkie siły w dążeniu do uzyskania najwyższej jakości przypraw, opierając się na kilku etapach selekcji: podczas hodowli, w czasie żniw oraz przed i po suszeniu. Za namową specjalistów zmienił metody pracy rolników, w wyniku czego niektóre plantacje osiągnęły niesłychanie wysokie wyniki. Farmerzy nie używają pestycydów ani chemicznych nawozów. Cały proces jest naturalny, nawozem używanym w czasie uprawy przypraw jest mieszanka odpadów z pól ryżowych i roślin. Regularnie dodaje się nową ziemię, która jest ręcznie podlewana.

Wskazówki dotyczące użycia.

Świetnie sprawdzi się w parze z czerwonym mięsem, powoli gotowanymi daniami, zimnymi posiłkami, a także z tłustszymi rybami (makrelą, sardynkami, anchois, tuńczykiem, pstrągiem...). Czarny pieprz będzie doskonałym dodatkiem do ciemnych i pomidorowych sosów, marynat lub pizzy. Polecamy także doprawianie warzyw (czerwonej kapusty, soczewicy i ciecierzycy, delikatnych, białych serów i niektórych rodzajów owoców (truskawek, czereśni, fig i arbuzów). Czarny pieprz stworzy oryginalny duet z czekoladowymi deserami.

O smaku.

Pieprz o słodkim, upojnym i łagodnie kwiatowym zapachu. W ustach wywołuje wrażenie pianek marshmallow, podczas gdy z czasem smak staje się intensywniejszy.

Mielenie pieprzu.

Mielenie służy głównie do uwalniania pełni smaku pieprzu. Aromatyczne cząsteczki mieszczą się w środku ziarnka pieprzu, natomiast drobinki odpowiadające za ostry smak znajdują się głównie na jego zewnętrznej stronie. W celu zwiększenia pikantności Państwa potraw należy zmielić pieprz na drobno, natomiast jeśli priorytetem jest uwolnienie aromatu, proszę zmielić przyprawę na grubsze ziarna. Pieprz należy zmielić na sam koniec gotowania! Jeśli chcą Państwo cieszyć się jak najgłębszym smakiem pieprzu, nie wolno zbyt wcześnie dodawać go do gotujących się potraw, ponieważ straci swoją siłę i smak.

Parametry dodatkowe

Kategoria: Pieprz i przyprawy
Gwarancja: 2 lata
Waga: 1 kg
Kolor: Czarny
Rodzaj produktu: Młynek
Seria: Peugeot ZANZIBAR
Margin: E
Pozycja została wyprzedana…

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Nie wypełniaj tego pola: