Rondle
Rondle - małe, ale niezbędne garnki w każdej kuchni
Z jakich elementów składa się rondel?
Rondle są niższe niż zwykłe garnki i mają mniejszą średnicę niż garnki do zapiekanek i posiadają długi uchwyt jak patelnia. Są one używane do gotowania płynów na kuchence, zwłaszcza jeśli wymagają one zagęszczenia lub redukcji (np. sosy, risotto itp.). Długi uchwyt ułatwia trzymanie garnka w miejscu i jednoczesne mieszanie płynu łyżką kuchenną.
Do czego służy rondel ?
Rondle są bardzo wszechstronne i są niezbędne w każdej kuchni. Mogą być używane do:
- przygotowywanie i zagęszczanie sosów
- gotowanie małych porcji zup, gulaszu, jedzenia dla dzieci, sosów
- przygotowywanie potraw takich jak płatki owsiane lub budyń
- podgrzewanie małych porcji jedzenia
- przygotowywanie jedzenia dla jednej lub dwóch osób
Który rondel wybrać?
W Kulina oferujemy szeroki wybór rondli (sprawdź nasze najlepiej sprzedające się rondle tutaj), wykonanych z różnych materiałów, wyprodukowanych przez sprawdzone marki, dostępnych w różnych kolorach i zaprojektowanych do różnych stylów wnętrz. Jeśli nie wiesz, który rondel wybrać, przeczytaj nasz kompletny przewodnik po garnkach tutaj i sprawdź nasze rondle ze stali nierdzewnej od WMF, Zwilling, Fissler. Niektóre z naszych rondli są wyposażone w pokrywkę, a niektóre nadają się do użytku w piekarniku.
Nasza rada: Jeśli szukasz pięknych garnków do swojej kuchni, sprawdź miedziane rondle Mauviel, de Buyer lub Eva solo Będą służyć przez całe życie i wyglądać bardzo elegancko, zwłaszcza jeśli powiesisz je na stojaku na garnki. Możesz również przeczytać nasz kompletny przewodnik po patelniach tutaj.
Jak dbać o rondle?
Czy wiesz, że większość ludzi kupuje zestaw ków tylko dwa lub trzy razy w ciągu całego swojego życia? Czasami mamy tendencję do kupowania samochodu częściej niż garnków! Dlatego warto zainwestować w garnki wysokiej jakości i cieszyć się ich funkcjonalnością przez lata i przy każdym gotowaniu. A jeśli inwestujesz pieniądze w wysokiej jakości naczynia kuchenne, powinieneś również upewnić się, że dbasz o nie w odpowiedni sposób. Jak dbać o garnki i rondle?
- zawsze czytaj instrukcje producenta przed pierwszym użyciem i upewnij się, że nie wkładasz rondel do zmywarki, jeśli nie jest to zalecane,
- nie używaj metalowych przyborów kuchennych, które mogą porysować powierzchnię garnków, zamiast tego używaj drewnianych lub silikonowych przyborów kuchennych
- unikaj pozostawiania brudnego rondel na noc lub moczenia go przez długi czas (zwłaszcza jeśli jest wykonany ze stali nierdzewnej),
- jeśli chcesz pozbyć się plam na powierzchni rondelze stali nierdzewnej, wyczyść go środkiem do czyszczenia stali nierdzewnej,
- unikaj czyszczenia rondli z powłoką ceramiczną wełną stalową,
- czyść żeliwne garnki natychmiast po użyciu i nie używaj mydła, ponieważ metal jest porowaty i może wchłonąć smak chemikaliów,
- unikaj szoku termicznego, nie wkładaj gorących garnków do zimnej wody itp.
- nie gotuj kwaśnych potraw (takich jak pomidory) w żeliwnych rondlach,
- nie układaj powlekanych garnków i patelni jedna na drugiej, ponieważ może to spowodować zarysowania i odpryski. Zawieś je na haczykach lub połóż na boku.