Nóż do mięsa 20 cm ZWILLING® Pure

Kod: ZW33600201
479 zł
W magazynie (5 Szt)

Informacje szczegółowe

Opis szczegółowy produktu

Nóż do mięsa ZWILLING® Pure jest wąskim nożem z masywną głownią długości 20 cm i delikatną krawędzią tnącą. Służy do przygotowywania wszystkich rodzajów mięs oraz do porcjowania pieczeni.

Seria ZWILLING® Pure

  • Elitarny styl i ponadczasowy design, elegancka linia, najwyższa wydajność
  • Garda Standard z delikatnym wyżłobieniem dającym pewniejszy chwyt
  • Pozbawiona szczelin rękojeść z materiału syntetycznego
  • Gładkie przejście pomiędzy gardą a ostrzem
  • Specjalna stal produkowana dla firmy ZWILLING J. A. Henckels
  • FRIODUR® - ostrze hartowane przez wymrażanie
  • SIGMAFORGE® - wykuwany z jednego kawałka
  • Twardość około 57 HRC w skali Rockwella
  • Ręcznie szlifowane
  • Ostrze noża jest kontrolowane laserowo
  • Można myć w zmywarce do naczyń, jednak zalecamy mycie ręczne

Seria noży ZWILLING® Pure to elitarny styl i ponadczasowy design oraz precyzja cięcia i komfortowy uchwyt, które natychmiast zdobędą uznanie każdego użytkownika. Są to wysokiej jakości, bardzo ostre noże z wytrzymałym ostrzem, odpowiednie dla początkujących i profesjonalistów, opracowane we współpracy z mediolańskim architektem i projektantem Matteo Thunem. Seria ZWILLING® Pure charakteryzuje się techniczną perfekcją oraz estetycznym, bezkompromisowym wyglądem.

Zastosowane technologie i materiały

Do wykonania noży użyto specjalnej stali wysokiej jakości z optymalną ilością chromu i węgla, wytwarzanej według specjalnych wymogów wyłącznie dla firmy ZWILLING J. A. Henckels. Ten rodzaj stali o twardości około 57 HRC w skali Rockwella jest sprężysty, charakteryzuje się dobrą początkową wydajnością cięcia, długotrwałą żywotnością ostrza i niesamowitą odpornością na korozję. Specjalna stal ułatwia również ostrzenie. Fakt, że bez zmiany receptury chemicznej stali wykonano już ponad 100 milionów noży, tylko potwierdza jej wysoką jakość.

Na potrzeby produkcji noży właściwości stali są dodatkowo udoskonalane za pomocą specjalnej opatentowanej metody utwardzania FRIODUR®, w ramach której stal po rozgrzaniu do temperatury ponad 1000 °C i zahartowaniu zostaje zamrożona w -70 °C, po czym jest jeszcze dwukrotnie rozgrzewana do temperatury około 250 °C. Osiągnięta struktura molekularna znacząco podnosi twardość, trwałość i odporność noża na korozję.

Ostrze noża jest wykuwane z jednego kawałka stali metodą SIGMAFORGE®, która poprawia właściwości stali. Kute w ten sposób ostrza mają gęstszą i bardziej jednorodną strukturę, co zapewnia większą twardość, trwałość i odporność ostrza na stępienie.

Stabilne ostrze i perfekcyjna geometria noża daje wyjątkową wydajność cięcia i precyzyjne prowadzenie po linii cięcia. Ostry kąt zapewnia jeszcze większą ostrość, która czyni krojenie bardziej przyjemnym. Dzięki szlifowi w kształcie klina nóż z łatwością kroi produkty spożywcze. Kształt kołyski zapewnia intuicyjne prowadzenie noża, które ułatwia cięcie i czyni je bardziej precyzyjnym.

Garda Standard z delikatnym wyżłobieniem zwiększającym ergonomię trzymania i klinga wykonane są z jednego kawałka stali. Zapewnia to właściwe rozłożenie wagi i precyzyjne prowadzenie noża po linii cięcia.

Rękojeść o ergonomicznym kształcie wykonana z wytrzymałego, nietłukącego się materiału syntetycznego, odpornego na uderzenia i na działanie kwasów spożywczych. Można ją myć w zmywarce do naczyń. Trzon rękojeści jest całkowicie zakryty. Perfekcyjne dopasowanie poszczególnych elementów zapobiega również osadzaniu się brudu i bakterii, dzięki czemu noże spełniają restrykcyjne normy higieniczne.

Konserwacja noży ZWILLING

Noże z plastikowymi rękojeściami można myć w zmywarce do naczyń, zaleca się jednak mycie ręczne, które jest delikatniejsze dla noży. Jeśli jednak preferują Państwo mycie w zmywarce do naczyń, to należy pamiętać o tym, że wysokiej jakości noże mogą ulec uszkodzeniu, jeśli w trakcie mycia zetkną się ze sztućcami, garnkiem lub patelnią. Podczas wkładania naczyń do zmywarki należy skontrolować, czy ostrza noży nie stykają się z innymi przedmiotami. Producent zaleca również przy ewentualnym korzystaniu ze zmywarki do naczyń stosowanie ekonomicznego programu z maksymalną temperaturą 55 °C.

Ostrzenie noży ZWILLING

Każdy nóż należy od czasu do czasu naostrzyć. Do ostrzenia noży z serii ZWILLING® Pure zalecamy stosowanie stalki 23 cm TWIN® 1731 z warstwą węglika wolframu, albo stalek i osełek ZWILLING. Oferujemy również oryginalne ostrzenie bezpośrednio u producenta - zapewniamy odesłanie noża do firmy ZWILLING J. A. Henckels w Niemczech.

Parametry dodatkowe

Kategoria: Noże uniwersalne
Gwarancja: 2 lata
Rodzaj produktu: Nóż uniwersalny
Seria: ZWILLING Pure

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Dodaj komentarz
Nie wypełniaj tego pola:

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Nie wypełniaj tego pola: