Deski do krojenia
Deska do krojenia - jeden z kuchennych niezbędników
Do czego możesz użyć deski do krojenia?
Deska do krojenia, jest jednym z podstawowych narzędzi kuchennych używanych jako bezpieczna powierzchnia do krojenia, siekania lub plastrowania żywności. Deska służy także do przenoszenia pokrojonej żywności z blatu kuchennego do garnka lub miski, a czasami także do serwowania przekąsek na stół. Sprawdź, w jakie 10 kuchennych niezbędników warto zainwestować w naszym poradniku zakupowym tutaj.
Jakie rodzaje materiałów są używane do produkcji desek do krojenia?
Drewno i plastik to najczęstsze materiały używane do produkcji desek do krojenia. Czasami można spotkać również szklane deski kuchenne, które są łatwe w czyszczeniu, ale nie są bezpieczne dla ostrzy Twoich noży.
Zbyt porowata lub ostra powierzchnia może łatwo stępić krawędź noża ze względu na jej delikatną strukturę. Najlepszy materiał na deskę do krojenia jest stosunkowo miękki, higieniczny i nieścieralny, ale nie może on być jednocześnie zbyt delikatny lub łamliwy.
- Drewno
Drewniane deski do krojenia mają kilka ogromnych zalet w porównaniu z deskami plastikowymi. Są one samoregenerujące się, co sprawia, że są to akcesoria kuchenne o długiej żywotności. Dodatkowo, drewno, a w szczególności twarde drewno (jak klon czy akacja) jest drobnoziarniste, a kapilarne działanie tych ziaren powoduje ściąganie płynu, który zatrzymuje bakterie - które są zabijane, gdy deska wysycha po czyszczeniu. Ze względu na antyseptyczne właściwości materiału, drewno jest również używane do produkcji desek do sera.
- Bambus
Bambus - choć technicznie jest trawą, ma wiele cech wspólnych z drewnem, w tym jest mocny, trwały i antybakteryjny. Bambusowe deski do krojenia mają naturalne właściwości antybakteryjne, które zabijają bakterie, nawet te, które wnikają w ich powierzchnię, więc jeśli podoba Ci się wygląd bambusowej deski do krojenia, możesz śmiało ją wypróbować.
- Plastik
W przeciwieństwie do drewna, deski z tworzywa sztucznego pozwalają na mycie bardziej ściernymi środkami czyszczącymi lub w zmywarce bez uszkodzenia deski lub pozostawienia środków, które mogłyby zanieczyścić żywność.
Większość wysokiej gęstości, wysokiej jakości desek z polietylenu jest również bezpieczna dla Twoich noży, chociaż plastikowa deska do krojenia nie powinna być używana z nożem ząbkowanym, ponieważ może to znacznie skrócić żywotność produktu.
Na co należy zwrócić uwagę wybierając deskę kuchenną?
Wybierając deski do krojenia pamiętaj, że potrzebujesz więcej niż jednej deski. Idealnie byłoby mieć osobną deskę do krojenia mięsa, ryb, chleba i warzyw. Wybierając produkt weź pod uwagę następujące kwestie:
- czy deska do krojenia jest bezpieczna dla Twoich noży
- czy ma właściwości antybakteryjne
- czy można ją myć w zmywarce
- jaka długo będzie ci służyła
- czy będziesz mógł używać obu stron deski do krojenia
- czy ma podstawkę / czy będzie można ją powiesić
- czy ma jakieś specjalne cechy, które byłyby przydatne (podwyższone krawędzie, krawędzie z uchwytami dla pewnego chwytu, rowki odprowadzające i zbierające soki lub okruchy)
- czy jest składana
Continenta, Joseph Joseph, Koziol, Brabantia i Blomus to tylko niektóre z marek, które mamy w Kulinie. Oferują one deski w różnych kolorach, rozmiarach i stylach i na pewno uda Ci się wybrać takie, które będą doskonale pasować do stylu Twojej kuchni.
W Kulinie oferujemy również deski do serwowania serów i przekąsek.