Zwilling

Zwilling jako marka, która produkuje noże kuchenne od 1731 roku, znana jest ze swojej innowacyjności, jakości, trwałości i tradycji. Firma ta produkuje wysokiej jakości akcesoria kuchenne inspirowane stylem życia i międzynarodową kuchnią. Wybierz nóż, garnek, czy akcesorium, które najbardziej odpowiada Twojemu stylowi gotowania i poczuj się jeszcze lepiej w swojej kuchni.
6 pozycji razem
Nóż szefa kuchni PRO 18 cm, Zwilling
579 zł –22 %
449 zł
ZW38401181
Nóż Santoku PRO 18 cm, Zwilling
629 zł –25 %
469 zł
ZW38407181
Nóż Santoku PROFESSIONAL "S" 18 cm, Zwilling
579 zł –8 %
529 zł
ZW31117181
Nóż do filetowania PROFESSIONAL "S" 18 cm, Zwilling
459 zł –26 %
338 zł
ZW31030181
Nóż do filetowania FOUR STAR 18 cm, Zwilling
399 zł –20 %
317 zł
ZW31073181

Zwilling – idealna marka dla wszystkich entuzjastów gotowania

Zwilling to marka zarówno dla profesjonalistów jak i entuzjastów domowej kuchni, znana z najwyższej jakości kutych noży i sztućców produkowanych w Solingen w Niemczech - w "mieście ostrzy". Noże tej firmy są rozpoznawane na całym świecie, a poza nożami Zwilling oferuje swoim klientom wysokiej jakości produkty, takie jak stalki do ostrzenia, ostrzałki do noży, bloki do noży, sztućce, naczynia kuchenne, przybory kuchenne, nożyczki kuchenne i wiele innych.

Zwilling – jedna z najstarszych firm na świecie

Zwilling to znana na całym świecie, rodzinna firma założona w 1731 roku przez Petera Henckelsa, który zarejestrował znak towarowy marki w Gildii Cutlerów w Solingen w Niemczech (co czyni Zwillinga jedną z najstarszych marek na świecie). Nazwa firmy oznacza "bliźniak" i od 1731 roku bliźniaki (lub jak niektórzy lubią mówić "logo podwójnego człowieka") można znaleźć na wszystkich produktach ZWILLING J.A. Henckels.

Zwilling otrzymał swoje pierwsze nagrody za jakość i wzornictwo w 1851 roku na Wystawie Światowej w Londynie, co było dopiero początkiem jego międzynarodowego sukcesu. Po pierwszej nagrodzie przyszła druga w Paryżu (1855) i w Chicago (1893), gdzie Zwilling zdobył jedyny medal na Wystawie Światowej. Później przyszły kolejne nagrody, ale nie tylko z noży marka (w tym czasie obecna już nie tylko w Europie, ale i w USA) była znana.

Patenty i ikony designu firmy Zwilling

W 1938 roku Zwilling uzyskał patent na nożyczki kuchenne z serii "Küchenhilfe", które do dziś znajdują się w ofercie firmy. Właściwie są to jedne z najczęściej kopiowanych nożyczek na całym świecie, chociaż to wielofunkcyjne nożyczki TWIN są najpopularniejszymi nożyczkami Zwillinga.

W 1939 roku Zwilling zgłosił patent na proces hartowania lodem i ta technologia jest nadal wykorzystywana, a hartowane lodem ostrza FRIODUR® charakteryzują się wyjątkowo dobrym zachowaniem krawędzi cięcia, elastycznością i dużą odpornością na korozję.

Najlepiej sprzedająca się linia noży szefa kuchni Zwilling ****FOUR STAR z ikonicznym designem, który nie zmienił się od ponad 40 lat, została opracowana w 1976 roku, a w 2008 roku wprowadzono linię noży szefa kuchni TWIN 1731 - pierwszą z nowej generacji noży.

Przez lata marka Zwilling rozrosła się i przejęła wiele znanych marek, takich jak francuski producent naczyń kuchennych Staub, MIYABI z Japonii czy włoska marka Ballarini.

Misja i wizja firmy Zwilling

Jak już wiesz, Zwilling to 287-letnia marka z pasją do gotowania i tradycji. Ale jednocześnie jest to firma nowoczesna, podążająca za aktualnościami i przewidująca przyszłe trendy i technologie kulinarne, aby zapewnić swoim klientom produkty współgrające z ich stylem życia.

Noże i inne produkty Zwilling tworzone są ze stali i... pasji, przy użyciu wysokiej jakości materiałów i najbardziej zaawansowanych technologii, aby zapewnić najlepszą trwałość. Misją Zwillinga jest inspirowanie ludzi do gotowania, z każdym nożem jako kawałkiem historii i przykładem niezwykłego rzemiosła.

Jak zadbać o Twoje noże marki Zwilling?

  • Noże Zwilling można myć w zmywarce, jednak zaleca się myć je ręcznie. Jeśli nie chcesz skrócić ich żywotności i pogorszyś ich efektywności, myj noże pod letnią wodą z łagodnym płynem do mycia naczyń i nierysującą ściereczką lub gąbką i zawsze natychmiast je osuszaj,
  • nie pozwól, aby kwaśne jedzenie pozostawało na ostrzu, ponieważ może to spowodować zmatowienie i rdzewienie noża. Jeśli widzisz rdzę usuń ją za pomocą specjalnych preparatów,
  • noże ze stali węglowej z biegiem lat zmieniają kolor na ciemnoszary lub czarny. Jeśli chcesz zminimalizować powstawanie tej patyny, zawsze gdy kroisz żywność o wysokiej kwasowości, opłucz i wytrzyj ostrze natychmiast po użyciu.
  • z wyjątkiem tasaków do mięsa, noże Zwilling nie powinny być używane do cięcia kości lub półmrożonych lub mrożonych produktów spożywczych
  • używaj odpowiednich desek do krojenia, które nie będą tępić ani uszkadzać noży. Używaj drewnianych lub wysokiej jakości plastikowych desek do krojenia i unikaj krojenia czegokolwiek na takich powierzchniach jak porcelana, marmur, granit, płytki, blaty ze stali nierdzewnej i szkło.

Nie używaj noży niezgodnie z przeznaczeniem - nie używaj ich jako śrubokrętów lub otwieraczy do puszek, ponieważ może to spowodować wygięcie lub złamanie ostrza. Należy pamiętać, że gwarancja nie obejmuje niewłaściwego użytkowania.