MIYABI

Japoński mały nóż SHOTOH 13 cm 7000D

rękojeść z kompozytowego materiału Micarta i stali nierdzewnej

  • 777,00 zł
  • w magazynie 2 szt.
    kolejne sztuki: dostawa za ok. 30 dni
Do listy życzeń

Warianty produktu:

Następne kolory:

Kod: MB34542131
Marka: MIYABI
Seria: MIYABI 7000D
Kolor / wymiary: długość klingi 13 cm
Materiał: CRYODUR® – opatentowane utwardzanie ostrza
ekstremalnie twarda stal CMV60
nie nadaje się do mycia w zmywarce
ręcznie szlifowane
rękojeść: Micarta i stal nierdzewna
symetryczny szlif
wysoka twardość klingi 60 HRC
wzór damasceński

Opis produktu

"Nóż kucharza jest odzwierciedleniem jego duszy."

Rokusaburo Michiba, mistrz japońskiej sztuki kulinarnej i szef kuchni

Ekstremalnie ostry japoński mały nóż KUDAMONO z cienką, ale wytrzymałą krótką klingą, idealnie nadaje się do czyszczenia, obierania oraz krojenia owoców i warzyw. Dzięki jego wyjątkowo delikatnemu ostrzu można go wykorzystać również jako doskonałe narzędzie do szpikowania mięsa. Krótka klinga i wygodna rękojeść umożliwiają precyzyjne prowadzenie cięcia. SHOTOH należy w Japonii do najbardziej lubianych i popularnych noży.

Specyfikacja: długość klingi 13 cm, długość rękojeści 9,5 cm, waga 0,288 kg

Noże z serii MIYABI 7000D wyróżniają się wysoką jakością wykonania – nacisku na estetykę nie sposób nie zauważyć od pierwszego wejrzenia. Stabilna cięższa rękojeść w czarnym kolorze jest połączona ze stalą nierdzewną, czego efektem jest nowoczesny wygląd. Wyższa waga noża i wyjątkowa ostrość tej serii umożliwiają pełne wykorzystanie potencjału krojenia z użyciem własnej wagi noża. Seria ze względu na swoją wagę może być porównywana z tymi w zachodnim stylu, co szczególnie docenią ci z Państwa, którzy lubią pracować z cięższymi nożami. Garda jest wykonana jako zintegrowany element klingi z jednego kawałka stali. Umożliwia właściwe rozłożenie wagi oraz zapewnia dokładną i bezpieczną obsługę noża. Kucie w stali nierdzewnej gardy płynnie przechodzi w rękojeść i zwiększa jej stabilność.

Rdzeń noża jest wyprodukowany ze stali CMV60 o wysokiej twardości zawierającej kobalt, molibden i wanad. W celu osiągnięcia jeszcze lepszych właściwości stali został użyty unikatowy sposób hartowania zwany CRYODUR®, podczas którego jest ona mrożona w -196° C. Efektem jest materiał, który może się pochlubić wyjątkową twardością. Wzór damasceńskiego noża, niepowtarzalnego na każdej sztuce, tworzą kolejne 64 warstwy stali nierdzewnej o dwóch różnych twardościach. Jakość ręcznego tradycyjnego ostrzenia Honbazuke jest potwierdzona przez setki lat pracy mistrzów nożownictwa. Chodzi o wielofazowy proces ostrzenia, podczas którego nóż jest najpierw ostrzony za pomocą poziomej i pionowej osełki, a następnie ostrze jest wygładzane skórzanym pasem do polerowania. Płaski szlif i ostrze Katana Edge zapewniają łatwe przenikanie przez produkty spożywcze. Wykrojona garda chroni przed ześlizgnięciem się palców na ostrze.

