Nóż do mięsa 20 cm TWIN® Four Star II

Kod: ZW30070201
569 zł
W magazynie (2 Szt)

Informacje szczegółowe

Opis szczegółowy produktu

Nóż do mięsa TWIN® Four Star II jest wąskim nożem z masywną głownią o długości 20 cm i delikatną krawędzią tnącą. Służy do przygotowywania wszystkich rodzajów mięs oraz do porcjowania pieczeni.

Seria TWIN® Four Star II

  • Ergonomiczna rękojeść z tworzywa sztucznego z nierdzewną wstawką
  • Garda Standard
  • Gładkie przejście pomiędzy gardą a rękojeścią
  • Specjalna stal produkowana dla firmy ZWILLING J. A. Henckels
  • Ostrze FRIODUR®, hartowane przez wymrażanie
  • Nóż SIGMAFORGE® – wykuwany z jednego kawałka
  • Twardość około 57 HRC w skali Rockwella
  • Ręcznie szlifowane
  • Ostrza są kontrolowane laserowo
  • Dożywotnia gwarancja na wady produkcyjne ostrza
  • Noże nadają się do mycia w zmywarce do naczyń – pomimo to zalecamy mycie ręczne

Noże serii TWIN® Four Star II niemieckiej firmy ZWILLING J. A. Henckels to odrodzenie legendy wśród noży wysokiej jakości, klasycznej serii noży Four Star, która została po raz pierwszy wprowadzona na rynek w 1976 roku i stała się jedną z najlepiej sprzedających się serii noży na świecie. Innowacyjne, dostosowane do potrzeb użytkownika noże TWIN® Four Star II mają nowoczesny design, ponadprzeciętną ostrość i są doskonale wyważone.

Mamy do czynienia z nożami dla profesjonalnych i amatorskich kucharzy, wyprodukowanymi ze stali najwyższej klasy, o optymalnym rozłożeniu wagi, bezpiecznymi i wygodnymi w użyciu. W procesie produkcji kąt ostrza jest kontrolowany laserowo, aby zagwarantować najwyższą jakość każdego noża. Noże są wyjątkowo ostre i mają długą żywotność. Wykonane laserowo logo firmy na pięcie rękojeści nadaje im ekskluzywnego charakteru.

Zastosowane technologie i materiały

Do wykonania noży użyto specjalnej stali wysokiej jakości z optymalną ilością chromu i węgla, wytwarzanej według specjalnych wymogów wyłącznie dla firmy ZWILLING J. A. Henckels. Ten rodzaj stali o twardości około 57 HRC w skali Rockwella jest sprężysty, charakteryzuje się dobrą początkową wydajnością cięcia, długotrwałą żywotnością ostrza i niesamowitą odpornością na korozję. Specjalna stal ułatwia również ostrzenie. Fakt, że bez zmiany receptury chemicznej stali wykonano już ponad 100 milionów noży, tylko potwierdza jej wysoką jakość.

Na potrzeby produkcji noży właściwości stali są dodatkowo udoskonalane za pomocą specjalnej opatentowanej metody utwardzania FRIODUR®, w ramach której stal po rozgrzaniu do temperatury ponad 1000 °C i zahartowaniu zostaje zamrożona w -70 °C, po czym jest jeszcze dwukrotnie rozgrzewana do temperatury około 250 °C. Osiągnięta struktura molekularna znacząco podnosi twardość, trwałość i odporność noża na korozję.

Ostrze noża jest wykuwane z jednego kawałka stali metodą SIGMAFORGE®, która poprawia właściwości stali. Kute w ten sposób ostrza mają gęstszą i bardziej jednorodną strukturę, co zapewnia większą twardość, trwałość i odporność ostrza na stępienie.

Stabilne ostrze i perfekcyjna geometria noża daje wyjątkową wydajność cięcia i precyzyjne prowadzenie po linii cięcia. Ostry kąt zapewnia jeszcze większą ostrość, która czyni krojenie bardziej przyjemnym. Dzięki szlifowi w kształcie klina nóż z łatwością kroi produkty spożywcze. Kształt kołyski zapewnia intuicyjne prowadzenie noża, które ułatwia cięcie i czyni je bardziej precyzyjnym.

Garda Standard i klinga wykonane są z jednego kawałka stali. Zapewnia to właściwe rozłożenie wagi i precyzyjne prowadzenie noża oraz chroni palce przed ześliźnięciem się na ostrze.

Rewolucyjna rękojeść o ergonomicznym kształcie wykonana z wytrzymałego, nietłukącego się materiału syntetycznego, odpornego na uderzenia i na działanie kwasów spożywczych. Można ją myć w zmywarce do naczyń. Perfekcyjne dopasowanie poszczególnych elementów zapobiega również osadzaniu się brudu i bakterii, dzięki czemu noże spełniają restrykcyjne normy higieniczne.

Na pięcie rękojeści została umieszczona nierdzewnawstawka z logiem marki ZWILLING. Dzięki niej już na pierwszy rzut oka widać, że jest to produkt ekskluzywny i niezawodny. O przemyślanym designie noży TWIN® Four Star II świadczy również to, że wstawka nie jest tylko elementem estetycznym, ale pomaga idealnie wyważyć nóż.

Konserwacja noży ZWILLING

Noże z plastikowymi rękojeściami można myć w zmywarce, zaleca się jednak mycie ręczne, które jest delikatniejsze dla noży. Jeśli jednak preferują Państwo mycie w zmywarce do naczyń, to należy pamiętać o tym, że wysokiej jakości noże mogą ulec uszkodzeniu, jeśli w trakcie mycia zetkną się ze sztućcami, garnkiem lub patelnią. Podczas wkładania naczyń do zmywarki należy skontrolować, czy ostrza noży nie stykają się z innymi przedmiotami. Producent zaleca również przy ewentualnym korzystaniu ze zmywarki stosowanie ekonomicznego programu z maksymalną temperaturą 55 °C.

Ostrzenie noży ZWILLING

Każdy nóż należy od czasu do czasu naostrzyć. Do ostrzenia noży serii TWIN® Four Star II polecamy dowolne stalki i osełki marki ZWILLING dostępne w naszej ofercie, ewentualnie można również zastosować kamienie szlifierskie do ostrzenia noży. Oferujemy również oryginalne ostrzenie bezpośrednio u producenta - zapewniamy odesłanie noża do firmy ZWILLING J. A. Henckels w Niemczech.

Parametry dodatkowe

Kategoria: Noże uniwersalne
Gwarancja: 2 lata
Rodzaj produktu: Nóż uniwersalny
Seria: ZWILLING TWIN® Four Star II

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Dodaj komentarz
Nie wypełniaj tego pola:

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Nie wypełniaj tego pola: