Jeśli często podgrzewasz mleko, przygotowujesz delikatne sosy, domowe budynie, polewy lub kasze, mlekowar znacznie ułatwi Ci pracę. Umożliwi Ci bowiem pracę z wrażliwymi składnikami bez przypalania, mieszania i ciągłego pilnowania. Jest to zatem idealny wybór dla rodziców małych dzieci, miłośników słodkich śniadań lub zapalonych domowych cukierników.
Natomiast jeśli nie przygotowujesz regularnie tego typu potraw i podgrzewasz mleko tylko sporadycznie, możesz obejść się bez mlekowaru.
Podsumowując: kiedy go potrzebujesz, jest bezcenny. Jeśli nie, możesz spokojnie pominąć go w swoim wyposażeniu.
Oprócz podgrzewania mleka, mlekowar można wykorzystać również do:
- owsianki mleczne, budynie i sosy beszamelowe,
- polewy i kremy czekoladowe, które wymagają powolnego i delikatnego rozpuszczania,
- dania jajeczne i śmietanowe, które w przeciwnym razie łatwo by się zwarzyły,
- ciasto parzone na ptysie lub eklerki,
- lub delikatnie rozmrozić w nim mrożonki bez ryzyka utraty struktury.




