Zestaw noży FOUR STAR , 3 szt, Zwilling
Kod: ZW35290003Opis szczegółowy produktu
Zestaw noży Zwilling Four Star - 3 szt. (nóż szefa kuchni, nóż do krojenia, nóż do szpikowania)
Zestaw noży 3szt. - Zestaw klasycznych i sprawdzonych noży z kolekcji Four Star marki Zwilling J.I. Henckels, dla zapewnienia doskonałego, profesjonalnego początku w każdej kuchni.
Zestaw zawiera:
Nóż szefa kuchni, długość ostrza 200 mm
Nóż do krojenia, długość ostrza 200 mm
Nóż do szpikowania, długość ostrza 100 mm
Ergononomicznie ukształtowana, syntetyczna rękojeść zapewnia wygodny i pewny chwyt.
S kolekcí nožů Four Star způsobil Zwilling J.I. Henckels v roce 1976 doslova revoluci na poli kuchyňských nožů určených jak pro profesionály i hobby kuchaře. Oprócz zastosowania najlepszych materiałów, zastosowano rewolucyjną technologię bezszwowej, syntetycznej, ergonomicznej rękojeści płynnie połączonej z ostrzem wykutym z jednego kawałka najlepszej, hartowanej na mrozie stali nierdzewnej. Połączenie wysokiej jakości materiałów i nowych procesów technologicznych zaowocowało powstaniem noża o trwałym, dobrze wyważonym, elastycznym ostrzu o długotrwałej ostrości.
- specjalna mieszanka stali nierdzewnej
- Sigmaforge® - nóż wykuty z jednego kawałka stali (bez spawów i łączeń)
- Friodur® - długotrwała ostrość, którą łatwo przywrócić
- ostrzenie i polerowanie ręczne, kontrola laserowa
- antypoślizgowa, ergonomiczna rękojeść wykonana z wytrzymałego tworzywa sztucznego
- osłona - chroni palce i równoważy nóż
- twardość ok. 57 HRC w skali Rockwella
- dożywotnia gwarancja na wady fabryczne ostrza
- można myć w zmywarce, zaleca się mycie ręczne
Technologia i produkcja
Specjalna mieszanka najszlachetniejszej niemieckiej stali, produkowanej wyłącznie dla Zwillinga, o optymalnym stosunku chromu i węgla, gwarantuje najlepsze właściwości, z twardością około 57 HRC w skali Rockwella. W połączeniu z wyrafinowaną technologią produkcji powstają noże, które są solidne, bardzo trwałe, elastyczne, odporne na korozję i długo zachowują ostrość.
Noże są wykuwane z jednego kawałka stali przy użyciu opatentowanej technologii SIGMAFORGE®, która dodatkowo wzmacnia doskonałe właściwości stali wysokogatunkowej - noże są mocniejsze, a ostrza bardziej odporne na tępienie. Specjalny proces utwardzania noży przy użyciu opatentowanej technologii FRIODUR®, polegający na utwardzaniu przez zamrażanie. Odpuszczanie stali harmonizuje jej strukturę molekularną, usuwa wewnętrzne naprężenia, tworzy wyjątkową elastyczność i zapobiega łamaniu się ostrza.
Stożkowy profil ostrza i laserowo sprawdzane ostrze w kształcie litery V zapewniają doskonałą i długotrwałą ostrość. Nieskazitelna geometria i doskonałe wyważenie ostrza zapewniają precyzyjną i bezpieczną linię cięcia, która nie zmęczy Twojej ręki nawet przy długotrwałym użytkowaniu.
Osłona (wzmocniona stalowa część noża pomiędzy ostrzem a rękojeścią) służy nie tylko do skutecznej ochrony palców, ale również stanowi solidne podparcie dla palców i równoważy cały nóż, dzięki czemu posługiwanie się nożami jest wygodniejsze, a przede wszystkim bezpieczniejsze. Jej solidna konstrukcja stabilizuje przenoszenie siły z ostrza na rękojeść, zapobiegając wyginaniu się noża.
Ergononomicznie ukształtowana rękojeść wykonana jest z wysokiej jakości materiału syntetycznego, który jest odporny na uderzenia i zadrapania oraz pozostaje stabilny nawet przy zmianach temperatury. Rękojeść jest trwale połączona z zakrytym ostrzem, wysokiej jakości bezszwowe połączenie rękojeści z ostrzem zapewnia komfortowe użytkowanie i doskonałą higienę (do rękojeści nie przylegają resztki jedzenia).
Konserwacja noży Zwilling
Mycie i czyszczenie
Noże Zwilling można myć w zmywarce ze względu na specjalną formułę wysokiej jakości stali, jednak nie powinny być wystawiane na działanie temperatury powyżej 55°C i nie powinny dotykać żadnych innych przedmiotów (garnków, sztućców, innych noży). Środki do mycia naczyń w zmywarkach często zawierają agresywne substancje chemiczne, które mogą uszkodzić powierzchnię stali i rękojeści, a także skrócić żywotność ostrzy i skrócić czas, w którym zachowują one swoją wysoką ostrość. Mycie ręczne jest delikatniejsze dla noży i dlatego jest zalecane. Umyj noże letnią wodą z dodatkiem łagodnego detergentu, używając miękkiej strony gąbki.
Mata do krojenia
Zalecamy używanie elastycznej deski do krojenia - drewnianej, silikonowej lub plastikowej. Zbyt twarde materiały, takie jak szkło, granit lub ceramika, mogą w pewnych okolicznościach uszkodzić ostrze i krawędź tnącą.
Ostrzenie
Każdy nóż, nawet najlepszy, prędzej czy później traci swoją pierwotną ostrość i wymaga ostrzenia. A ponieważ tępy nóż jest bardziej niebezpieczny niż ostry, zalecamy regularne ostrzenie noży. Jeśli na nożu pojawi się "ząb" lub deformacja, zalecamy jak najszybsze oddanie noża w ręce specjalisty.
Zalecamy używanie oryginalnych ostrzałek Zwilling, osełek i kamieni do ostrzenia.
Chętnie załatwimy ostrzenie noży bezpośrednio u producenta lub polecimy sprawdzony sklep z nożami. Pracownicy firmy Potten & Pannen - Staněk w każdej chwili chętnie zademonstrują prawidłowy sposób ostrzenia noży.
Bezpieczne przechowywanie
Przechowuj noże w bezpiecznym miejscu (poza zasięgiem dzieci), zawsze upewniając się, że rękojeść jest skierowana do Ciebie, a nie ostrze. Podczas przechowywania ostrza nie powinny się wzajemnie dotykać.
W drewnianym bloku na noże lub na listwie magnetycznej należy zawsze umieszczać tylko umyte i wysuszone noże.
Odpowiedni nóż
Zawsze używaj odpowiedniego noża - wielkość i tekstura składników, które przetwarzasz (mięso, warzywa, ryby, pieczywo) znacznie się różni, dlatego do każdego składnika używaj specyficznych technik krojenia, a więc i specyficznego noża.
Parametry dodatkowe
Kategoria: | Zestawy noży |
---|---|
Gwarancja: | 2 lata |
Waga: | 0.55 kg |
Ze stojakiem: | Nie |
Liczba części: | 3 szt |
Właściwości: | Można myć w zmywarce |
Rodzaj produktu: | Zestaw noży |
Margin: | E |
K překladu: | CZ AUTO-PRO-title |
Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.