Kod: MI46920
Marka: Microplane
Seria: Microplane Premium Classic
Kolor / wymiary: różowy / 32,5 x 3,5 x 3 cm
Materiał: nadaje się do zmywarki
szlachetna stal nierdzewna
TPE (elastomer termoplastyczny)

Opis produktu

Drobna tarka do skórki z cytrusów Zester z serii Premium Classic amerykańskiej marki Microplane® przeznaczona jest szczególnie do tarcia wierzchniej warstwy skórki owoców cytrusowych. Angielski wyraz "zest" oznacza wierzchnią, kolorową warstwę skórki cytrusów, która w przeciwieństwie do spodniej, białej warstwy zawiera olejki eteryczne. Skórka cytryny, pomarańczy, limonki i innych cytrusów często jest stosowana w kuchni do przyprawiania najróżniejszych potraw – od słodkich deserów, poprzez dressingi i sosy, aż po makarony i pieczone mięso. Używana jest także do ich ozdabiania, zarówno w świeżej, jak i kandyzowanej postaci.

Aromatyczna skórka cytrusów uzyskana za pomocą tarki o kultowym designie pilnika do drewna przyjemnie podkreśla zapach i smak wielu potraw. Tarka typu zester zetrze cienką skórkę niezwykle precyzyjnie, bez niechcianego uszkodzenia owocu. Nie tylko profesjonalni kucharze pragną tworzyć doskonale precyzyjne dania – dlatego ten pomocnik również w domu zapalonych kucharzy-amatorów na pewno nie zgubi się w stercie niepotrzebnych rzeczy.

  • Drobna tarka typu zester przeznaczona szczególnie do tarcia skórki z cytrusów
  • Ekstremalnie ostra powierzchnia tnąca o wymiarach 20,3 x 2,5 cm
  • Smukły, kultowy design pilnika do drewna
  • Poradzi sobie również z twardym serem, imbirem, czekoladą, gałką muszkatołową i truflami
  • Efektywne, precyzyjne użytkowanie bez zbytecznego wysiłku i nacisku
  • Miękka rękojeść o ergonomicznym kształcie z wysokiej jakości plastiku zapewnia przyjemne i bezpieczne trzymanie w dłoni
  • Końcówka powierzchni tnącej zaprojektowana w taki sposób, aby nie doszło do zadrapania blatu kuchennego
  • Powierzchnia tnąca o długotrwałej ostrości z wysokiej jakości stali nierdzewnej wyprodukowanej w USA
  • Możliwość powieszenia za otwór w rękojeści
  • Łatwe czyszczenie za pomocą gąbki/szczotki pod bieżącą wodą
  • Nadaje się do mycia w zmywarce do naczyń
  • W zestawie z pokrowcem ochronnym do bezpiecznego przechowywania w szufladzie

Uwaga: Ze względu na naprawdę wysoką ostrość tarek, dla Państwa bezpieczeństwa zalecamy użycie specjalnych rękawic lub osłon na palce Microplane®!

Skórka z cytrusów – nasze rady:

  • Do tarcia skórki należy wybierać niepryskane cytrusy
  • Owoce należy dokładnie umyć pod bieżącą, zimną wodą
  • Podczas mycia delikatnie usunąć palcami tłustą warstwę i ewentualne zabrudzenia
  • Owoce powinny zostać dokładnie osuszone
  • Tarkę typu zester należy oprzeć o blat kuchenny w taki sposób, aby tworzyła z nim kąt ostry i delikatnie trzeć wierzchnią warstwę skórki z cytrusów
  • Należy zachować ostrożność, aby nie naruszyć białej, gorzkiej warstwy skórki
  • Owoc należy stopniowo obracać, aż do uzyskania pożądanej ilości startej skórki
  • Tarkę można również trzymać w powietrzu i trzeć skórkę na przykład prosto do miski ze słodkim kremem
  • Drobne wiórki najlepiej wykorzystać od razu, póki skórka jest świeża i aromatyczna
  • Owoce pozbawione skórki można wykorzystać do wyciśnięcia soku
  • Tarkę należy wyczyścić za pomocą gąbki do naczyń pod bieżącą wodą

Niezawodność, efektywność i precyzja to wymagania, które stawiają akcesoriom kuchennym nie tylko profesjonaliści, ale również kucharze-amatorzy. Wysokiej jakości efektów w smaku i wyglądzie potraw oczekuje się obecnie także od domowej sztuki kulinarnej, która stała się światowym fenomenem oraz pasją dla szerokich kręgów społeczeństwa.

Seria Premium Classic była obecna w kuchennej historii marki Microplane® od samego początku. Kanadyjska pani domu, załamana niepraktyczną tarką podczas przyrządzania placka z pomarańczą pożyczyła od męża pilnik do drewna i z niedowierzaniem odkryła, jak lekko i szybko radzi on sobie z tym kuchennym zadaniem. W ten sposób z narzędzia do obróbki drewna stała się niezwykle efektywna tarka, dziś wysoko oceniana także przez profesjonalnych szefów kuchni. Długa, wąska sylwetka pilnika pozostawiona w pierwotnej postaci została kultowym, najbardziej rozpoznawalnym designem produktów marki Microplane®. Z warsztatu prosto do kuchni.

Rodzinna firma amerykańska Microplane® z siedzibą w Arkansas specjalizuje się w produkcji innowacyjnych, wyjątkowo ostrych akcesoriów kuchennych od połowy lat dziewięćdziesiątych XX wieku. Asortyment marki obejmuje kilkadziesiąt tarek przeznaczonych do różnego użytku, ale najbardziej interesujące spośród nich są długie tarki z serii Premium Classic. W przeciwieństwie do konkurencyjnych producentów, którzy stosują technikę prasowania (ząbki tarki są tej samej grubości, co pozostała część powierzchni tnącej, zatem nie charakteryzują się pożądaną ostrością), Microplane® wykorzystuje proces fototrawienia, w którym krawędzie każdego ząbka tarki są ostrzone z maksymalną dokładnością. W ten sposób powstają prawdziwie precyzyjne, doskonale funkcjonalne produkty, które ułatwią Państwu codzienne czynności w kuchni.

Firmę założyli w 1967 roku ojciec oraz dziadek jej obecnego dyrektora Chrisa Grace'a. Z pierwotnej produkcji podzespołów komputerowych firma zmieniła specjalizację na szeroką ofertę pomocników kuchennych, produktów przeznaczonych do pielęgnacji ciała oraz, co nikogo nie powinno zaskoczyć, narzędzi do obróbki drewna. O rzetelności marki Microplane® świadczy skromna wypowiedź jej kierownictwa: „W rzeczywistości za procesem produkcji stoją ludzie, to oni obsługują maszyny, które wytwarzają produkty najwyższej jakości. To są nasi prawdziwi bohaterzy.“

KOD PRODUCENTA: 46920

O firmie Microplane

Microplane

Amerykańska marka Microplane® to szeroki wybór pomocników kuchennych przeznaczonych przede wszystkim do tarcia. Jej asortyment obejmuje wiele rodzajów tarek i innych specjalnych akcesoriów. Wszystkie produkty łączy 40 lat doświadczenia i ultra ostrą klinga ze szlachetnej stali nierdzewnej wyprodukowaną w USA wyjątkową metodą.