Wielkanocny obiad z nutką egzotyki

1_3200x1350

TADŻIN Z JAGNIĘCINY

Bezglutenowy | Obiad | Kolacja

Wiosna to sezon na jagnięcinę. Postanowiliśmy połączyć tradycyjny wielkanocny składnik z nietradycyjnymi naczyniami i przygotowaliśmy dla Was przepis na Wielkanoc. Marokańskie tajine musi pachnieć orientem i nie może w nim zabraknąć słodkich owoców. Skombinowaliśmy delikatną jagnięcinę, egzotyczne przyprawy i słodkość moreli.

TADŻIN Z JAGNIĘCINY

Przygotowanie 15 min / gotowanie 2h 30 min
4 do 6 porcji

  • 3 łyżki masła ghee
  • 2 cebule
  • 800g udźca jagnięciny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 1,5 lyżeczki kminku rzymskiego
  • 1 lyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżecka kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z 1 cytryny
  • 3 duże marchewki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 70 g suszonych moreli
  • puszka ciecierzycy
  • 500-700 ml bulionu

2_1460x1400

Przygotowanie

Najpierw przygotować wszystkie surowce. Oczyścić jagnięcinę i pokroić w większe kostki (ok. 2 cm). Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Potem obrać i poćwiartować marchewkę. Świeży imbir obrać i drobno zetrzeć. Suszone morele rozkroić na pół i scedzić ciecierzycę.
W garnku podgrzać masło ghee i szybko podsmażyć kawałki jagnięciny. Wyjąć mięso z garnka i odstawić. Dodać troszkę ghee do tego samego garnka i wrzucić kostki cebuli, którą należy smażyć na złoto.
Dodać czosnek, starty imbir, 1,5 łyżeczki kminku, 1 łyżeczkę pieprzu, 1 łyżeczkę kurkumy i łyżeczkę cynamonu. Wmieszać i podsmażać przez około 1 minutę.
Dodać kawałki mięsa, marchewki, pokrojone pomidory, morele i dolać 250 ml bulionu.
Powoli gotować pod pokrywką przez około 2,5 godziny. Po 2 godzinach dodać ciecierzycę.
Cały czas sprawdzać i dolewać bulion.

3_3200x1350

Polecamy

W roli głównej

Tadżin to naczynie wykonane z glazurowanej ceramiki ze szpiczastą pokrywą, która umożliwia doskonałą cyrkulację pary i pomaga utrzymywać składniki odpowiednio kruche i wystarczająco wilgotne. Jedzenie jest tak niepowtarzalne. Możesz je użyć do przygotowania gulaszy i dań warzywnych. Ręcznie wykonane naczynia ceramiczne pochodzą z Burgundii z warsztatu Emile Henry z tradycją od 1848 roku.

4_1460x1400_PL

600x600_04

O AUTORACH

Petr & Gabi Foodies to młoda para sympatycznych food bloggerów. W ich życiu ważną rolę odgrywa żywność - obaj są zwolennikami poglądu, że jedzenie wpływa na stan ciała i psychikę. Od teraz często będziesz spotykał się z przepisami od P & G Foodies w Kulinie. Za każdym razem natrafisz na pomocników z naszego sklepu, świetne pomysły Gabi i Petra, a zwłaszcza na składników wysokiej jakości. Inspiruj się zdrowym, pełnowartościowym posiłkiem pełnym smaku. www.pgfoodies.com

Wybierz swój tadżin