Krajalnice do sera

6 pozycji razem

Krajalnice do sera - zapewniają płynne krojenie półtwardych i twardych serów

Krajalnica do sera - Osthyvel

Krajalnica do sera, zwana również po szwedzku Osthyvel, to rodzaj krajalnicy kuchennej zaprojektowanej specjalnie do krojenia półtwardych i twardych serów.

Nowoczesna krajalnica do sera została wynaleziona przez Thora Bjørklunda w 1925 roku w Norwegii, a jej konstrukcja opierała się na strugarce stolarskiej.

W sklepie Kulina znajdziesz wiele rodzajów krajalnic do sera (w tym te oparte na oryginalnym Ostehvel) od najlepszych producentów, takich jak Fiskars i Zwilling. Upewnij się, że wybrana krajalnica do sera pasuje do rodzaju sera, który chcesz kroić, podawać lub jeść najczęściej. A jeśli jesteś fanem sera i dodajesz go do swoich dań z makaronu, możesz również sprawdzić naszą kolekcję tarek kuchennych, aby znaleźć świetne tarki do sera.

Jakie rodzaje sera można kroić za pomocą krajalnicy do sera?

Krajalnica do sera może być używana do krojenia kilku rodzajów sera, takich jak:

Sery twarde: Używanie krajalnicy do sera jest najlepszą opcją do krojenia twardych serów, takich jak cheddar, parmezan i gouda. Sery te można pokroić w grube lub cienkie plastry, w zależności od preferencji.

Sery półtwarde: Krajalnica do sera może być również używana do krojenia półtwardych serów, takich jak szwajcarski, Havarti i provolone. Ich krojenie może wymagać nieco większego nacisku, ponieważ są nieco bardziej miękkie niż sery twarde.

W przypadku miękkich rodzajów sera sprawdź naszą kolekcję noży do sera, których możesz użyć do krojenia i serwowania sera podczas kolacji z przyjaciółmi. Jeśli chcesz podać swój francuski lub włoski wybór serów w najlepszy możliwy sposób, sprawdź również wybór desek do serów i tapas, które oferujemy w Kulina.

Jak kroić ser?

Pokrojony ser może być używany do robienia kanapek lub jako przekąska lub deser dla gości. Niezależnie od tego, do czego chcesz użyć sera, powinieneś pokroić go w taki sposób, aby wyglądał smacznie. Oto kilka wskazówek, jak to zrobić:

Umieść blok sera na desce do krojenia. Usuń i wyrzuć wszelkie opakowania, które mogą przykrywać ser.

Pokrój blok sera za pomocą krajalnicy do sera lub noża. Specjalna konstrukcja krajalnicy do sera zapobiega przywieraniu i zapewnia, że wszystkie plastry mają podobną grubość. Wytnij go jednym, płynnym pociągnięciem.

Kontynuuj, aż pokroisz wystarczającą ilość sera dla swoich gości. Pozostałą część sera można przechowywać w lodówce na później. Pamiętaj, aby wyjąć ser, który chcesz podać, co najmniej kilka godzin przed podaniem. Ser musi się ogrzać, aby uwolnić swój pełny aromat.