Formy do chleba
Patelnie do chleba i bochenków - do domowego chleba i innych słodkich lub kwaśnych domowych wypieków
Czym są patelnie do chleba i bochenki?
Formy do pieczenia bochenków, powszechnie nazywane formami do pieczenia chleba, to rodzaj form do pieczenia ciast, które zazwyczaj mają prostokątny kształt i głębokie ścianki, które umożliwiają wyrastanie ciasta. Są one przeznaczone przede wszystkim do pieczenia chleba, ale mogą być używane do pieczenia wielu innych potraw, takich jak pieczeń mięsna, drizzle cytrynowe, terriny, chleb bananowy oraz różne ciasta bochenkowe i pasztety.
Co należy wziąć pod uwagę przy zakupie formy do chleba i bochenka?
- Rozmiar: Zdecyduj, jaki rodzaj chleba będziesz piec najczęściej. W sklepie Kulina dostępne są tradycyjne foremki do chleba z wysoką kopułą, dłuższe lub krótsze foremki do bochenków, a także silikonowe formy do bagietek lub bułek.
- Materiał: Aluminium, żeliwo, silikon i ceramika to popularne materiały używane do produkcji patelni do chleba.
- Cechy: Twoje wypieki łatwiej wyślizgną się z formy, jeśli jest ona pokryta nieprzywierającą powłoką, perforowane otwory sprzyjają cyrkulacji powietrza dla uzyskania bardziej chrupiącej skórki, a pokrywa utrzyma chleb w ładnym kształcie kwadratu.
Do regularnego pieczenia chleba i ciast bochenkowych, Kulina oferuje różnorodne patelnie bochenkowe najlepszych marek, takich jak de Buyer, Emile Henry, Eva Solo i Lékué. Wiele naszych patelni do chleba ma nieprzywierającą powłokę, która ułatwia wyjmowanie bochenka lub ciasta z patelni.
Jaka jest idealna forma do pieczenia chleba?
Podczas pieczenia chleba należy używać odpowiedniej formy, aby chleb upiekł się równomiernie i utworzył wspaniałą zewnętrzną skórkę. Forma do pieczenia chleba lub bochenka z wysokimi krawędziami, które umożliwiają wyrastanie chleba, została zaprojektowana specjalnie do pieczenia chleba. Aby zapewnić równomierne nagrzewanie i łatwe wyjmowanie, użyj aluminiowej, stalowej, nieprzywierającej formy do pieczenia chleba. Forma do pieczenia chleba z pokrywką zapobiegnie wyrastaniu chleba, czego efektem będzie kwadratowy bochenek o jednolitej strukturze i głębokiej, złocistej skórce.
Czy do pieczenia chleba lepsza jest metalowa patelnia?
Metalowe patelnie są preferowaną metodą pieczenia dla większości piekarzy. Metalowe patelnie do bochenków łatwo i szybko przewodzą ciepło, umożliwiając jego przepływ przez patelnię, a następnie do ciasta, co pomaga upiec bochenki bardziej równomiernie.
Gotowy do rozpoczęcia pieczenia chleba? Aby uprościć ten proces, można użyć profesjonalnej formy do pieczenia chleba z bogatej kolekcji profesjonalnych naczyń do pieczenia Kulina.