Rękojeść o przekroju w kształcie litery D zapewnia doskonałą kontrolę nad cięciem i efektywne wsparcie podczas krojenia. Wykorzystany materiał kompozytowy Micarta wygląda jak drewno, ale jest zdecydowanie bardziej odporny na kwaśne środowisko. Noże z serii MIYABI 7000D łączą japońską kulturę nożowniczą z cięższą kategorią wagową w zachodnim stylu.

  • Wyjątkowo twardy rdzeń ze stali CMV 60
  • Stal z wysoką zawartością węgla
  • Twardość 60 Rockwella
  • CRYODUR® – unikalny sposób hartowania mrozem / temperowanie
  • 64 warstwy stali
  • Damasceński (kwiatowy) design klingi
  • Wykrojona garda zwiększa bezpieczeństwo użytkowania
  • Autentyczny, wąski japoński kształt
  • Ostrze Katana Edge
  • Symetryczny szlif
  • Unikatowe trzyfazowe ręczne ostrzenie, tzw. Honbazuke
  • Wysoka wytrzymałość ostrza, odporność na korozję i optymalna sprężystość
  • Wygodna rękojeść o przekroju w kształcie litery D z połączenia Micarty (żywica + len) i stali nierdzewnej
  • Doskonale wyważone do wygodnej pracy z nożem
  • Noże o wyższej wadze
  • Nierdzewna stopka z logiem
  • Nie nadaje się do mycia w zmywarce

Piękno i precyzja to główne rysy japońskiej kultury, podobną filozofię wyznaje również marka MIYABI z miasta Seki – centrum japońskiego nożownictwa mieszczącego się tam już od XIV wieku. Ten japoński tradycyjny producent noży połączył precyzyjne rzemieślnicze wykonanie ze sprawdzonymi procesami produkcyjnymi i standardami niemieckiej marki ZWILLING J. A. HENKELS. Dzięki temu grupa handlowa ZWILLING mogła rozszerzyć swoje portfolio o własną produkcję autentycznych japońskich noży i to bezpośrednio w centrum japońskiego przemysłu nożowniczego.

Produkcja japońskich mieczy już od wielu lat jest tradycją w kraju kwitnącej wiśni. Miecze Samurajów były i są podziwiane za swoją niepowtarzalną elegancję, ostrość, piękno i techniczną doskonałość. Precyzyjnie wykonane noże MIYABI z autentyczną japońską klingą są dostojnym kontynuatorem tej tradycji. Zachwycająca i niemal „chirurgiczna“ ostrość noży pozwoli zachować strukturę krojonych produktów. Mogą Państwo być wymagający niczym japońscy szefowie kuchni, a efektem Waszej pracy zawsze będzie doskonale wyglądająca smaczna potrawa.

Zalecenia i konserwacja:

  • Nie używać do krojenia ekstremalnie twardych produktów spożywczych, jak np. mrożone jedzenie
  • Nie narażać noża na długotrwały kontakt z wodą lub solą
  • Chronić nóż przed wyginaniem
  • W celu zachowania ostrości po użyciu należy umyć nóż delikatnym środkiem i natychmiast wysuszyć
  • Chronić ostrze przed uderzeniami
  • W przypadku długotrwałego nieużywania noża, należy owinąć go suchą ściereczką lub papierem gazetowym. Olej z atramentu użytego do druku gazety ochroni klingę przed możliwą korozją
  • W ramach konserwacji można przetrzeć klingę ściereczką zamoczoną w oleju, dzięki czemu zwiększy się odporność na korozję
  • Nóż należy przechowywać w bezpiecznym miejscu

KOD PRODUCENTA: 34542-131

O firmie MIYABI

MIYABI

Tradycyjny japoński wykonawca noży połączył precyzyjne opracowanie rzemieślnicze wraz ze sprawdzonymi praktykami i standardami produkcji niemieckiej firmy ZWILLING J. A. HENKELS. Rezultatem tej współpracy są luksusowe, piękne i wyjątkowo ostre noże, które opierają się na tradycji japońskiej sztuki tworzenia noży.